Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Przerwa w spłacie rat oraz wynik w SCHUFA.

Napisany przez ElephantMan
Znowu pytanie dotyczące powszechnie lubianego wyniku SCHUFA i jego wzajemnego oddziaływania z kredytami ramowymi... Mam dość dużą pożyczkę w CreditPlus i dowiedziałem się, że raz w roku istnieje możliwość zawieszenia jednej raty i dodania jej na koniec planu ramowego. Ponieważ Urząd Skarbowy chce ode mnie trochę pieniędzy, ta opcja wydaje się dla mnie dość atrakcyjna. Tylko zastanawiam się: Czy taka pauza w spłacie raty wpływa na wynik SCHUFA? To przecież wcześniej uzgodniona przerwa, a nie zwrot środków czy coś w tym rodzaju.

Napisany przez florianmeier
Nie mogę sobie wyobrazić, że coś takiego zostanie wpisane do Schufy. Nawet niespłacona rata nie jest wpisywana.

Napisany przez BenniG
Ponieważ kredyt ramowy nie ma ustalonego okresu trwania i może być wykorzystywany wielokrotnie aż do określonego limitu, przerwa w spłacie nie będzie miała wpływu na wynik w Schufa. Natomiast w przypadku kredytu z ustalonym terminem spłaty byłoby inaczej. Na przykład w Schufa widnieje informacja, że kredyt został zaciągnięty 1.8.2018 r. i musi być spłacony w ciągu 36 miesięcy. Czy CreditPlus nadal przekazałby informacje do Schufa po spłacie kredytu? Co by się stało, gdyby CreditPlus przekazał informację o całkowitej spłacie dopiero 30.9.2021 r., ponieważ skorzystałeś z tej przerwy 2 razy? Wtedy miałoby to już (niewielki) negatywny wpływ.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ElephantMan, na przykład w przypadku linii kredytowej w DIBA, przerwy w spłacie lub inne zmiany nie mają żadnego wpływu na Twój scoring. Ważne jest, aby zawsze spłacać co najmniej minimalną kwotę (np. 50 EUR) W przypadku zmian, takich jak ta dokonana przez CreditPlus, zgłoszą one moim zdaniem plan ramowy do Schufa, co może wpłynąć na Twój scoring. Ponieważ ta informacja pojawi się teraz w Twoim raporcie w Schufa.

Czy bank nie jest zobowiązany do komunikowania takiej informacji? Przecież jest to opcja, którą CreditPlus Bank oficjalnie oferuje swoim klientom w przypadku kredytów ratalnych: https://www.creditplusblog.de/ratenpause-oder-stundung/

Napisany przez Lars04
Mamy również linię kredytową w DiBa i tutaj również nie ma wpływu na naszą ocenę kredytową... myślę, że problem może się pojawić, jeśli kiedyś nie będziemy w stanie spłacić odsetek. Dopóki bank otrzymuje pieniądze, wszystko jest w porządku, a przerwę w spłacie ustaliliśmy z bankiem, dlatego w tym czasie nie oczekuje on od nas pieniędzy. Nie martw się.

Tutaj zawsze mylą się kredyt ramowy i kredyt ratalny. W moim przypadku jest to kredyt ratalny. Po prostu spróbuję zrobić przerwę w spłacie rat i wkrótce poproszę o raport z agencji SCHUFA. Ponieważ urząd skarbowy domaga się ode mnie niewielkiej kwoty, przerwa w spłacie rat jest lepszym rozwiązaniem niż korzystanie maksymalnie z debetu.

To teraz złożyłem wniosek. Hotline mówi, że wygląda dobrze, ale musi jeszcze zostać zatwierdzony przez dział specjalistyczny. W październiku zamierzam poprosić o informację na temat mojej sytuacji finansowej, wtedy będę mądrzejszy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata