Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kiedy może wystąpić dopłata?

Napisany przez Agio
Cześć, dzisiaj usłyszałem, że także osoby zatrudnione na stałe mogą być dotknięte koniecznością dopłaty podatku? Jak to jest możliwe? Przecież pracodawca automatycznie odprowadza podatki, więc nie powinno dochodzić do zbyt niskich wpłat.

Napisany przez 2tneub
To może się zdarzyć, gdy z pensji nie zostanie potrącone wystarczająco dużo podatków zgodnie z tabelą podatkową. Relatywnie łatwo można to wytłumaczyć, gdy występują dodatkowe dochody, np. dochody z kapitałów, które nie podlegają stawce stałej, lub dochody z działalności gospodarczej, wynajem i dzierżawa lub inne dochody (np. sporadyczne usługi pośrednictwa) itp. Ponadto zdarza się to czasem w przypadku małżonków, gdy wybierane są odmienne klasy podatkowe, a także gdy występują zwolnione od podatku świadczenia zastępcze. Natomiast u osób samotnych bez dodatkowych dochodów jest to bardzo mało prawdopodobne. Najłatwiej można to zobrazować na przykładach wskazując również obowiązek samodzielnego rozliczania podatku. https://www.steuern.de/steuererklaer...cht.html#c4036 https://www.steuertipps.de/die-erste...licht#s-353840 Są to dokładnie te przypadki, w których może wystąpić konieczność dopłaty.

Napisany przez brainy
Do zwrotów nawet do 2,5 tys. EUR dochodzi dość często przy kombinacji klas podatkowych 3/5, gdy osoba o niższych zarobkach zarabia około 10 tys. EUR (+-5). Można by pomyśleć, że ustawodawca chce oderwać kobiety od kuchni i dlatego pozwala im mieć od 100 do 200 EUR więcej netto miesięcznie, niż przysługuje im podatkowo. Następnie pieniądze są odzyskiwane z powrotem podczas rozliczenia podatkowego.

Napisany przez peer
To się zdarza regularnie przy wyborze klasy podatkowej 1/5 przez małżeństwa. Ci, którzy wybrali tę klasę, są zobowiązani do złożenia zeznania podatkowego. Zazwyczaj po tym następuje nie tylko rozliczenie podatku za poprzedni rok, ale także ratalna płatność na bieżący rok.

Napisany przez 2tneub
brainy pisze: Dość często występują dopłaty do wysokości do 2,5 tys. EUR przy kombinacji klas podatkowych 3/5, gdy ta osoba, która zarabia mniej, zarabia około 10 tys. EUR (+-5).
Czy mogę zapytać, skąd wzięłaś te liczby? Cytat od uczestnika To zdarza się dość regularnie przy wyborze klas podatkowych 1/5 dla małżeństw. Dla małżeństw dostępne są tylko kombinacje 3/5, 4/4 lub 5/3. Kombinacja 1/5 nie występuje.

Napisany przez brainy
tneub pisze: Czy mogę zapytać, skąd masz te liczby?
Często spotykam się z takimi decyzjami podatkowymi. Aby osiągnąć 2,5 tys. euro, osoba zarabiająca więcej musi mieć dochód sześciocyfrowy.

Napisany przez Fifranz
Według: https://www.brutto-netto-rechner24.d...d-fordert.html, zwrotka jest możliwy zazwyczaj tylko dla tych, którzy są w klasie podatkowej 3 lub 5. W praktyce jest to najczęściej kobiety, których partner zarabia ponad 60 procent całkowitego dochodu. Podatek dochodowy jest obliczany na podstawie tabeli podziału w zależności od całkowitego dochodu. Ponieważ pracodawcy często zbierają niewystarczające dane, rozliczają podatki błędnie. Ten błąd w obliczeniach zauważa się dopiero później. W przypadku innych klas podatkowych nie potrafię wyjaśnić, jak doszło do tego błędu. Osobiście zauważyłem, jak istotne jest, w jakim urzędzie skarbowym się przebywa. Miałem do czynienia z bardzo nieprzyjemnymi urzędnikami (którzy nie zezwolili na rozłożenie płatności na raty), ale także widziałem bardzo spokojnych urzędników. Niestety, trzeba mieć po prostu szczęście...

Napisany przez 2tneub
pisze: Ponieważ podatek dochodowy jest obliczany na podstawie tabeli podziałowej w zależności od całkowitego dochodu. Ponieważ pracodawcy często zbierają niewystarczające dane, opodatkowują nieprawidłowo. Ten błąd w obliczeniach staje się widoczny dopiero później. W przypadku wszystkich innych klas podatkowych, trudno mi zrozumieć, jak taki błąd mógłby wystąpić.
Podatek dochodowy jest obliczany nie na podstawie tabeli podziałowej, lecz na podstawie tabeli podatkowej. Dane partnera są tu nieistotne, dlatego pracodawca nie może opodatkować niczego źle. Z cytatów Fifranz Osobiście doświadczyłem, że bardzo ważne jest, w którym urzędzie skarbowym się znajdujemy. Widziałem pracowników bardzo chamskich (którzy nie dopuścili do płatności ratalnych), ale także bardzo zrelaksowanych pracowników. Niestety, trzeba mieć po prostu szczęście... Można wystąpić o odroczenie podatkowe, które powinno zostać udzielone przy właściwym uzasadnieniu. Jednak pobierane są odsetki od odroczenia w wysokości 0,5% / miesiąc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata