Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak długo trwa usunięcie z księgi wieczystej?

Napisany przez Pullertolli
Cześć. Chcemy kupić istniejącą nieruchomość. Otrzymamy dodatek mieszkaniowy tylko wtedy, gdy w chwili zawarcia umowy kupna w kancelarii notarialnej nie będzie wpisu w księdze wieczystej, który identyfikuje mnie jako właściciela innej nieruchomości. Teraz chcemy sprzedać naszą pierwszą nieruchomość, musimy tylko upewnić się, że usunięcie z księgi wieczystej już się dokonało, gdy podpisujemy nową umowę. Ile trwa usunięcie z księgi wieczystej? Czy można to jakoś przyspieszyć? Czas nagli, ponieważ ustalono, że przekazanie kluczy i tym samym wymagalność ceny zakupu nowej nieruchomości ma nastąpić 1.11. Sprzedawcy nowej nieruchomości potrzebują pieniędzy w tym dniu, aby sami móc nabyć nieruchomość.

Napisany przez Hilfe
Cześć, pieniądze są dostępne tylko przy pierwszym zakupie, jeśli się nie pomylę, to drugi zakup. Nie popieram oszustw dotyczących dotacji.

Napisany przez FloHH
... oprócz tego, nie ma skreślania w księdze wieczystej, ale zaznaczania na czerwono. Oznacza to, że poprzedni właściciele są nadal widoczni przy każdym sprawdzeniu.

Księga wieczysta dokumentuje stosunki własnościowe. Urząd ksiąg wieczystych dokonuje zmiany właściciela dopiero wtedy, gdy notariusz wyda zgodę: czyli gdy zapłata za nieruchomość została dokonana i inne możliwe dodatkowe warunki umowy zostały spełnione. Po uzyskaniu zgody zależy tylko od tego, ile pracy ma jeszcze do wykonania urząd ksiąg wieczystych ... ale powinieneś zakładać przynajmniej 4-6 tygodni

Pierwsze nabycie nie oznacza, że wcześniej nie można było kupować. Oznacza to jedynie, że w momencie podpisania umowy kupna nie może być już innej nieruchomości w posiadaniu. (Źródło: pro-eigenheim.de)
Nie mam zamiaru oszukiwać. Chcę po prostu dokładnie wiedzieć, kiedy i jakie kroki muszę podjąć, aby nie popełnić błędu. Przy takich pieniądzach byłoby po prostu głupio.

... poza tym wpis w księdze wieczystej nie jest skreślany, ale czerwony. Oznacza to, że poprzedni właściciele nadal są widoczni przy każdym wpisie.

Księga wieczysta dokumentuje stosunki własnościowe. Urząd ksiąg wieczystych dokona zmiany właściciela dopiero po uzyskaniu zgody notariusza: czyli po zakończonej płatności ceny zakupu i spełnieniu ewentualnych innych umownych ustaleń. Po uzyskaniu zgody, wszystko zależy tylko od ilości pracy jaką musi wykonać urząd ksiąg wieczystych... Jednak należy przewidzieć około 4-6 tygodni.

Hm, to zdecydowanie za długo. Czy da się ten proces jakkolwiek przyspieszyć?

Napisany przez Hilfe

Pierwsze nabycie nie oznacza, że wcześniej nie można było nic kupić. Chodzi o to, że w momencie zawarcia umowy sprzedaży nie można mieć w posiadaniu żadnej innej nieruchomości. (Źródło: pro-eigenheim.de)
Nie mam zamiaru oszukiwać. Chcę po prostu dokładnie wiedzieć, kiedy i jakie kroki muszę podjąć, aby nie popełnić błędu. Przy takiej sumie pieniędzy byłoby po prostu głupio.

Aha, no dobrze

Napisany przez FloHH

Hm, to jednoznacznie za długie. Czy można jakoś przyspieszyć ten proces?

Nie widzę tutaj żadnego obiektywnego powodu pilności. W związku z tym możesz ewentualnie zadzwonić do sądu, opisać swoją sytuację i mieć nadzieję, że zostanie to ocenione jako pilny przypadek...

Ok, po pierwsze dziękuję bardzo za Waszą wiedzę i pomysły. Ostatecznie zamierzam to wszystko opisać...

Napisany przez NaTwoim13
Nie do końca rozumiem, w momencie gdy dokonasz umowy sprzedaży i cena zakupu zostanie udokumentowana, prawa i obowiązki przechodzą na nabywcę, co ma to wspólnego z formalnym wpisem do księgi wieczystej?

Wydaje się, że konieczne jest wpisanie nowego właściciela, abyś nie był również informacyjnie już właścicielem starej nieruchomości.

Gdzie trzeba to udowodnić? Kto tam wymaga jakiegoś dowodu, czy nie jest decydujące samo pojęcie własności?

Napisany przez BenniG
Czy istnieje baza danych, która wskazuje, gdzie Pullertolli ma nieruchomości, czy trzeba praktycznie przeszukać każdą księgę wieczystą pod jego nazwiskiem? Czy też podpisuje się z podaniem samozobowiązanie?

Nie do końca tego rozumiem, w momencie gdy umowa sprzedaży zostanie zawarta, a cena zakupu zostanie udokumentowana, korzyści i ciężary przechodzą na kupującego, co ma wspólnego ten formalny proces z wpisem do księgi wieczystej?

W takim razie konieczne byłoby wpisanie nowego właściciela, ponieważ tylko w ten sposób nie będziesz już informacyjnie właścicielem starej nieruchomości.

Gdzie trzeba to udowodnić? Kto tam żąda jakiegoś dowodu, czy nie jest właśnie decydujące określenie własności?

Całkowicie słusznie. Przecież nie jestem specjalistą, dlatego zakładałem, że w momencie notarialnej transakcji zakupu nieruchomości nie będę już wpisany jako właściciel innej nieruchomości w księdze wieczystej. Jednak tak nie jest. Decydująca jest tutaj tylko kolejność notarialnych umów kupna. Termin umowy kupna, która reguluje sprzedaż mojej obecnej nieruchomości, musi się odbyć przed terminem umowy kupna, która reguluje zakup mojej nowej nieruchomości. Przy tym zupełnie nieistotne jest, czy termin przekazania nieruchomości do sprzedaży zapisany w umowie będzie późniejszy niż termin przekazania nieruchomości do kupna, czy nie. W moim przypadku jutro zostanie udokumentowane, że moja nieruchomość zmienia właściciela od 1.2., pieniądze płyną, itp. W przyszłym tygodniu zostanie udokumentowane, że wymiana właściciela mojej nowej nieruchomości odbędzie się 1.11.
Wszystko to ustaliłem telefonicznie w KFW.
Jestem szczęśliwy...☺

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata