Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odliczenie odsetek od pożyczki przez kilku pożyczkobiorców

Napisany przez Deku
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące możliwości odliczenia od podatku odsetek od pożyczki przy budowie domu wielorodzinnego z następnym wynajmem wszystkich mieszkań.

Aktualnie planujemy z rodzicami budowę domu wielorodzinnego i już jesteśmy w kontakcie z bankiem. Aby się zabezpieczyć, bank wymaga, aby moi rodzice dodatkowo zostali kredytobiorcami.

Obecnie jestem jedynym właścicielem działki pod budowę i otrzymam później dochody z czynszu oraz będę spłacać odsetki od pożyczki. Koszty budowy, odsetki, dochody z czynszu itp. będą opłacane tylko z mojego konta.

Czy mogę odliczyć pełne odsetki od umowy kredytowej czy tylko jedną trzecią?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia
Deku

Napisany przez NaTwoim13
Należy wcześniej ustalić, jaka jest wielkość udziału przeznaczonego na własne potrzeby, a jaka na wynajem. Na udział przeznaczony na wynajem można odliczyć m.in. odsetki od [url]kredytu[/url].

Napisany przez Hilfe
Nie do końca! Jeśli rodzice zostaną kredytobiorcami, być może nawet zamieszkają w mieszkaniu i będą płacić czynsz, sytuacja stanie się skomplikowana. Nawet jeśli stają się tylko kredytobiorcami. W takim przypadku warto skonsultować się z doświadczonym doradcą podatkowym.

Napisany przez Hanomag

Przedłużając wstęp, trzeba ustalić, jaki jest udział własny i jaki udział wynajmowany. Na udział wynajmowany można odliczyć m.in. odsetki od pożyczki.

Na pomoc dla Noela:

Cytat od Deku

Mam pytanie dotyczące możliwości odliczenia odsetek od [url]kredytu[/url] przy budowie wielorodzinnego budynku z następnym wynajmem wszystkich mieszkań.

Cytat od Deku

Czy mogę odliczyć pełne odsetki od umowy kredytowej czy tylko jedną trzecią?

Dlaczego miałbyś móc odliczyć tylko jedną trzecią? Czy Twoi rodzice mają zostać właścicielami w dwóch trzecich?

Być może rodzice mogliby wystąpić jako poręczyciele i ustanowić hipotekę na swoim domku.

Napisany przez NaTwoim13
?? Co w tym jest nie do końca poprawne? Mogę odliczyć część własnych odsetek od [url]kredytu[/url] od udziału wynajętego mieszkania, i jeśli udowodnię, że samodzielnie pokrywam odsetki od [url]kredytu[/url] i również samodzielnie wynajmuję jako właściciel, to mogę je odliczyć samodzielnie i w całości.

Oczywiście zawsze zaleca się, aby w takich sytuacjach zaangażować księgowego, gdy przychodzi czas na złożenie deklaracji podatkowej. Jednak, aby odpowiedzieć na pytanie zgodnie z tematem, nie jest to konieczne.

Napisany przez Hanomag

?? Co jest w tym niezupełnie prawidłowe? Udział własnych odsetek od długu można bez wątpienia odliczyć od udziału wynajętego obiektu, a jeżeli udokumentuję, że samodzielnie ponoszę koszty odsetek od długu, to mogę je także całkowicie odliczyć samodzielnie.

Własne odsetki od długu na wynajmowane obiekty są oczywiście odliczalne, ale nie odsetki od długu na własnie użytkowane obiekty.

Napisany przez NaTwoim13

Własne odsetki od [url]kredytu[/url] za wynajmowane obiekty są oczywiście odliczalne, ale nie odsetki od [url]kredytu[/url] za obiekty zamieszkane przez siebie.

Napisałem

Udział własnych odsetek od [url]kredytu[/url] mogę oczywiście odliczyć od udziału wynajmowanego obiektu.

Napisany przez 2tneub
https://www.haufe.de/finance/finance...HI2546310.html

Drugi akapit powinien być stosowany stosownie do treści.

Napisany przez Hanomag

Napisałem

Prawda, potwierdziłem to w końcu w komentarzu nr 6. Wcześniej zdezorientowało mnie, że zapytałeś o udział własny.

Napisany przez Hanomag

https://www.haufe.de/finance/finance...HI2546310.html

Drugi akapit powinien być stosowany odpowiednio.

Nie, tutaj nie są to małżonkowie, lecz rodzice.

Napisany przez 2tneub
Czy wiesz, co to oznacza w przybliżeniu?

Napisany przez Deku
Problem polega na tym, że bank wydaje się niezdolny i niechętny do udzielenia mi pożyczki z moim udziałem jako kredytobiorcy oraz moich rodziców jako poręczycieli.

Dotychczas zostaliśmy traktowani jako trzech równorzędnych kredytobiorców. Nie zamierzam później wynająć moim rodzicom mieszkania ani też samemu się tam wprowadzić.

Dotychczas skonsultowałem się z dwoma doradcami podatkowymi. Jeden mówi o trzecim, drugi o pełnej odliczalności.

Bardzo chciałbym pozyskać tutaj dodatkowe opinie na ten temat. W mojej ocenie powinienem móc odliczyć od podatku całe odsetki.

Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez 2tneub
Osobiście skłaniam się ku pełnej odliczalności. Jeśli przeczytałeś mój artykuł, to powinieneś być świadomy, że musisz bardzo uważać, aby urząd skarbowy uznał pełną kwotę. Moim zdaniem raty [url]kredytu[/url] powinny być odprowadzane z osobistego konta, a nie z konta domowego, aby jednoznacznie przypisać je tobie. Chciałbym jednak podkreślić, że nie jestem doradcą podatkowym i że moje zdanie jest wyłącznie subiektywną opinią, a nie poradą prawna. Obecnie nie mam czasu na dalsze badania, ale być może w Internecie znajdziesz jeszcze bardziej odpowiednie orzeczenie niż to dotyczące żony.

Napisany przez 2utopus
Moim osobistym zdaniem istnieje istotna różnica między małżonkiem a rodzicami. Na przykład w przypadku małżonków można przenieść kwotę wolną od podatku w wysokości 801€ na osobę (1602€ dla małżeństwa) między sobą - co w przypadku rodziców i dzieci nie jest możliwe.

Napisany przez 2tneub

Moim osobistym zdaniem istnieje znaczna różnica, czy chodzi o współmałżonka czy rodziców.

Chodzi o możliwość zaliczenia kosztów uzyskania przychodu przez podatnika. Tutaj wszystko zależy od tego, czy można mu to przypisać czy nie. Nie ma znaczenia, czy druga osoba to współmałżonek, rodzice czy obcy.

Cytat od utopusa

W przypadku współmałżonka można na przykład przenieść kwotę bazową w wysokości 801 € na osobę (1602 € dla małżonków) między sobą - między rodzicami a dziećmi to chyba nie jest możliwe.

Kwota wolna od podatku nie może zostać przeniesiona, jest wspólna dla obydwu małżonków. Nie ma to jednak żadnego związku z rzeczywistymi kosztami uzyskania przychodu.

Napisany przez StGe1973
Deku,

um unklarheiten podatkowe, najlepszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z innej banku. Fakt, czy twoi rodzice występują jako współkredytobiorcy czy też poręczy zostającymi (solidarnymi), nie ma praktycznie znaczenia dla banku. W przypadku niewypłacalności bank może w pełni korzystać z twoich rodziców. To, czy to jest dla twoich rodziców uzasadnione czy nie, to inna kwestia, którą będziecie musieli sami rozstrzygnąć. Nie rozumiem, dlaczego bank upiera się przy uczestnictwie twoich rodziców jako współkredytobiorców.

Jeśli koniecznie chcesz pozostać w tym banku, to na razie zupełnie nie ma znaczenia, co mówią doradcy podatkowi czy ktokolwiek inny w internecie. Kluczowa jest ocena podatkowa urzędu skarbowego. Najlepszym rozwiązaniem jest skontaktować się z odpowiednim urzędnikiem, opisać swoją sytuację i poprosić o informacje dotyczące możliwości odliczenia od podatku odsetek. Nawet możesz zażądać pisemnej (następnie obowiązującej dla urzędu skarbowego) oceny prawnej. Jeśli napisane będzie, że można odliczyć 100%, to możesz zignorować wszystko inne, urząd skarbowy zaakceptuje 100%. Jeśli napisane będzie, że można odliczyć tylko 1/3, to jedynym sposobem na przekonanie urzędu skarbowego do przyjęcia 100% będzie korzystanie z usług dobrego doradcy podatkowego/specjalisty od prawa podatkowego, co moim zdaniem będzie możliwe tylko za pomocą odpowiednich orzeczeń sądowych.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby skorzystanie z innej banku, gdzie ty jesteś jedynym kredytobiorcą, a twoi rodzice są poręczycielami (solidarnymi). W ten sposób sprawa byłaby jasna, odsetki można odliczyć w 100%.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, naturalnie najlepszą opcją jest sprawdzenie, czy współzobowiązanie kredytowe jest wymagane przez wszystkie banki, czy też czy [url]kredyt[/url] można przedstawić również samodzielnie. Chcą Państwo pokrótce przedstawić swoją zdolność kredytową i planowane koszty?

Napisany przez Hanomag

Chodzi o możliwość zaliczenia kosztów reklamy przez podatnika. Decydujące jest tutaj to, czy można mu to przypisać, czy nie. Bez znaczenia jest, czy druga osoba to małżonek, rodzic czy zupełnie obca osoba.

Ogólnie rzecz biorąc, można odliczyć tylko te koszty reklamy, które samemu poniesiono. Wyjątkowo można to zrobić także poprzez tzw. skróconą ścieżkę płatności. Wtedy małżonek lub rodzice mogą przejąć płatność. Jednak dokonane płatności powinny być udokumentowane za pomocą pisemnego dokumentu, który potwierdza je jako darowiznę. Moim zdaniem płatności dokonane przez zupełnie obcą osobę nigdy nie prowadzą do odliczenia kosztów reklamy. O skróconej ścieżce płatności literatura, którą preferuję, argumentuje w następujący sposób:

Cytat z porad podatkowych związków zawodowych akademickich

Abstrakcyjna ścieżka kontraktowa

Sędziowie Bundesfinanzhof (BFH) idą nawet krok dalej i zgadzają się na uznawanie wydatków osób trzecich, nawet jeśli osoba trzecia nie tylko płaci rachunek, ale nawet zleca zlecenie w interesie właściciela nieruchomości. BFH nie widzi różnicy w stosunku do przypadku skróconej ścieżki płatności. Konsekwencja: Traktuje wydatki tak, jak gdyby małżonek lub bliscy krewni od samego początku obdarowali Cię tymi pieniędzmi.
W przypadku rozstrzygniętym przez BFH matka właściciela mieszkania zleciła niezbędne prace remontowe po śmierci lokatora i opłaciła rachunki na swój własny rachunek bankowy. Po początkowym odmówieniu uznania rachunków remontowych za koszty reklamy, sędziowie stanęli po stronie właściciela mieszkania. Argumentowali, że wydatki służą wyłącznie celom zarobkowym powoda i są zatem uznawane (wyrok BFH z dnia 15.01.2008, IX R 45/07, BStBl. 2008 II s. 572). Administracja podatkowa stosuje to wyrok ogólnie (pismo Ministerstwa Finansów z dnia 7.07.2008, BStBl. 2008 I s. 717).

Brak wydatków osób trzecich przy relacjach długoterminowych

W przypadku umów długoterminowych zasadniczo nie uznaje się wydatków osób trzecich. Do tych relacji długoterminowych zalicza się np. umowy pożyczkowe. Oznacza to, że odsetki od pożyczek są podatkowo odliczalne jako koszty reklamy do dochodów z najmu i dzierżawy, jeśli właściciel nieruchomości jest również kredytobiorcą. Jeśli obydwoje małżonkowie biorą wspólnie pożyczkę, aby sfinansować wynajętą nieruchomość jednego z partnerów, skutkuje to tym, że tylko połowa odsetek od pożyczki jest uznana za koszty reklamy.

Ponieważ umowa pożyczki od rodziców jest relacją długoterminową, odliczenie odsetek nie jest możliwe. Znajdź sobie rozsądny bank. Polecam Ci odpowiedni dla Ciebie Bank Sparda i/lub Bank PSD. Jeśli jednak chcesz pozostać w tym banku, postępuj zgodnie z zaleceniami StGe1973.

Napisany przez Hanomag

Dlaczego bank wymaga współpożyczkodawstwa Twoich rodziców, nie jest dla mnie jasne.

Ponieważ rodzice mogą mieć zbyt niskie dochody. W takim przypadku poręczenie jest niemoralne i tym samym nieważne.

W wyniku takiej sytuacji, kilka lat temu udało mi się odwołać stare umowy kredytowe (z końca tysiąclecia). W czasie zawierania umowy - kiedy jeszcze nie było obowiązku wyraźnego pouczenia o prawie do odstąpienia - bank wskazał moją żonę, która nie pracowała, jako współporęczycielkę. Natomiast przy podpisywaniu umów o przedłużenie z umów z 2007 roku, bank milcząco uczynił moją żonę, która nadal nie pracowała, współpożyczkobiorcą, nie wydając wymaganego pouczenia o prawie do odstąpienia.

Ostatecznie, to z tego powodu - ku zmartwieniu wielu uczestników - trafiłem na to forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata