Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Okres próbny, okres zatrudnienia na czas określony, niewielki kapitał własny, wysoki dochód.

Napisany przez sumset
Witajcie wszyscy,

jestem tutaj nowy i dotychczas nie znalazłem mojej sytuacji w żadnym wątku.

Najpierw sytuacja wyjściowa.

Pracuję w służbie publicznej na czas nieokreślony od 2016 roku. Dochód netto 2.230€

Moja żona pracuje od połowy lipca jako psycholog w prywatnym ośrodku rehabilitacyjnym. Dochód netto 2.650€. Ma półroczny okres próbny i roczną umowę na czas określony. To jednak jest standardowe postępowanie w ośrodku. Powiedziano jej, że jeśli wszystko będzie w porządku, to po roku umowa zostanie zmieniona na czas nieokreślony.

Teraz nasz problem.

Ponieważ niedawno skończyliśmy studia i w ostatnich latach mieliśmy wiele wydatków (przeprowadzka, ślub, auto), aktualnie mamy niewiele kapitału własnego (maksymalnie 10.000€).

Dodatkowo mam [url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 23.000€, za który płacę miesięcznie 250€. [url]kredyt[/url] samochodowy wynosi 160€.

Początkowo planowaliśmy poczekać trochę z zakupem nieruchomości. Teraz jednak przypadkiem trafiliśmy na idealną nieruchomość.

Nieruchomość kosztuje 320.000€ koszty dodatkowe wynosiłyby około 39.000€. Mieszkanie jest w pełni odnowione. Musimy jedynie zrobić podłogi i kafelki własnoręcznie, na co przewidujemy dodatkowe 10.000€.

Przy miesięcznym dochodzie gospodarstwa domowego w wysokości 4.900€, to powinno być wykonalne. Ale jak wpłynie na to umowa czasowa i trwający do końca roku okres próbny mojej żony, a także mój [url]kredyt[/url] i auto? Wkrótce mam spotkania z dwoma dużymi pośrednikami kredytowymi. Może powinienem również zapytać bezpośrednio w bankach. Czy są takie, które radzą sobie szczególnie dobrze z naszymi brakami, czy może jakiś specjalista tutaj ma odpowiednią ofertę dla naszego przypadku? A może całe przedsięwzięcie jest beznadziejne?

Istnieje jeszcze możliwość, że rodzice mojej żony poręczą za nas (obaj są urzędnikami, mają spłacony [url]Dom[/url]). Ale to byłoby tylko rozwiązanie awaryjne.

Może ktoś mógłby dać mi kilka wskazówek dotyczących tej sytuacji. Agent trzyma nieruchomość dla nas kilka dni. Dlatego potrzebujemy stosunkowo szybkiego rozwiązania, jeśli istnieje takie...

Dzięki

Re: Okres próbny, okres zatrudnienia na czas określony, niewielki kapitał własny, wysoki dochód.

Napisany przez marinapecunia
Cześć z powrotem!

Jeśli przez dużych pośredników kredytowych masz na myśli porównywanie ofert różnych dostawców finansowania, to jest to już dobra decyzja, dlaczego miałbyś dodatkowo iść do banków, których oferty prawdopodobnie są uwzględnione.

Ważna jest indywidualna, osobista doradztwo - pośrednicy - pośrednicy [url]kredytów[/url] hipotecznych - współpracują z takimi pulami i oferują nie tylko bardzo indywidualne doradztwo, ale także porównywanie ofert.

Jeśli twoje wkład własny nie wystarcza na pokrycie kosztów dodatkowych, pozostaje ci tylko dodatkowy [url]kredyt[/url] ratalny, który będzie obciążony oprocentowaniem na poziomie 5-6%.

Banki mają własne opłaty za wydatki domowe, pozostaje ci do dyspozycji dochód po odjęciu rat kredytowych oraz rat kredytowych, jeśli finansowanie działa; w twoim przypadku powinno wystarczyć;

Jako zabezpieczenie dla [url]kredytu[/url] służą nieruchomość oraz twoje dochody; poręczenia nie są w tej sytuacji interesujące dla banku.

Umowy o pracę na czas określony w branżach, gdzie jest to powszechne, są często akceptowane przez banki, należy zapytać, decyzja jest podejmowana indywidualnie, podobnie jak w przypadku okresów próbnych.

Jako pośredniczka mogłabym praktycznie od razu (1-2 dni) powiedzieć ci, która bank zaakceptowałby umowę o pracę na czas określony i czy jest możliwe sfinansowanie oraz jak mogłaby wyglądać dla ciebie taka finansowania. Jeśli chcesz podjąć to obciążenie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć własne mieszkanie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć sumset,

Okres próbny będzie problemem, a nie umowa na czas określony. W Ing.DiBa finansowanie byłoby już możliwe, jeśli moglibyście pokryć koszty poboczne z własnych środków. W razie potrzeby te fundusze mogą zostać sfinansowane zabezpieczone hipoteką na domu rodziców.

Jeśli warunki rodzinne na to pozwalają, tymczasowe zaciągnięcie zobowiązania kredytowego przez rodziców może być rozwiązaniem w celu uzyskania pozytywnej opinii kredytowej gdzie indziej.

Napisany przez Malapascua

Z miesięcznym dochodem netto w wysokości 4 900€ powinno być to osiągalne.

W przypadku dwóch osób kupujących nieruchomość, prawdopodobnie będzie to raczej poniżej średniej. Jednak cena nieruchomości wskazuje na raczej słabo rozwinięty region, gdzie taki dochód może być uznany za dobry.

370 tys. [url]euro[/url] + 2x długi konsumpcyjne + brak wkładu własnego + umowa czasowa + raczej niski dochód gospodarstwa domowego. Niezbyt korzystne połączenie.

Pożyczenie od rodziców byłoby najlepszym rozwiązaniem.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Może ktoś mógłby mi udzielić kilku wskazówek dotyczących tej sytuacji.

Dobrze, moją radą byłoby poczekać trochę z nieruchomością, aż sytuacja zawodowa twojej żony się wyjaśni. W tym czasie oszczędzajcie i spłacajcie istniejące [url]kredyty[/url]. Powinnyście być w stanie odłożyć gdzieś 1 500 - 2 000 EUR miesięcznie z waszych 4 900 EUR netto, prawda?

Dużą zaletą będzie to, że wtedy dokładnie będziecie wiedzieć, na ile możecie/wolicie się ograniczyć i zaczniecie tylko z kredytem hipotecznym......

Co do nieruchomości marzeń -> mieliśmy ich też kilka, byliśmy nimi oczarowani, ale ostatecznie kupiliśmy [url]Dom[/url], o którym na początku w ogóle nie potrafiliśmy sobie wyobrazić. Ta dystans pozwolił nam potem prowadzić negocjacje adekwatnie bez emocji i finalizować transakcję.

Napisany przez tomy778
Przychód na początek po studiach jest dobry i z czasem będzie się zwiększał.
Ile obecnie płacicie za czynsz plus opłaty dodatkowe?

Niestety, ponieważ nie macie własnego kapitału na dodatkowe opłaty, podchodzę do tej sprawy sceptycznie. Zalecałbym poczekać, aż Pani otrzyma umowę na czas nieokreślony, a w międzyczasie spłacać [url]kredyty[/url]. Myślę, że powinno zostać co najmniej 1 000 € miesięcznie, które powinniście przeznaczyć na to.

Nie denerwujcie się. Nawet gdy ceny rosną, w końcu osiągnięte zostają granice. W pewnym momencie nikt nie będzie w stanie tego opłacić. Zauważam to w Kolonii, gdzie obecnie mieszkania do wynajęcia czasami stoją puste, ponieważ nikt nie jest gotów płacić samemu około 1,400-1,500 € za 50 m². Nawet w przypadku zakupu nieruchomości zaczyna się powoli dostrzegać pewną granicę, zwłaszcza że obecnie wciąż jest wiele w trakcie realizacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata