Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Riester: 30% prawo wyboru kapitału

Napisany przez Timpetu
Czy roszczenie do jednorazowej zapłaty w wysokości 30 procent całkowitego kapitału występuje w każdej umowie Riester, czy też ubezpieczyciel może je wykluczyć? W dokumentach dotyczących mojej umowy Riester z 2005 roku (HMI, obecnie Ergo) nie mogę nic znaleźć. Dlatego napisałem do Ergo z pytaniem o 30%. W odpowiedzi napisali wiele zbędnego tekstu i stwierdzili, że w moim przypadku wypłata renty może rozpocząć się od 01.01.2019 r. Na pytanie o wypłatę 30% kapitału nie udzielili odpowiedzi. Czy mam prawo do 30% kapitału zgodnie z prawem, czy też jest to jedynie opcja oferowana przez większość ubezpieczycieli?

Napisany przez brainy
Wypłata w wysokości 30% powinna być możliwa w każdej umowie zawartej od 2005 roku. Jeśli emerytura miesięczna wynosi mniej niż około 31 EUR, cała emerytura zostanie wypłacona jednorazowo. 100% otrzyma się za spłatę zadłużenia związana z nieruchomością użytkowaną przez siebie. Niestety, ubezpieczyciele tak chętnie zatrzymują pieniądze...

Napisany przez Timpetu
Dziękuję za (szybką) odpowiedź. W takim razie zadam to pytanie ponownie. Kiedy w moim przypadku mógłby nastąpić najwcześniejszy początek pobierania renty? Czy wypłata 30% w 2018 roku jest jeszcze możliwa? Byłoby to korzystne dla mnie ze względów podatkowych. - Data rozpoczęcia umowy 01.01.2005 - Wiek 61 lat Ergo zaproponowało mi wypłatę renty od 01.01.2019.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata