- pn sie 20, 2018 9:35 am
Cześć cześć,
być może możecie mi pomóc? Może macie własne doświadczenia? Albo macie pomysł, jak i gdzie zbliżyć się do mojego celu.
Mianowicie, chciałbym otworzyć konto Giro w obcym kraju (który nie należy do UE).
Gdy szuka się konta Giro w Niemczech, można skorzystać z różnych stron internetowych, gdzie wszystko jest dobrze przetestowane. Następnie można przeczytać na stronie banku tekst na drobno drukowany (gdzie interesują mnie głównie opłaty) i wybrać najlepszy bank, dopasowany do indywidualnych potrzeb.
Za granicą jest już trudniej.
Zaczyna się od tego, że nie jestem jeszcze pewien, w którym kraju powinien znajdować się ten bank. W przyszłości Wielka Brytania może stać się interesująca... ale na razie nie.
USA? Chiny? Rosja? Australia? Kanada?
Chodzi właściwie o to, że jeśli coś się stanie z Europą, to można nadal mieć drugą oparcie poza nią. Jestem świadom, że to prawdopodobnie zbyt krótkowzroczne podejście.
Kto ma doświadczenie w tej dziedzinie? Czy ktoś zna strony porównawcze? Czy ktoś może powiedzieć, co w ogóle jest możliwe (może w niektórych krajach bez zamieszkania na miejscu nie można nawet założyć konta)?