Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak działa budżetowanie Riester?

Napisany przez RitterRunkel
Cześć wszystkim,

jestem zatrudniony na stałe w DE od 07.2016. Jak działa oszczędzanie w ramach Riester Bausparen? Mam dziecko od 21 miesięcy i przeczytałem, że muszę wpłacać 4% mojego dochodu lub maksymalnie 2100, w tym zasiłków, miesięcznie.

Czy kwota wpłacona w 2018 r. na zasiłki dotyczy aktualnego roku czy poprzedniego? Ile powinienem wpłacić w 2018 r., aby otrzymać zasiłki za rok 2017? Wtedy 1050 [url]euro[/url] byłyby połową, jeśli jestem zatrudniony w DE przez 6 miesięcy.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

Mam dziecko od 21 miesięcy i przeczytałem, że muszę wpłacić 4% mojego dochodu lub maksymalnie 2100, w tym dodatki miesięcznie.

Jeśli zmienisz miesięcznie na rocznie, to będzie prawidłowe.

Cytat od RitterRunkel

Czy wpłacona kwota w 2018 r. na dodatki odnosi się do obecnego roku czy do poprzedniego? Co muszę wpłacić w 2018 r., żeby otrzymać dodatki za 2017 r.?

Dodatki otrzymuje się zawsze za rok wpłaty. Tylko do obliczenia 4% podstawą jest dochód z poprzedniego roku.

Cytat od RitterRunkel

1050 EUR to wtedy połowa, jeśli pracuję 6 miesięcy w DE.

Pozostaje to przy 2 100 €, ale odpowiedź na to, jak bardzo Twój dochód z poprzedniego roku poza granicami kraju jest istotny dla obliczenia 4%, powinien dać ekspert lub osoba, która wcześniej zapytała w ZfA.

Napisany przez C. Andreas
Cześć, pierwsze pytanie, które trzeba sobie zadać, to dlaczego chcesz mieć Wohn Riester. Umowę budowy Wohn Riester możesz wykorzystać tylko na zakup/budowę lub spłatę długu. Modernizacje lub rozbudowy są niedopuszczalne.
Więcej informacji możesz znaleźć tutaj: https://www.mein-bauspar-vergleich.d...ausparvertrag/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata