- wt paź 02, 2018 3:04 pm
Finansowanie, nikt i tu różnimy się znacznie - i niektórzy po prostu nie chcą mnie i mojego podejścia zrozumieć - mogą i powinniśmy tu wyrazić zdanie na temat finansowania. Niestety zdarza się zbyt wcześnie wydawanie osądów, przynajmniej nieodpowiednie oceny, gdy większość faktów jeszcze nie jest znana.
Nie istnieje JEDNO finansowanie budowy, podobnie jak nigdy nie ma JEDNEJ najbardziej odpowiedniej sytuacji wyjściowej, wszystko należy indywidualnie rozpatrywać, często trzeba zadawać pytania, a przynajmniej na nie odpowiedzieć, aby móc wydać opinię i udzielić trwałej rekomendacji. Niestety, to się ciągnie przez forum jak wątek przewodni, a podczas gdy kiedyś naprawdę za bardzo i bezczelnie używałem klawiszy, teraz tylko apeluję o zdobycie więcej informacji, o zastosowanie podejścia indywidualnego, o poszukiwanie rozwiązań, do których większość TE tutaj dąży i nie dajemy się zmylić przez pochopne osądzanie i szybkie ocenianie przedsięwzięcia, i nie mam zamiaru iść z prądem, chociaż sam nie chcę jeszcze wydać opinii, jeszcze jej nie mogę wydać!
Reklamuję trwałość, która rodzi się z indywidualnego rozpatrzenia sytuacji TE/konsumentów i pytających, i to właśnie robię. A moje doświadczenie z niezliczonych rozmów telefonicznych z TE potwierdza, że TEs są również gotowi zrezygnować z planu, jeśli wydaje się to wskazane.
Po prostu nie rozumiem, dlaczego mi tego nie wierzysz ani nie akceptujesz, że kontaktuję się z bardzo, bardzo wieloma TE, często towarzyszę przedsięwzięciom, a przede wszystkim dlaczego kwestionujesz moje stwierdzenie, że rzeczywiste sytuacje na miejscu i sytuacje wyjściowe są inne, niż wynika to z tej dyskusji. Były przypadki, i teraz właśnie dwa, gdzie finansowanie jest już zatwierdzone (w dwóch wnioskach) i my ciągle się sprzecza niepotrzebnie, a sytuacja wyjściowa różniła się/pokazywała inaczej, niż mogli przedstawiać/opisywać TE.
Jeśli inni przedstawiają kluczowe argumenty, konsumenci mogą z nich skorzystać, a moje gadanie i historie z życia nie pomagają w tym nic. Ale wydaje się, że ja również mam swoją wartość dla konsumentów, i zawsze należy pamiętać, że nie doradzałem nikomu w zakupie nieruchomości, to TEs sami sobie z tym poradzili - Jeśli chcą się tu dowiedzieć, będę informować tak, jak uważam za właściwe, najlepiej oczywiście indywidualnie, osobiście, zgodnie z faktami i z wszystkimi dostępnymi informacjami!
Po prostu pozwólcie mi żyć, ja chcę przecież, żebyście również żyli i szanowali wasze zdanie. Po prostu pozwólmy wyłączyć to osobiste, dyskutujmy merytorycznie i kontrowersyjnie, a nawet kłóćmy się kontrowersyjnie, ale bez opuszczania poziomu merytorycznego, a to dzieje się zawsze wtedy, kiedy mam być oskarżany, gdy brakuje argumentów. W mojej ocenie tutaj najlepiej jest pozwolić TEs mówić więcej, nawet jeśli już rozpocząłem z nimi dyskusję lub nie mają ochoty, bo znowu zachowujemy się jak małe dzieci. Jeśli jednak kogoś krytykuję, co się zdarza w części, to nie dziw się, że nic nie słyszymy.
Działam i argumentuję na podstawie doświadczeń z TEs oraz konsumentami i ich wypowiedzi, perspektyw i myśli, nie ma sensu, gdy zawsze wszystko krytykuję tylko dlatego, że sam nie kupiłbym domu albo nie chciałbym na to sobie pozwolić z moimi dochodami. Chcemy więc zakończyć temat zapytania/otwarcia przez TE - nie / jesteś za głupi / nie da się / jesteś szalony - Thread done ????
Te statystyki są zatem całkowicie nieinteresujące, to głupia i niepotrzebna dyskusja i nie powiedziałem, że pieniądze i plan pojawiają się gdzieś na górze, a gdybyś wiedział, ile jest agencji maklerskich, to miejsce 17 (w Finanztest, na szczęście 70 testowanych) nadal byłoby na górze i dobrze. A co z tym, że Thomas Buhmann nie został przeze mnie przetestowany i pracuję inaczej niż firma Geld und Plan. Jestem pojedynczym maklerem, a Geld und Plan jest grupą maklerską, nie ma więc nic do porównania między nami, ani niczego z tego do wyciągania wniosków, i gdybyś wiedział, co oznacza pooling biznesu, nie zwróciłbyś się do mnie z argumentem Ranking Geld und Plan w ten sposób, bo to nie jest argument, w ogóle nic, chciałeś ocenić Buhmana lub skazać, potępiać! Nie każdy pracownik czy dostawca z pierwszych trzech miejsc testowanych jest dobry, podobnie jak nie każdy na miejscu 17 w Geld und Plan. Te porównania nie mają kompletnie sensu, tak samo jak w przypadku konsumentów i rodzin, ważna jest tu indywidualność, jednostkowa osoba, dokładne przyjrzenie się i odróżnienie.