Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Samodzielna działalność gospodarcza -> Finansowanie kontynuacji

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Krótkie pytanie:
Jeśli w tym roku, w sierpniu, rozpocząłem działalność gospodarczą (jednoosobowa działalność gospodarcza) i w 12/2022 wygasa zakładka oprocentowania bieżącego [url]kredytu[/url] hipotecznego, czy będę miał problemy z zaciągnięciem [url]kredytu[/url] waloryzowanego do tego czasu? (Pozostały dług wynosi około 25 000 EUR w tym czasie)

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj tak, jako osoba samozatrudniona musisz udokumentować 3 lata prowadzenia działalności.

Ale dlaczego 25 000 [url]euro[/url] w formie pożyczki terminowej/ochrony przed rosnącymi stawkami procentowymi?

Chciałem napisać o pożyczce z góry, czyli o zwykłej pożyczce.... [url]pożyczka[/url] z góry z pewnością nie jest konieczna dla tej kwoty...
Kolejny błąd, okres obowiązywania oprocentowania kończy się w 12/2021....

Czy to może stanowić problem?

Napisany przez NaTwoim13
Tak, mogę to szybko podpisać, mając przy sobie mój ostatni odcinek wynagrodzenia.

Myślę jednak, że w tej kwocie nie otrzymasz dobrej oferty forwardowej, ponieważ większość banków nie oferuje takiej kwoty, a jeśli tak, to tylko z dodatkowymi opłatami i standardowymi warunkami (ponadto brak zniżek ani rabatów promocyjnych), które po dodaniu do opłaty forwardowej nie mają sensu.

Tak, myślałem, że sama suma jest problematyczna. Być może moglibyśmy zmniejszyć pozostały dług o dodatkowe 5 000 EUR poprzez coroczną nadpłatę...

Czy może to stać się prawdziwym problemem? Pozostałoby wówczas 13 500 EUR z programu subwencji odsetek i 32 000 EUR od LAbO...

Poza tym wszystko jest w porządku, wartość rynkowa nieruchomości to około 100 000 EUR.

Pani pracuje na 75% etatu, co przekłada się na około 1 600 EUR netto na poziomie wynagrodzenia na LSK5 (co daje około 1 800 EUR netto na poziomie LSK3).

Napisany przez NaTwoim13
Czyli suma wynosi jeszcze 40 000 [url]euro[/url]?
Jeśli tak, to jaka jest teraz hierarchia?

1. miejsce Banku
2. miejsce Labo
3. miejsce Programu Subwencji Odsetek

Napisany przez NaTwoim13
Okej, a jakie są kwoty (pozostałe zadłużenia) odpowiednio? Gdzie znajdują się te 25 000 [url]euro[/url] i jaką rangę zajmują te 25 000 [url]euro[/url], czyli które zobowiązanie jest spłacane?

Napisany przez marinapecunia
Proszę również zwrócić uwagę, że bank ma prawo do wypowiedzenia umowy zgodnie z art. 490 ust. 1 BGB, jeśli dochody zmienią się znacząco i spowodują zagrożenie dla spłaty. Sprawdź w umowie kredytowej sekcję dotyczącą Prawa do wypowiedzenia przez bank.

Napisany przez NaTwoim13
Jedna banka nie korzysta z tego, po co?! Po to, aby w razie konieczności prowadzić licytację przymusową, gdzie proporcje nie są przestrzegane? A najlepiej z klientem, który zawsze płacił??

Ponadto, każdemu konsumentowi przysługuje możliwość faktycznego zgłoszenia zmienionych warunków ekonomicznych.

Podczas mojego pobytu w banku takie komunikaty nas nudziły, żeby nie powiedzieć, że irytowały. Były odbierane, i tyle! Tak więc, jeśli chodzi o rzeczywistość, takie informacje dla banku w ogóle nie byłyby szkodliwe!

Napisany przez marinapecunia

Bank nie korzysta z tego, po co miałaby! Żeby w razie czego zbierać zastaw, gdzie proporcje nie są zachowane? A najlepiej z klientem, który zawsze płacił??

Ponadto każdemu konsumentowi przysługuje prawo zgłoszenia zmienionych warunków ekonomicznych.

Za moich czasów w banku takie komunikaty nas nudziły, że można powiedzieć, że denerwowały. Były przyjmowane do wiadomości i dobrze! Jeśli chodzi o rzeczywistość, informacja dla banku w tym przypadku nawet nie byłaby szkodliwa!

Ale dobrze wiedzieć! I nie było w tym więcej ukrytego przekazu. Dziękuję za uwagę - przecież też mam 25 lat doświadczenia w branży, więc takie porady zawsze się przydadzą....

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem teraz. Wyrzucasz coś - chociaż słusznie - i ja to konkretyzuję lub uściślam.

Ponadto niekoniecznie dla ciebie, jeśli jesteś liskiem, ale dla czytających i świadomych informacyjnie konsumentów.

W grudniu 2021 roku wygląda to następująco:

1. Miejsce Bank -> 25.000 pozostałego długu
2. Miejsce Labo -> 32.000
3. Miejsce Program z bonifikatą odsetkową -> 13.500

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata