Re: Pełne finansowanie domu jednorodzinnego z dwoma jednostkami mieszkaniowymi do wynajęcia.
Napisany przez balduini -
- pt wrz 14, 2018 10:11 am
Cześć droga społeczności,
Potrzebuję krótkiej oceny możliwości i sensowności. Wszystko to policzyłem tylko ogólnie.
O mnie:
29 lat, informatyk z tytułem magistra, praca na czas nieokreślony. Dochód roczny 50 tys.[url]euro[/url] , rosnący rocznie o ~10-15%.
Mam możliwość zakupu domu jednorodzinnego z 2 lokalami mieszkalnymi (po 70m² każdy) za około 100 tys.[url]euro[/url] poniżej standardowej ceny w okolicy.
Wymagana suma[url]kredytu[/url] wraz z kosztami zakupu i remontem= 370 000 [url]euro[/url] .
Region Nadreńsko-Majn, 20 km przed Frankfurt.
Działka około 450m².
Pełne sfinansowanie na 25-30 lat.
Oszczędności będą finansowane z dochodów z najmu i w razie potrzeby dodatkowo finansowane prywatnie.
Lokal na 1. piętrze jest wynajęty za około 600[url]euro[/url] zimno, lokal na parterze wymaga remontu.
600[url]euro[/url] zimnej czynszu płaci starsza pani, która od lat mieszka w mieszkaniu i nigdy nie było podwyżki czynszu.
600[url]euro[/url] zimnej czynszu jest również poniżej średniej w okolicy i mogłaby być dostosowana, jeśli to możliwe/potrzebne w wyniku remontu.
Potrzebny remont może być całkowicie wykonany samodzielnie, wszyscy fachowcy - hydraulicy, elektrycy itp. - są w rodzinie.
Z lokalu na parterze chciałbym zrobić mieszkanie dla 3 osób z dochodem około 1200[url]euro[/url] .
W ten sposób dochody wynosiłyby około 1800[url]euro[/url] , co przewyższa raty według kalkulatora raty o 400-600 [url]euro[/url] .
[url]Dom[/url] ma praktycznie spłacać się sam dzięki dochodom.
Dzięki znajomościom w banku, otrzymałbym pełne sfinansowanie.
1. Co sądzicie o tym planie? Dług finansowy na 30 lat z pewnością wiąże się z obciążeniem psychicznym, ale nieruchomość miałaby się sama utrzymać.
Potrzebuję krótkiej oceny możliwości i sensowności. Wszystko to policzyłem tylko ogólnie.
O mnie:
29 lat, informatyk z tytułem magistra, praca na czas nieokreślony. Dochód roczny 50 tys.
Mam możliwość zakupu domu jednorodzinnego z 2 lokalami mieszkalnymi (po 70m² każdy) za około 100 tys.
Wymagana suma
Region Nadreńsko-Majn, 20 km przed Frankfurt.
Działka około 450m².
Pełne sfinansowanie na 25-30 lat.
Oszczędności będą finansowane z dochodów z najmu i w razie potrzeby dodatkowo finansowane prywatnie.
Lokal na 1. piętrze jest wynajęty za około 600
600
600
Potrzebny remont może być całkowicie wykonany samodzielnie, wszyscy fachowcy - hydraulicy, elektrycy itp. - są w rodzinie.
Z lokalu na parterze chciałbym zrobić mieszkanie dla 3 osób z dochodem około 1200
W ten sposób dochody wynosiłyby około 1800
Dzięki znajomościom w banku, otrzymałbym pełne sfinansowanie.
1. Co sądzicie o tym planie? Dług finansowy na 30 lat z pewnością wiąże się z obciążeniem psychicznym, ale nieruchomość miałaby się sama utrzymać.