Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Otwórz plan oszczędnościowy funduszy.

Napisany przez pps-26
Cześć,

chciałbym krótko opisać moją obecną sytuację.
Obecnie jestem na praktyce zawodowej, wpłaciłem swoje środki na emeryturę do ubezpieczenia bezpośredniego, które nadal zwiększam.

Mam pewną ilość oszczędności, które aktualnie leżą na zwykłym rachunku oszczędnościowym.

Moje kryteria otwarcia nowej inwestycji to regularne oszczędzanie pewnej kwoty każdego miesiąca. Dlatego zdecydowałem się na plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych.

Zawarcie umowy wciąż dla mnie jest nieco niepewne. Czy powinienem to zrobić w znanych bankach jak Sparkasse Volksbank itp.? A może polecacie bank Fidelity? Czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę. Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Napisany przez Reibold
Cześć pps-26,

aby odnieść sukces z planem oszczędzania w funduszu inwestycyjnym, wybór odpowiedniego funduszu jest kluczowy.
Wspomniane lokalne banki zazwyczaj mają bardzo ograniczoną ofertę i głównie proponują fundusze własne DEKA lub Union Investment, według opinii klientów.
Jeśli chcą samodzielnie dokonywać wyboru funduszy lub skorzystać z pomocy niezależnego doradcy, to moim zdaniem nie jest to właściwa droga.

Istnieje wiele banków, w tym znane instytucje, które mają dostęp do szerokiego spektrum funduszy.
Te banki obsługują zakup funduszy i oferują rachunek papierów wartościowych z dostępem online, na którym można przechowywać wszystkie fundusze jednocześnie.
Jeśli chcą je ze sobą porównać, zerknijcie na opłaty za rachunek papierów wartościowych. Niemniej jednak, na początkowo niskie kwoty inwestycji powinny być one niewielkie.
Kilka znanych nazwisk to: FFB, Ebase, AAB, Diba ......

Oprócz funduszy zarządzanych, dla waszych długoterminowych inwestycji interesujący mogą być również fundusze indeksowe.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
Wolne Doradztwo Finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez pps-26
Dziękuję za odpowiedź. Znalezienie „dobrego” funduszu może być trudne.. Czy masz jakiś pomysł?
Dzięki

Napisany przez 2titan1981
Zacząłbym od funduszu inwestującego na całym świecie. MSCI World lub ACWI. Powinny być one dywidendowe, aby wykorzystać Twój limit wolny od podatku, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Portfel powinien mieć fundusze na stałe warunki, a nie jako promocję. Koszty prowadzenia portfela powinny być niskie lub wręcz nie istnieć

Napisany przez 2tneub

Te powinny być wypłacone, aby wykorzystać swój limit zwolnienia podatkowego, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Od reformy podatkowej z dnia 01.01.2018 roku to powinno być obojętne.

czy jest czy może? Jeszcze nie słyszałem o jest.

Napisany przez 2tneub

chyba oba.

Jakoś oba.

JEST, ponieważ od teraz pobiera się zaliczkę podatkową na rzecz rosnących funduszy i tym samym kwota wolna od podatku też jest wykorzystywana

Chyba, ponieważ nie zagłębiłem się aż tak szczegółowo, jak jest obliczana wysokość zaliczki. Nie mogę powiedzieć, czy ta zaliczka jest więc nieco wyższa czy nieco niższa niż wypłata porównywalnego funduszu. Na forum papierów wartościowych widziałem na początku roku przykładowe obliczenia, gdzie nie było praktycznie różnic. Ogólnie panowało tam zdanie, że w przyszłości nie ma znaczenia, czy wypłaty dywidendy czy teraz to.

Czemu więc nie zagrać na pewnie i najpierw skorzystać z wypłat, dopóki wszystko się ustabilizuje? Nie lubię być królikiem doświadczalnym. Wolę być na pewnej stronie i zobaczyć, jak innym idzie z deklaracją podatkową za rok 2018. Tak myślę.

Napisany przez 2tneub

Dlaczego więc nie zająć się tym na wszelki wypadek i najpierw wziąć dywidendy, dopóki sytuacja się ustabilizuje? Zawsze niechętnie staję się królikiem doświadczalnym. Woleć być na pewnej stronie i zobaczyć, jak innym idzie z zeznaniem podatkowym za 2018 rok. Tak myślę.

Cała ta sprawa naprawdę się uproszczyła. Czy to jest uciążliwe dla podatku/czy to jest łatwe do opodatkowania, czy to jest wymianowalne/fizyczne, czy wypłacające/dywidendujące, teraz dla podatku jest to dość obojętne. Można więc wybrać fundusz/ETF z najlepszymi warunkami, zamiast musieć się ograniczyć do jednej dziedziny. W ten sposób nie widzę kilku milionów inwestorów jako królików doświadczalnych.
Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie.

Napisany przez domrepp
pps-26,

zapomnij szybko o pomysle znalezienia dobrego funduszu - w sensie dobrych funduszy aktywnie zarządzanych - NIKT ich nie znajduje, ponieważ dane historyczne NIGDY nie stanowią gwarancji przyszłości. Ponadto istnieją całkiem proste fakty, dlaczego powinieneś trzymać się z daleka od aktywnych funduszy - opłaty, żaden menedżer nie jest w stanie systematycznie i przewidywalnie pokonać rynku, itd....
Zapomnij też szybko o idei tzw. wolnych, niezależnych,... Pośredników / Doradców! Biznes zależny od prowizji zawsze niesie za sobą konflikty interesów.

Jedyną możliwością dla Ciebie będzie zdobycie wiedzy. Powinieneś wziąć pod uwagę porady jak te od titan1981. Zaczynając od ETF-u w banku bezpośrednim lub dostawcy depozytów z jak najniższymi kosztami, który obejmuje cały świat i zaczynać oszczędzać od kilku [url]euro[/url] byłoby z pewnością niezłe. Titan1981 wspomniał o MSCI World lub ACWI, które ewentualnie można rozszerzyć o ACWI IMI. Dla bardziej konkretnego przykładu: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
Na chwilę obecną bardzo interesujący ETF, którego cechą jest niska cena, wypłacalność, wystarczająco duży i obejmujący duże obszary świata. Można go później rozszerzyć o akcje z sektora małych spółek, jeśli to konieczne!
Ponadto powinieneś zdecydowanie rozważyć w Twoim wieku, ile pieniędzy faktycznie chcesz zainwestować w akcje oraz co jeszcze może Cię czekać w ciągu najbliższych lat i czy będziesz potrzebował na to pieniędzy. Pieniądze z inwestycji w akcje zwykle nie są dostępne elastycznie z powodu wahaniach i raczej wymagają kilku lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata