- ndz sie 26, 2018 3:30 pm
Cześć wszystkim,
chciałbym poznać wasze zdanie na temat następującej kwestii:
Najpierw o naszej sytuacji:
Związek nieformalny, bez dzieci (choć prawdopodobne w najbliższych latach)
Partnerka: 31 lat, 2400€ netto miesięcznie, obecnie odkłada około 1000€ miesięcznie
Ja: 32 lata, obecnie doktorant (fizyka) z wynagrodzeniem netto 1400€ miesięcznie (ale za 2-3 miesiące powinienem skończyć, więc wynagrodzenie powinno znacząco wzrosnąć)
Założenie: Chcielibyśmy w średnim okresie (5-6 lat) kupić/zbudować własny Dom i biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku nieruchomości, rozważamy koszt całkowity około 450 tys. €.
Szacujemy, że możemy oszczędzać po 500€ miesięcznie, co w ciągu 5-6 lat dałoby około 60-70 tys. € kapitału własnego.
Mojej partnerce zostało polecone w rozmowie doradczej w Sparkasse,
abyśmy wspólnie zawarli umowę na budowę warte 100 tys. €, aby zabezpieczyć sobie obecnie niskie oprocentowanie na późniejsze finansowanie.
Ponieważ byłem nieco sceptyczny co do związanych z tym wysokich rat kredytowych (0,6%), czy faktycznie można je sensownie włączyć do całkowitego finansowania,
postanowiliśmy spotkać się z niezależną doradczynią finansową.
Powiedziała ona, że najrozsądniej byłoby, gdyby każde z nas zawarło mniejszą umowę na budowę (około 40 tys. €), która będzie gotowa do przyznania w momencie finansowania.
Można by wtedy wykorzystać to jako dźwignię kapitałową, aby utrzymać oprocentowanie finansowania jak najniżej.
Brzmiało to zrozumiale, ale zastanawiam się, jaki jest faktyczny zysk:
Ze względu na dość krótki okres oszczędzania i przewidywanie niskiej raty kredytowej w wysokości około 150€ na umowę (aby móc pogodzić to z finansowaniem), większości usługodawców trzeba oszczędzić około 60%, co odpowiadałoby pożyczce w wysokości około 15 tys. € na każdego zawierającego umowę na budowę.
Dlatego moje pytanie:
Czy jest sensowne śledzenie tej strategii dźwigni kapitałowej, czy też powinniśmy po prostu oszczędzać pieniądze, ponieważ ogólne koszty umów na budowę mogą zniwelować korzyści z oprocentowania?
Dziękujemy z góry!