Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Składki BVG

Napisany przez ADMCI4
po udanym roku obrotowym mój księgowy sugeruje... żeby zaoszczędzić podatki, zainwestować około 40000 w BVG.. konsultacje w BVG fundacji zbiorczej wskazały.. że inwestycja jest możliwa, ale tylko jeśli pensja ubezpieczonego wzrośnie o tę samą kwotę 40000. teraz pytanie..co myślicie o wkładach do BVG..ta kwota jest prawdopodobnie odliczalna od podatku..ale oprocentowanie składek BVG wynosi maksymalnie około 2.0%, w lepszych czasach dochodowych dla fundacji zbiorczej może osiągnąć 3.5%. przy wypłacie środków podatek będzie naliczony..korzystny pod względem podatkowym, jakkolwiek to będzie wyglądało za 15-25 lat. czy inwestycja poza BVG(np. akcje, papiery wartościowe, obligacje..) ostatecznie nie będzie przynosić większych zysków? nawet zwykła kasa depozytowa daje obecnie 2.5% w dobie niskich stóp procentowych..

Napisany przez Karat
Jeśli jesteś stosunkowo młody, zalecam poczekać z zakupami. Jeśli masz 5-6 lat przed emeryturą, zalecam zrobienie zakupów. Jednak zalecam rozłożenie zakupów na 2 lata. W ciągu tych 5-6 lat zakupy w BVG, dzięki oszczędnościom podatkowym, zapewniają bardzo dobrą stopę zwrotu przy minimalnym ryzyku. Pozdrowienia, Karat

Napisany przez richard100
Cześć Urswi, Niestety nie jestem w tym ekspertem. :cry: Ale z osobistych powodów trochę się tym zainteresowałem. Myślę, że ważne jest, ile masz lat. Kapitał wpłacony jest blokowany do 60. roku życia. Nie możesz go wtedy wypłacić. W tym czasie nie płacisz również podatków, czyli podatek od zysków kapitałowych. W momencie wypłaty państwo jednak się o to zapyta. Jeśli sam zarządzasz pieniędzmi, to płacisz bieżący podatek od dochodów i podatek od majątku. Osobiście skłaniam się ku wpłacie do BVG. To trochę więcej zysku, który państwo zabrałoby Ci z powrotem. A kto zagwarantuje, że będziesz lepiej inwestował pieniądze? Bezpieczeństwo zabezpieczenia emerytalnego powinno być na pierwszym miejscu... :wink: Moje osobiste zdanie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Urswi pisze: oprocentowanie składek BVG wynosi maksymalnie około 2.0%, w lepszych czasach dla funduszy zbiorczych możliwe jest nawet 3.5%. Przy wypłacie składek podatek będzie naliczany.. z lepszym opodatkowaniem, jakkolwiek to będzie wyglądać za 15-25 lat. Czy inwestycja poza BVG (na przykład w akcje, obligacje..) ostatecznie nie będzie bardziej rentowna? Myślę, że rozmawiamy tutaj o trzecim filarze. Dla mnie ulga podatkowa jest względnie istotna, ponieważ oszczędzam około 30% przy odliczeniu i mogę w każdej chwili zrealizować składkę, ponieważ mam ponad 60 lat. Dla mnie niskie oprocentowanie nie jest istotne. Jeśli jednak dopiero za 15 lat ukończysz 60 lat, ulga podatkowa zostanie odpowiednio zredukowana. Przy wypłacie prawdopodobnie będziesz musiał zapłacić 5 do 10% podatku. Ważne jest mieć kilka kont, aby utrzymać stawkę podatku możliwie niską. Nie sądzę jednak, że w przyszłości trzeba będzie płacić wyższe stawki podatkowe od wypłat z trzeciego filara, ponieważ ten program oszczędzania jest dobrym sposobem na rozwiązanie problemu emerytalnego. Aktualnie w Wielkiej Brytanii rozważa się wprowadzenie systemu trzeciego filara, jednak z wyższymi składkami i odliczeniem podatkowym niż jest to dozwolone w Szwajcarii. W końcu nie zapominajmy, że odliczenie podatkowe w wysokości 30% również można zainwestować, na przykład na giełdzie, jeśli ktoś tego chce. Zazwyczaj chcemy inwestować oszczędności długoterminowe możliwie bezpiecznie, aby pieniądze za 20 lub 30 lat wciąż były dostępne! Lancelot

Napisany przez ADMCI4
dziękuję i informacja pośrednia mam 40 lat i mam na myśli drugi filar BVG (Baselgiaanse Verzekering Gadeleefsel), a także dobrowolne wpłaty

Napisany przez Karat
Jeśli masz dopiero 40 lat, poczekałbym. Jednakże powinieneś móc inwestować pieniądze bezpiecznie i zyskownie. Jeśli ktoś nie radzi sobie dobrze z pieniędzmi, powinien być może już teraz wpłacić je na konto. W Twoim przypadku prawdopodobnie nie jest to konieczne, ponieważ myślisz o swoim funduszu emerytalnym na czas. Karat

Napisany przez ADMCI4
Ktoś zna link, gdzie mogę obliczyć online kapitał i jednocześnie porównać go z różnymi kantonami/gminami? Normalne kalkulatory podatków niestety działają tylko przy zwykłym rocznym dochodzie. Dla porównania między kantonami muszę dotychczas żmudnie odwiedzać poszczególne strony internetowe kantonów. Zazwyczaj chodzi o wypłaty z kont 3a/polis lub świadczenia emerytalne PK w dużych kwotach, więc konieczne staje się planowanie z wyprzedzeniem. Dziękuję z góry za wasz wkład.

Napisany przez ADMCI4
Do wypłat 3a możesz skorzystać z poniższego linku: https://apps.ubs.com/financecalculator/ch/ft?ToolId=FAInternet&TargetComparId=BesteurungKapAusSaeule3a&LG=d Lancelot

Napisany przez ADMCI4
dziękuję, dokładnie czegoś takiego szukałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata