Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dobrowolne ubezpieczenie w GKV dla urzędników?

Napisany przez Judy
Cześć,
mam może nieco nietypowe pytanie: czy w zasadzie możliwe jest dobrowolne [url]ubezpieczenie[/url] się jako urzędnik w systemie GKV, jeśli przed objęciem stanowiska urzędniczego byłeś jedynie przez 5 miesięcy ubezpieczony jako pracownik w GKV, a od urodzenia do końca studiów zawsze byłeś ubezpieczony prywatnie. Czy w ogóle byłoby to możliwe, biorąc pod uwagę, że musiałeś być przez określony czas ubezpieczony w systemie GKV?
(Wiadomo mi, że w każdym razie teraz to byłoby dużo droższe)
Dziękuję za odpowiedź

Napisany przez SySta
Cześć Judy, twoje pytanie wcale nie jest takie nietypowe. Ale dla pewności powinnaś zapytać bezpośrednio w twojej ubezpieczalni. Jeśli ktoś był ubezpieczony w GKV jako pracownik i zostaje zatrudniony jako urzędnik, w ramach przejścia na stanowisko urzędnicze może nadal dobrowolnie pozostać w GKV.

Inne kryteria, o których mi wiadomo, dotyczą jedynie zmiany z powrotem do GKV.

(poniżej 55 lat i co najmniej 5 lat członkostwa w GKV)

Aby w ogóle móc wrócić do GKV, musi zaistnieć obowiązek ubezpieczenia w GKV. Oznacza to, że urzędnik musi zrezygnować z statusu urzędnika i przejść do stosunku pracy podlegającego obowiązkowi ubezpieczenia społecznego.

O ile się orientuję, niektóre kraje obecnie rozważają dofinansowanie tej dobrowolnej przynależności urzędników do GKV, aby urzędnik nie musiał płacić składki w wysokości 100% samodzielnie, lub aby urzędnicy mogli lepiej zdecydować, czy chcą pozostać w GKV.

Napisany przez Judy
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Na innej stronie znalazłem to: Czy mój powyższy przypadek nie jest tak rzadki? Czas poprzedniego ubezpieczenia rzadko jest istotny: Jeśli nie podlegasz obowiązkowemu ubezpieczeniu lub ubezpieczeniu rodzinremu, ale chcesz być ubezpieczony dobrowolnie, obowiązują minimalne wymagania: albo byłeś łącznie co najmniej przez dwa lata ubezpieczony na mocy prawa w ciągu ostatnich pięciu lat, albo byłes członkiem GKV bezpośrednio przed upływem okresu obowiązkowego ubezpieczenia przez rok. Do przystąpienia do GKV musisz złożyć pisemne oświadczenie, a termin wynosi trzy miesiące po upływie okresu obowiązkowego ubezpieczenia. W praktyce takie przypadki są jednak bardzo rzadkie. Zazwyczaj dla większości osób stosuje się obowiązkowe [url]ubezpieczenie[/url] następcze.

Napisany przez SySta
Twój przypadek jest raczej rzadki, ale Twoje pytanie nie jest nietypowe. Znam w swoim otoczeniu kilku kolegów i jeszcze więcej kandydatów, którzy zastanawiali się nad tą decyzją. Jednakże ci kandydaci mieli maturę i wcześniej nie byli ubezpieczeni w GKV (czyli niektórzy byli ubezpieczeni w GKV jako dzieci z ubezpieczenia rodzinnych). Faktycznie znam tylko jednego urzędnika (spośród wielu :-)), który jest dobrowolnie ubezpieczony w GKV.

Znam to w następujący sposób...

Zawsze wychodząc od Twojego pytania... Pracownik GKV przechodzący na stanowisko urzędnicze... Ustawa o obowiązkowym ubezpieczeniu przestaje obowiązywać.

Ubezpieczenie dobrowolne w ubezpieczeniu zdrowotnym na wypadek choroby
Jeśli obowiązek ubezpieczenia zostanie uchylony, musisz zdecydować, czy chcesz ubezpieczyć się dobrowolnie w ramach ubezpieczenia zdrowotnego na wypadek choroby, czy zmienić na ubezpieczenie prywatne. Jeśli wcześniej byłeś ubezpieczony obowiązkowo lub w ramach rodziny, nie musisz podejmować żadnych działań, aby pozostać w GKV. Jesteś wtedy automatycznie ubezpieczony dobrowolnie.

Zobacz też tutaj: https://www.finanztip.de/gkv/freiwillig-versichert/

Ale jeśli nadal jesteś w okresie 3 miesięcy, Twoje dotychczasowe GKV na pewno udzieli Ci odpowiedzi. ... i to ostatecznie jest decydujące.

Napisany przez Judy
Dziękuję, myślę, że teraz już to zrozumiałem. Czas ubezpieczenia wstępnego wydaje się mieć znaczenie tylko wtedy, gdy przejście nie jest gładkie.

Napisany przez SySta
Dobrze. Wszystko inne zależy od warunków wstępnych. Powodzenia.

Napisany przez Reibold
Cześć Judy,

chciałbym zwrócić uwagę, że dobrowolne [url]ubezpieczenie[/url] w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (GKV) jako urzędniczka oznacza, że musisz tam płacić zarówno składkę pracowniczą, jak i pracodawcy. Wyjątkiem jest tutaj, o ile się nie mylę, tylko land Hamburg.
Jako podstawa obliczeń służy cały dochód dostępny dla Ciebie, więc nie tylko z pracy urzędniczej. Również ewentualne dochody z wynajmu czy dochody kapitałowe, takie jak odsetki, dywidendy czy zyski z giełdy, są brane pod uwagę, o ile mieszczą się poniżej granicy wymiaru składek.
Ponadto, nie będą mogły skorzystać z bezzwrotnej pomocy, która pokrywa około połowy kosztów leczenia dla singli będących urzędnikami, dla dzieci 80% oraz dla seniorów 70%.

Korzyść ekonomiczna z publicznego ubezpieczenia zdrowotnego (GKV) może istnieć dla urzędników tylko wtedy, gdy zarabiają niewiele i nie mają długotrwałych wysokich dodatkowych przychodów. Wiele dzieci może być również argumentem, ponieważ są one bezpłatnie ubezpieczone w GKV.
Przede wszystkim w wieku emerytalnym może to być opłacalne, ponieważ składka GKV jest obliczana również wówczas na podstawie dochodów.

Jeśli istnieją powody zdrowotne, które przemawiają za GKV bez pytań o zdrowie, to należy pamiętać, że w ciągu pierwszych 6 miesięcy objęcia stanowiska urzędniczego, niezależnie od tego, jak bardzo jest się chorym, musisz zostać przyjęty przez pierwsze PKV, do której złożysz wniosek.

Być może warto jednak rozważyć PKV!

Pozdrowienia
Alexander Reibold
Wolne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez brainy
Z powodu istniejących chorób przewlekłych (takich jak AIDS) niektórzy urzędnicy korzystają tylko z ubezpieczenia publicznego (GKV).

Napisany przez HannoMack

Ze względu na wcześniejsze schorzenia (np. AIDS) niektórzy urzędnicy mają tylko NFZ.

Czy to również dotyczy przewlekłej głupoty, jak tu ujawniono? Ogólnie zawsze istnieje możliwość prywatnego ubezpieczenia. W pierwszej kolejności liczy się kiedy i w jaki sposób to zrobić.

Napisany przez SySta

Czy to dotyczy również chronicznej głupoty, jak ta ujawniona tutaj? Zasadniczo istnieje zawsze możliwość prywatnego ubezpieczenia. Tutaj decyduje przede wszystkim kiedy i jak.

Jaki to ton?

Oczywiście można także dostać się do PKV z istniejącymi schorzeniami, w ostateczności do podstawowej taryfy.

Jednak jeśli dopłata ryzyka jest tak wysoka, to [url]ubezpieczenie[/url] PKV w wielu przypadkach się nie opłaca. Wtedy rzeczywiście pozostaje jedynie dobrowolne [url]ubezpieczenie[/url] w GKV.

Nie wolno zapomnieć o tym, że w przypadku PKV najpierw sama ponosisz koszty, a potem możesz je zwrócić, a część tych kosztów otrzymujesz dopiero dużo później. Ponadto: Jako pacjent prywatny jesteś praktycznie samym decydentem kosztów .

Musisz więc już na początku zamówienia leczenia u lekarza wiedzieć, jakie koszty są objęte ubezpieczeniem... a na jakich zostaniesz zobowiązany.
Jeśli lekarz źle wystawi rachunek i Ty w dobrej wierze go zapłacisz... w końcu będziesz musiał ponieść koszty za swoje błędy... (koszty), gdy PKV zwróci Ci tylko część rachunku.

Napisany przez HannoMack

Co to za ton?

To niech będzie moją troską, już nie trafi na niewłaściwą osobę. W przeciwnym razie, jeśli poczucie sprawiedliwości zbyt mocno cierpi: zgłoś post. W przeciwnym razie: czytaj, kto odnosi się do czego? Czasami to pomaga. Głównym przesłaniem było: Funkcjonariusze z chorobami przewlekłymi mogą pozostawać poza zasięgiem prywatnej opieki zdrowotnej. Mówię: nonsens. I to nie ze względu na obowiązek przyjęcia podstawowej taryfy, ale ze względu na akcję otwarcia. Z maksymalnym dopłatą do taryfy w wysokości 30%.
I proszę, żadnych dalszych, nadmiernie płytkich prób pouczenia mnie o działaniu prywatnej opieki zdrowotnej. Jest mi to znane.

Napisany przez Judy
A także w moim przypadku nie ma żadnych wcześniejszych chorób. Po prostu chciałem się dowiedzieć. W końcu jest to praktycznie decyzja na całe życie, a później nie ma odwrotu. Teraz jest właściwie jedyna możliwość kiedykolwiek przejścia do GKV (przypuszczałem, że nie jest to w ogóle możliwe, jeśli byłem tylko 5 miesięcy w GKV). Ponieważ teraz składki w PKV są zdecydowanie tańsze, a ewentualne korzyści z GKV, jeśli w ogóle, można spodziewać się dopiero za wiele lat, wybór padł na PKV. Jak będą wyglądać warunki za 30 lat, pewnie teraz i tak się nie da przewidzieć. Do tego czasu na pewno wiele się może zmienić. Dziękuję za szczegółowe i rzeczowe odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata