Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Klasy podatkowe po ślubie z uwzględnieniem planowania dzieci.

Napisany przez roadrun87
Cześć wszystkim,

miesiąc temu zawarliśmy związek małżeński i zastanawiam się, jak postępować dalej z klasami podatkowymi. Ogólnie skłaniam się ku 4/4, aby po prostu zminimalizować ryzyko dopłat podatkowych.

Miesięczne wynagrodzenie brutto dla niej: około 2300€
Miesięczne wynagrodzenie brutto dla niego: około 3700€

Teraz zaczynamy myśleć o planowaniu dzieci. (Nigdy nie wiadomo, czy i jak szybko to się uda), więc pojawiła się myśl, aby ona była w klasie 3, a ja w 5, aby zwiększyć jej miesięczne wynagrodzenie netto. Później od tego będzie obliczane również ekwiwalent za urlop rodzicielski.

W rezultacie miesięcznie będziemy mieć nieco mniej do dyspozycji, co jednak odzyskamy przy likwidacji podatku rocznego. Gdy dziecko już się urodzi, wróciłbym do klasy 4.

Czy taki pomysł ma sens, czy coś przeoczyłem, co później może zniwelować tę korzyść? Jakie są wasze doświadczenia?

Napisany przez 2tneub
Najpierw serdecznie gratulacje z okazji ślubu.

Ogólnie rozważania są poprawne. (o ile Twoja żona przejmie większość urlopu rodzicielskiego)
Możesz również przejść na 4/4 w tym roku, a gdy zauważycie ciążę, przejść na 5/3. (U niektórych pragnienie posiadania dziecka może trwać przez jakiś czas.)
Do obliczenia zasiłku rodzielnego liczy się klasa podatkowa, która przetrwała najdłużej w ciągu 9 miesięcy przed urodzeniem dziecka. Teoretycznie wystarczą więc 5 miesięcy, w których znajduje się w klasie podatkowej 3.
Trzeba jednak nie zapomnieć o zmianie.

Jest jednak coś, o czym należy pamiętać. Może się zdarzyć, że w roku pobierania zasiłku rodzicielskiego będzie konieczna dopłata podatku. Jeszcze bardziej prawdopodobne byłoby to, gdybyś zmienił na klasę podatkową 3.

Jeśli po urlopie macierzyńskim będzie pracować na pół etatu, możecie również rozważyć klasę podatkową 3/5.

Napisany przez MoonKid
Masz rację. Wpadłem w to, ponieważ zmieniłem za późno. Wiele poradników nie porusza tego ważnego aspektu. Nawet ośrodek doradczy, w którym wtedy byłem, nie wspomniał mi o tym. Nie do końca rozumiem, skąd wziął się wynik 5 miesięcy przed porodem. Miałem w głowie liczbę 6 miesięcy - ale to tylko niewiedza. Zamień jak najszybciej na 3.

Napisany przez BenniG
Cześć, także wkrótce mam na tapecie ten temat. Mam już pojęcie na temat wyboru klasy podatkowej, ale jak to wygląda w przypadku tematu związanego z bAV - przekształceniem brutto na netto! Załóżmy, że moja żona zarabiająca 3.100 € brutto i otrzymująca 2.300 € netto ma klasę podatkową 3. Załóżmy dalej, że przekształca 210 € ze swojego dochodu brutto i 40 € wkładu pracodawcy. Wtedy brutto wynosiłoby 2.850 €, a netto 2.400 €, z czego wypłacane jest 2.190 € netto, a 250 € idzie do bAV. Jakie konsekwencje miałaby ta bAV dla wysokości zasiłku rodzicielskiego? Czy w przypadku renty Riester (ze źródła dochodowego netto i bez wkładu pracodawcy) wysokość zasiłku rodzicielskiego byłaby taka sama jak bez bAV? Według dostawcy można dowolnie przełączać się pomiędzy systemami Riester i przekształcenia brutto na netto. Warunki inwestycji pozostają takie same, nie ma ogólnie żadnych opłat początkowych, a koszty administracyjne na rok pozostają takie same. Pozdrawiam BenniG

Napisany przez 2titan1981
Podczas ustalania zasiłku rodzicielskiego uwzględnia się dochód netto z ostatnich 12 miesięcy. Składki na emeryturę kapitałową są odejmowane od dochodu brutto. Dochód brutto po odjęciu składek na emeryturę kapitałową stanowi podstawę opodatkowania. Dlatego składki na emeryturę kapitałową obniżają dochód brutto, a co za tym idzie dochód netto i zasiłek rodzicielski. Odliczenia związane z Riesterem są obliczane na podstawie rocznego dochodu brutto. Dochód brutto można sprawdzić na odcinku wynagrodzenia. Składki na emeryturę kapitałową są odliczane wcześniej. Gdyby nie było tych składek, nie zostałyby one odjęte od dochodu brutto. W rezultacie dochód brutto byłby wyższy, a co za tym idzie dochód netto również. Wyższy dochód brutto jednak prowadzi do wyższych podatków, ponieważ oznacza to zdobycie większych dochodów.

Napisany przez BenniG
Ponieważ właśnie zawarłem umowę na partnerstwo kapitałowe dla pracowników, mogę powiedzieć na podstawie mojego porównania przed i po na podstawie odczytu z wypłaty, że moje wynagrodzenie brutto podlegające opodatkowaniu i ubezpieczeniom społecznym rzeczywiście spada o składkę pracowniczą, ale ogólne wynagrodzenie brutto pozostaje na tym samym poziomie co wcześniej. Moje wynagrodzenie netto znacznie wzrosło, ponieważ partnerstwo kapitałowe dla pracowników jest odprowadzane dopiero po obliczeniu wypłaty. Czyli w moim przypadku ojcowizna byłaby obliczana od kwoty wypłaconej? Jedno to rozliczenie styczniowe, drugie to marcowe z trzema ratami partnerstwa kapitałowego dla pracowników. W międzyczasie zmieniłem ubezpieczenie zdrowotne, dlatego obowiązuje mnie niższa składka dodatkowa.

Napisany przez 2tneub
Rodzicielskie świadczenie pieniężne wykorzystuje fikcyjne kwoty zarówno przy brutto, jak i przy netto. Najważniejsze zasady dotyczące obliczania świadczenia rodzicielskiego. Obliczanie świadczenia rodzicielskiego jest bardzo złożone. Podzielimy je na kilka kroków w opisie. Po przeanalizowaniu tego artykułu, nie będziesz w stanie samodzielnie obliczyć wysokości swojego świadczenia rodzicielskiego. Dzieje się tak dlatego, że od 1 stycznia 2013 r. do obliczania świadczenia rodzicielskiego nie stosuje się normalnych wzorów do obliczania wynagrodzenia netto, a zamiast tego używa się zmodyfikowanych funkcji. Niestety są one zbyt złożone, aby można było je tutaj w pełni przedstawić. Przegląd obliczeń nie obejmuje ustalania okresu bazowego. W związku z tym w przykładzie zakładamy z góry określony okres bazowy. Krok 1: Określenie relevantnego dochodu W pierwszym kroku suma przychodów brutto z dwunastu miesięcy kalendarzowych lub zysków z działalności samodzielnej z okresu bazowego jest dodawana i dzielona przez dwanaście. Robi się to nawet wtedy, gdy zarabiałeś tylko w pojedynczych miesiącach. Dochód brutto wolny od podatku oraz inne świadczenia (jednorazowe zapłaty) nie są brane pod uwagę przy świadczeniu rodzicielskim. Jak w przypadku rozliczenia płac, wyróżniamy trzy różne przychody brutto. Istnieje ogólny brutto, brutto podatku oraz brutto składek ZUS. Od wszystkich przychodów brutto odliczany jest także koszt uzyskania przychodu w wysokości 83,33 EUR. Krok 2: Określenie cech odliczeń Następnie sprawdzane są cechy podatkowe i ubezpieczeniowe z dwunastu miesięcy kalendarzowych okresu bazowego. Brane są pod uwagę tylko miesiące z jakąkolwiek formą dochodu. Jeśli w danym miesiącu nie pracowałeś, ten miesiąc nie jest brany pod uwagę przy ustalaniu cech odliczeń. Cechy odliczeń przy obliczaniu podatku to klasa podatkowa, ulga prorodzinna, podatek kościelny oraz składka solidarnościowa. Cechy ubezpieczeniowe obejmują obowiązek ubezpieczenia emerytalnego, zdrowotnego i opiekuńczego oraz obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie od wykluczenia z rynku pracy (ubezpieczenie bezrobociowe). Na wyznaczony dochód z pierwszego kroku nakładane są znalezione cechy odliczeń. Jeśli cecha uległa zmianie w okresie bazowym, to decydująca jest cecha, która występowała częściej. W przypadku remisu zwycięża najnowsza cecha. Krok 3: Określenie dochodu netto z tytułu świadczenia rodzicielskiego Świadczenie rodzicielskie netto jest obliczane poprzez odjęcie podatków i składek społecznych od przeskalowanego łącznego dochodu brutto. Obliczanie podatku odbywa się na podstawie zmodyfikowanego planu programu do obliczania podatku dochodowego. Ustawodawca wprowadził odliczenia bezpośrednio do ustawy o świadczeniach rodzicielskich. Razem wynoszą one 21 procent z brutto składek ZUS. Formuła: łączne dochody brutto po odliczeniu składek i podatków = świadczenie rodzicielskie netto Krok 4: Zastosowanie współczynnika zastępczego Na świadczenie rodzicielskie netto nakładany jest współczynnik zastępczy. Współczynnik zastępczy wynosi między 65 a 100 procent. Dla dochodów poniżej 1 000 euro wynosi 67 procent plus 0,1 punktu procentowego za każde 2 euro poniżej 1 000 euro. Dla dochodów netto między 1 000 a 1 200 euro, świadczenie wynosi 67 procent. Powyżej 1 200 euro 67 procent zostaje stopniowo obniżonych do 65 procent. Za każdych kolejne 2 euro powyżej 1 200 euro współczynnik zastępczy maleje o 0,1 procenta. Krok 5: Uwzględnienie dodatkowego dochodu Świadczenie rodzicielskie zastępuje utracone dochody. Dodatkowe zarobki zazwyczaj powodują obniżenie świadczenia rodzicielskiego. Czy dochodzi faktycznie do obniżenia świadczenia rodzicielskiego, zależy od rodzaju świadczenia (podstawowe świadczenie rodzicielskie czy świadczenie rodzicielskie plus) oraz od minimalnych progów. Dochód z dodatkowej działalności jest przeliczany z brutto na netto na podstawie wcześniej ustalonych cech odliczeń za okres bazowy. Krok 6: Sprawdzenie premii rodzeństwa Świadczenie rodzicielskie zostaje zwiększone o premię rodzeństwa, jeśli w gospodarstwie domowym wnioskodawcy żyją inne dzieci. Dla jednego dziecka poniżej trzech lat lub dwóch dzieci poniżej sześciu lat, przysługuje premia rodzeństwa w wysokości 10 procent świadczenia rodzicielskiego. Krok 7: Dodatek za bliźnięta Dodatek za bliźnięta wynosi 300 euro na jedno bliźnię. Podsumowanie obliczeń Obliczenia są dość złożone. Tutaj przedstawiliśmy tylko zarys podstaw, ale prawdopodobnie i tak nadal jest dość trudne do zrozumienia. Na szczęście istnieje kalkulator do obliczania świadczeń rodzicielskich dla Ciebie. Chętnie służymy także pomocą doradczą lub naszym usługami wnioskowymi.

Napisany przez BenniG
Oznacza to skumulowany dochód podatkowy z ostatnich 12 miesięcy oraz większość identyfikatorów podatkowych w tym czasie. bAV obniża kwotę zasiłku rodzicielskiego.

Napisany przez 2utopus
Uważaj również przy samochodach służbowych dotyczących rezygnacji z wynagrodzenia - może to być próba odliczenia od zasiłku rodzinnego. (Kolega złożył skargę - dopiero wtedy uwzględniono to w obliczeniach zasiłku rodzinnego.) A w przypadku bezrobocia liczy się również wynagrodzenie netto z ostatnich xy miesięcy - byłoby głupio, gdybyśmy zoptymalizowali to pod kątem zasiłku rodzinnego, a potem osoba znalazłaby się bez pracy w gorszym klasie podatkowej. Należy również uwzględnić klauzulę o progresji podatkowej - trzeba się liczyć z tym, że w zeznaniu podatkowym za kolejny rok może być konieczna dopłata.

Napisany przez BenniG
Bezrobocie jest inny temat, ale również interesujący do rozważenia Właśnie dzięki dodatkowym świadczeniom emerytalnym (bAV) zwiększyłem moje dochody netto o 200 €. Zmiana z klasy podatkowej 1 na klasę podatkową 5 zmniejszy moje dochody netto o około 400 €. Czy więc miałoby sens podniesienie składek na bAV do maksimum (3.216 lub 6.432 € rocznie) i wybór klasy podatkowej 3, jeśli grozi bezrobocie (na przykład w przypadku umowy na czas określony)? Dodatkowe 536 € na bAV zwięksiłoby dochód netto o kolejne 20 €. Zmiana z klasy podatkowej 1 na klasę podatkową 3 zwiększyłaby dochód netto o około 322 €. Dzięki temu, przy opodatkowaniu brutto w wysokości 3.992 €, miałbym dochód netto w wysokości 3.375 €. Czy dobrze zrozumiałem to działanie?

Napisany przez 2tneub
Również dla ALG przelicza się kwotę brutto na netto, a następnie oblicza z tego obliczonego netto ALG. Rzeczywiste netto nie ma więc znaczenia, podobnie jak w przypadku zasiłku rodzicielskiego. Moim zdaniem brane jest pod uwagę tylko wynagrodzenie podlegające składkom jako podstawa wymiaru (brutto podlegające składkom ZUS). W takim przypadku zwiększenie Twojego systemu emerytalnego mogłoby nawet mieć negatywne konsekwencje. Przy wspólnie rozliczających się małżonkach nie ma już klasy podatkowej 1. Wtedy jest klasa podatkowa 4 (ale ma tę samą tabelę podatkową).

Napisany przez 2utopus
Jeśli spojrzę tutaj: https://familienportal.de/familienpo...echnet-/124606 to jednak bardziej chodzi o brutto z ostatnich 12 miesięcy kalendarzowych przed urodzeniem - a potrącenia są stosowane z góry (z uwzględnieniem klasy podatkowej) - ubezpieczenie na życie nie miałoby więc wpływu (poza składką pracodawcy). Jeśli spojrzę na te 12 miesięcy i zastosuję tutaj klasę podatkową, która obowiązywała przez większość miesięcy, byłoby to 7 miesięcy do 5 miesięcy - czyli zmiana klasy podatkowej musiałaby nastąpić w pierwszych 2 miesiącach ciąży? (W przypadku urodzenia pod koniec miesiąca i/lub wcześniaka być może nawet wcześniej?)

Napisany przez 2tneub
Nieznany pisze:
https://www.elterngeldrechner.de/berechnung.html : Dochowe dochody brutto oraz inne świadczenia (jednorazowe płatności) nie są uwzględniane przy obliczaniu zasiłku rodzicielskiego. Oznacza to, że nieuwzględnia się nieopodatkowanych składek na ubezpieczenie emerytalne przy obliczaniu dochodu brutto. Ciąża trwa 40 tygodni, czyli prawie 10 miesięcy. Daje to dodatkowy miesiąc na zmianę.

Napisany przez 2utopus
Przedwczesne porody są możliwe nawet przed 22. tygodniem ciąży ... https://de.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%BChgeburt a inne ciąże mogą pozostać niewykryte aż do porodu ... co jakiś czas można usłyszeć o takich przypadkach w wiadomościach.

Napisany przez 2tneub
No cóż, może po prostu już być za późno na zmianę. Ale z drugiej strony nigdy nie wie się, jak długo potrwa zanim się uda, dlatego ludzie zmieniają profilaktycznie. Niektórzy próbują zajść w ciążę przez lata.

Napisany przez BenniG
Więc moje opodatkowane wynagrodzenie brutto zmniejszyło się o kwotę udziału pracownika w dodatkowym ubezpieczeniu emerytalnym (bAV) (i trochę wzrosło o większe świadczenie pracodawcy na cele mieszkaniowe - VL). Ponieważ oboje zarabiamy wystarczająco i nie musimy patrzeć na każdy grosz (ale chcemy sami decydować, komu chcemy podarować nasze pieniądze), z radością czekam na premię urlopową (zwrot podatku wiosną przyszłego roku) i generuję podobnie wysoką wypłatę dla mojej żony jak dla mnie, zanim z powodu paru dni (zbyt późne złożenie zmiany, zbyt późne powiadomienie o ciąży, zbyt wcześnie urodzenie dziecka (lub kombinacja wszystkich powodów)) co miesiąc tracimy 100-200 €. Ponieważ w przypadku tego pracodawcy istnieje możliwość zamiany przekształcenia wynagrodzenia brutto na ZUS Riester w wynagrodzenie netto, zdecydujemy się na tę zmianę, gdy ciąża zostanie potwierdzona, aby skorzystać z 15% dodatkowego wkładu pracodawcy.

Napisany przez BenniG
Dzień dobry,

w międzyczasie otrzymaliśmy nasze decyzje o zasiłku rodzicielskim.

W przypadku mojej żony zasiłek rodzicielski został obliczony na podstawie opodatkowanego dochodu brutto od kwietnia 2019 do marca 2020 i klasy podatkowej 3.

W moim przypadku zasiłek rodzicielski został również obliczony na podstawie opodatkowanego dochodu brutto, ale od stycznia 2019 do grudnia 2019 i klasy podatkowej 1, ponieważ jestem współpracownikiem na własny rachunek. Mój awans na stopień wynoszący ponad 305 €, który miałem w listopadzie 2019 roku, ale został uwzględniony dopiero w lutym 2020 roku, został elegancko zignorowany. W styczniu 2020 roku otrzymałem podwyżkę wynagrodzenia o 170 €, która ze względu na zmieniony okres rozliczeniowy nie została uwzględniona w obliczeniach zasiłku rodzicielskiego.
Jedynym gorzkim akcentem jest to, że zasiłek rodzicielski obliczono mi na podstawie klasy podatkowej 1 zamiast klasy podatkowej 5, dzięki czemu otrzymuję minimalnie więcej, niż gdyby moje dochody były liczona od maja 2019 do kwietnia 2020 roku.

Sądzisz, że mój zasiłek rodzicielski został obliczony poprawnie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata