- śr wrz 19, 2018 9:57 am
Cześć wszystkim,
oto sytuacja:
W tym roku wziąłem ślub.
Dotychczas moje środki związane z pracą były wpłacane przez pracodawcę na plan oszczędnościowy w funduszu (miesięcznie 40[url]euro[/url] ). Ponieważ moje zarobki do tej pory nie były zbyt zachwycające, w ostatnim czasie otrzymywałem także roczną premię oszczędnościową dla pracownika w wysokości 80 [url]euro[/url] .
Ponieważ moja żona wpłaca swoje środki związane z pracą (również 40[url]euro[/url] miesięcznie) na [url]konto[/url] oszczędnościowo-budowlane, wymyśliłem następujący plan, aby nie marnować państwowej pomocy:
Podnoszę swoje środki związane z pracą do 67[url]euro[/url] miesięcznie (= 800 [url]euro[/url] rocznie), dzięki czemu otrzymamy podwójną roczną premię oszczędnościową dla pracownika na funduszach akcyjnych w wysokości 160 [url]euro[/url] .
Natomiast moja żona zwiększa swoje wpłaty na swoje[url]konto[/url] oszczędnościowo-budowlane do 79 [url]euro[/url] miesięcznie (= 940 [url]euro[/url] rocznie), dzięki czemu otrzymamy podwójną roczną premię oszczędnościową dla budownictwa mieszkaniowego w wysokości 86 [url]euro[/url] .
Teraz moje pytanie do was, eksperci: Czy to jest możliwe do zrealizowania, czy też musimy wpłacać każde na osobne[url]konto[/url] oszczędnościowo-budowlane i plan funduszu oszczędnościowego?
Niestety, dotychczas ani pytanie w naszym dziale płac, ani w banku, w którym podpisałem plan funduszu oszczędnościowego, nie przyniosło mi rezultatów.
Również poszukiwania tutaj, na forum, nie przyniosły mi przydatnych informacji na ten temat.
Bardzo bym był wdzięczny za krótką odpowiedź - być może istnieje także inne rozwiązanie, o którym nie pomyślałem...
Z góry dziękuję,
Florian
(dr.computer)
oto sytuacja:
W tym roku wziąłem ślub.
Dotychczas moje środki związane z pracą były wpłacane przez pracodawcę na plan oszczędnościowy w funduszu (miesięcznie 40
Ponieważ moja żona wpłaca swoje środki związane z pracą (również 40
Podnoszę swoje środki związane z pracą do 67
Natomiast moja żona zwiększa swoje wpłaty na swoje
Teraz moje pytanie do was, eksperci: Czy to jest możliwe do zrealizowania, czy też musimy wpłacać każde na osobne
Niestety, dotychczas ani pytanie w naszym dziale płac, ani w banku, w którym podpisałem plan funduszu oszczędnościowego, nie przyniosło mi rezultatów.
Również poszukiwania tutaj, na forum, nie przyniosły mi przydatnych informacji na ten temat.
Bardzo bym był wdzięczny za krótką odpowiedź - być może istnieje także inne rozwiązanie, o którym nie pomyślałem...
Z góry dziękuję,
Florian
(dr.computer)