Re: Finansowanie budowy mimo prywatnej pożyczki jest możliwe do zrealizowania.
Napisany przez Lightning90 -
- czw wrz 27, 2018 3:59 pm
Hej wszystkim,
Jesteśmy 6-osobową rodziną (2 dorosłych małżonków, 4 dzieci) i mamy następujący problem. Od kilku lat szukamy idealnej nieruchomości dla naszej rodziny oraz dla rodziców jako najemców. Zwłaszcza z myślą o przyszłej opiece itp. byłoby korzystne mieć rodziców w domu. W ciągu ostatnich 6 lat nie znaleźliśmy domu odpowiedniego dla nas. Początkowo planowaliśmy kupić nowy[url]Dom[/url] dopiero za 4-5 lat. Ale plany zawsze się zmieniają.
Aktualnie w naszej okolicy jest na sprzedaż prywatny[url]Dom[/url] wielorodzinny (bez pośrednika). Nieruchomość ta kosztuje 300 000 [url]euro[/url] . Składa się z budynku głównego (który chcielibyśmy zamieszkać), budynku bocznego (który zamieszkają rodzice - oboje emeryci, obecnie wynajmowany za 380 [url]euro[/url] miesięcznie, nowy czynsz 450 [url]euro[/url] ) oraz mieszkania wynajmowanego obecnie za 280 [url]euro[/url] miesięcznie i nadal pozostanie w takiej formie.
Oba budynki boczne zostały gruntownie zmodernizowane, ocieplone, zainstalowano nowe ogrzewanie i okna, nowe łazienki itp. Budynek główny również byłby gotowy do zamieszkania, pozostały do zrobienia jedynie drobne prace tynkarskie. Kuchnia pozostaje w cenie. Aktualnie nie ma potrzeby ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z remontem.[url]Dom[/url] znajduje się w popularnej dzielnicy mieszkalnej, blisko szkoły, przedszkola, sklepów i dobrego połączenia komunikacyjnego.
Obecnie mieszkamy w domu bliźniaczym, który kupiliśmy w 2009 roku. Kwota do spłacenia, wraz z odszkodowaniami za wcześniejszą spłatę, wynosi 140 000[url]euro[/url] . Mam osobę, która chciałaby go kupić za 159 000 [url]euro[/url] . Dodatkowo posiadamy oszczędności budowlane, które wynoszą obecnie 15000 [url]euro[/url] . Oznacza to, że w przypadku sprzedaży pozostałoby nam 20000 [url]euro[/url] plus oszczędności 15000 [url]euro[/url] .
I teraz przejdźmy do problematycznych spraw. Aktualnie mam prywatny[url]kredyt[/url] w wysokości 35000 [url]euro[/url] , który spłacam miesięcznie kwotą 470 [url]euro[/url] . Przeorganizowanie tej spłaty mogłoby obniżyć ratę do około 360 [url]euro[/url] (na określony okres spłaty). Dodatkowo mam [url]kredyt[/url] konsumpcyjny w wysokości 1000 [url]euro[/url] , którego mogę spłacić od razu kwotą 500 [url]euro[/url] , przed złożeniem wniosku.
Głównym problemem są obecnie raty zakupowe w 2 domach towarowych w wysokości około 4000[url]euro[/url] na rzecz moich rodziców. Ponieważ planowaliśmy zakup domu dopiero w przyszłości, wziąłem to na siebie, a oni spłacają mi tę kwotę miesięcznie. Ale moje nazwisko musiałoby być na umowie. Według raportu kredytowego nic takiego jednak nie figuruje.
Teoretycznie chciałbym zrestrukturyzować prywatny[url]kredyt[/url] , aby zmniejszyć obciążenie. Jednocześnie spłacić [url]kredyt[/url] konsumpcyjny i po sprzedaży natychmiast uregulować raty zakupowe. Czy istnieje możliwość zapewnienia bankowi, że tak się stanie, aby nie skupiał się głównie na tych ratach zakupowych?
Aha, miesięczne łączne dochody mnie, mojej żony i zasiłku rodzinny wynoszą średnio 3750[url]euro[/url] .
Kupno nieruchomości byłoby dla nas na obecnym poziomie oprocentowania jedynie minimalnie większym obciążeniem, ponieważ połowa kosztów jest pokrywana z czynszu. Chciałbym wykorzystać zysk ze sprzedaży domu do zwiększenia kapitału własnego do 20000[url]euro[/url] , aby na stałe ustabilizować moje finanse (balances stan konta są różne w zależności od miesiąca, ale nigdy nie są przekroczone!) i spłatę tych prywatnych rat dla rodziców, którzy nadal będą spłacać je u mnie.
Proszę o realistyczną ocenę, czy cała ta operacja jest możliwa. Zgodnie z dzisiejszym rozmową telefoniczną z KfW, mielibyśmy prawo do otrzymania środków z programu budowlanego dla rodzin, jeśli dzień przed nowym zakupem sprzedamy starą nieruchomość. Oznaczałoby to 4000[url]euro[/url] rocznie przez 10 lat. Czy bank bierze to pod uwagę w jakikolwiek sposób?
Pozdrowienia i dziękuję za przeczytanie. Napisałem to wszystko na telefonie, mam nadzieję, że mimo to jest to w miarę zrozumiałe.
Jesteśmy 6-osobową rodziną (2 dorosłych małżonków, 4 dzieci) i mamy następujący problem. Od kilku lat szukamy idealnej nieruchomości dla naszej rodziny oraz dla rodziców jako najemców. Zwłaszcza z myślą o przyszłej opiece itp. byłoby korzystne mieć rodziców w domu. W ciągu ostatnich 6 lat nie znaleźliśmy domu odpowiedniego dla nas. Początkowo planowaliśmy kupić nowy
Aktualnie w naszej okolicy jest na sprzedaż prywatny
Oba budynki boczne zostały gruntownie zmodernizowane, ocieplone, zainstalowano nowe ogrzewanie i okna, nowe łazienki itp. Budynek główny również byłby gotowy do zamieszkania, pozostały do zrobienia jedynie drobne prace tynkarskie. Kuchnia pozostaje w cenie. Aktualnie nie ma potrzeby ponoszenia dodatkowych kosztów związanych z remontem.
Obecnie mieszkamy w domu bliźniaczym, który kupiliśmy w 2009 roku. Kwota do spłacenia, wraz z odszkodowaniami za wcześniejszą spłatę, wynosi 140 000
I teraz przejdźmy do problematycznych spraw. Aktualnie mam prywatny
Głównym problemem są obecnie raty zakupowe w 2 domach towarowych w wysokości około 4000
Teoretycznie chciałbym zrestrukturyzować prywatny
Aha, miesięczne łączne dochody mnie, mojej żony i zasiłku rodzinny wynoszą średnio 3750
Kupno nieruchomości byłoby dla nas na obecnym poziomie oprocentowania jedynie minimalnie większym obciążeniem, ponieważ połowa kosztów jest pokrywana z czynszu. Chciałbym wykorzystać zysk ze sprzedaży domu do zwiększenia kapitału własnego do 20000
Proszę o realistyczną ocenę, czy cała ta operacja jest możliwa. Zgodnie z dzisiejszym rozmową telefoniczną z KfW, mielibyśmy prawo do otrzymania środków z programu budowlanego dla rodzin, jeśli dzień przed nowym zakupem sprzedamy starą nieruchomość. Oznaczałoby to 4000
Pozdrowienia i dziękuję za przeczytanie. Napisałem to wszystko na telefonie, mam nadzieję, że mimo to jest to w miarę zrozumiałe.