- ndz paź 21, 2018 6:29 am
Cześć,
Planowane jest zakupienie mieszkania w budynku z 6 lokalami. Nieruchomość z roku budowy 2013, bardzo zadbana. Położona na obrzeżach Mannheim/Ludwigshafen.
Cena zakupu 240 000€.
Wkład własny podzielony jest na[url]konto[/url] oszczędnościowe 20 000 oraz portfel akcji 20 000, generujący stopę zwrotu 4,5% rocznie.
Obecna oferta banku to 50 000 KfW z oprocentowaniem 1,6% oraz 190 000 z oprocentowaniem 1,48% na 10 lat. Planowany wskaźnik spłaty wynosiłby 2,6%.
Koszty zakupu pokrywane w całości przeze mnie. Dochód w wysokości 3100€ miesięcznie + trzynasta i czternasta pensja.
Partnerka i ja nie mamy dzieci. Nieruchomość kupuję sam.
Istnieje możliwość dodatkowej spłaty w wysokości 5% rocznie i planuję z niej skorzystać w pełni. Brak[url]kredytów[/url] ani zobowiązań.
Czy to byłoby wykonalne? Czy może jeszcze kilka lat oszczędzać? Wydaje mi się, że oprocentowanie nie będzie wiecznie na tym poziomie.
Pozdrowienia
Planowane jest zakupienie mieszkania w budynku z 6 lokalami. Nieruchomość z roku budowy 2013, bardzo zadbana. Położona na obrzeżach Mannheim/Ludwigshafen.
Cena zakupu 240 000€.
Wkład własny podzielony jest na
Obecna oferta banku to 50 000 KfW z oprocentowaniem 1,6% oraz 190 000 z oprocentowaniem 1,48% na 10 lat. Planowany wskaźnik spłaty wynosiłby 2,6%.
Koszty zakupu pokrywane w całości przeze mnie. Dochód w wysokości 3100€ miesięcznie + trzynasta i czternasta pensja.
Partnerka i ja nie mamy dzieci. Nieruchomość kupuję sam.
Istnieje możliwość dodatkowej spłaty w wysokości 5% rocznie i planuję z niej skorzystać w pełni. Brak
Czy to byłoby wykonalne? Czy może jeszcze kilka lat oszczędzać? Wydaje mi się, że oprocentowanie nie będzie wiecznie na tym poziomie.
Pozdrowienia