Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: DKB konto/Rachunek bieżący Visa

Napisany przez neik
Cześć wszystkim,

obecnie mam [url]konto[/url] osobiste w lokalnej kasie oszczędnościowej i również korzystam z karty kredytowej (MasterCard Silver). Rocznie ponoszę opłaty w wysokości około 100€.

W tym forum ktoś zaproponował mi, abym bliżej przyjrzał się DKB, co też zrobiłem. Wszystko brzmi genialnie z darmowym kontem osobistym + kartą VISA, ale nadal nie mogę pozbyć się jednego zmartwienia: Czy mogę bezpłatnie wypłacić gotówkę?

Na różnych stronach przeczytałem, że niektóre banki odmawiają wypłaty gotówki. Czy ta informacja jest nadal aktualna lub jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Dziękuję za wasze wskazówki!

Z pozdrowieniami
Patrick

Napisany przez chris_mke
Cześć!

Na pewno masz na myśli to [url]konto[/url]: https://www.dkb.de/privatkunden/dkb_cash/ ?

Mam [url]konto[/url] w DKB (jako drugie [url]konto[/url]) z kartą Visa. Do wypłat gotówki korzystam z karty Visa, dotychczas nie naliczono mi za to żadnych opłat. W bankomatach Sparkasse było zawsze możliwe darmowe korzystanie z karty. Wydaje mi się, że w Deutsche Bank mogło być konieczne uiszczenie opłaty za wypłatę gotówki za pomocą karty Visa. Wtedy przerwałem operację, ale opłata jest pokazywana przed jej dokonaniem.

Więc żadne banki nie odmówiły mi jeszcze wypłaty, zarówno w Niemczech, jak i za granicą.

Pozdrowienia
Christian

Napisany przez neik
Cześć Chris,

tak, własnie o niej mówię.

Brzmi całkiem nieźle.
Mam jeszcze trzy pytania:

Czy można płacić normalnie przy kasie kartą GiroCard (kartą EC)? Na stronie DKB mówi się o saldzie na karcie Visa DKB, jak sobie to mam wyobrazić, czy to dwa konta - jedno dla konta bieżącego i drugie dla salda Visa, czy wszystko idzie normalnie przez jedno [url]konto[/url]? Czy ktoś korzysta z tej oferty jako głównego konta?

Dzięki!

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez 2titan1981
1. Tak, możesz płacić zwykłą kartą debetową. Tak samo jak z VISA.
2. Możesz doładować kartę kredytową środkami. Otrzymujesz także odsetki od kwoty na karcie kredytowej. Otrzymujesz zwykłe [url]konto[/url] osobiste oraz [url]konto[/url] kart kredytowych.
3. Nie, używam go jako konta na codzienne wydatki domowe. Przelewam co miesiąc z mojego konta wynagrodzenia pieniądze, które potrzebuję na zakupy.

Napisany przez neik

2. Możesz doładować [url]konto[/url] karty kredytowej. Dostajesz również odsetki od tego, co jest na karcie kredytowej. Otrzymasz zwykłe [url]konto[/url] osobiste oraz [url]konto[/url] karty kredytowej.

To znaczy, że aby wypłacić gotówkę, musiałbym najpierw doładować [url]konto[/url] VISA czy zostanie to automatycznie zaksięgowane z konta osobistego?

Cytat od titan1981

3. Nie, używam go jako konta na codzienne wydatki domowe. Czyli co miesiąc przekazuję pieniądze z mojego konta wynagrodzenia na zakupy.

Czy coś przemawiało przeciwko DKB jako głównego konta bankowego, czy po prostu tak się stało?

Napisany przez 2titan1981
2. nie, na początku masz limit [url]kredytowy[/url] w wysokości 500€, który może zostać zwiększony w zależności od tego, ile pieniędzy wpłacisz na [url]konto[/url] bieżące.

3. Ponieważ posiadam kilka kont bieżących i potrzebowałem zastępstwa, z możliwością darmowego pobierania pieniędzy na całym świecie, oraz chciałem oddzielić moje wydatki od dochodów, było to idealne. Dzięki temu miałem [url]konto[/url] bieżące, z którego wszystkie ubezpieczenia były pobierane, [url]konto[/url] na wydatki konsumpcyjne oraz [url]konto[/url] dochodów, na które wpływały moje wynagrodzenia i odsetki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata