Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania w Palatynacie.

Napisany przez Pfaelzer123
Cześć,

Planowane jest zakupienie mieszkania w budynku z 6 lokalami. Nieruchomość z roku budowy 2013, bardzo zadbana. Położona na obrzeżach Mannheim/Ludwigshafen.

Cena zakupu 240 000€.

Wkład własny podzielony jest na [url]konto[/url] oszczędnościowe 20 000 oraz portfel akcji 20 000, generujący stopę zwrotu 4,5% rocznie.

Obecna oferta banku to 50 000 KfW z oprocentowaniem 1,6% oraz 190 000 z oprocentowaniem 1,48% na 10 lat. Planowany wskaźnik spłaty wynosiłby 2,6%.

Koszty zakupu pokrywane w całości przeze mnie. Dochód w wysokości 3100€ miesięcznie + trzynasta i czternasta pensja.
Partnerka i ja nie mamy dzieci. Nieruchomość kupuję sam.
Istnieje możliwość dodatkowej spłaty w wysokości 5% rocznie i planuję z niej skorzystać w pełni. Brak [url]kredytów[/url] ani zobowiązań.

Czy to byłoby wykonalne? Czy może jeszcze kilka lat oszczędzać? Wydaje mi się, że oprocentowanie nie będzie wiecznie na tym poziomie.

Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe
Jasne i zrozumiałe. Jest możliwe przetrwanie wybierając 15 lat, ponieważ rata [url]kredytu[/url] jest niska. A co z dziećmi? Jeśli się urodzą, czy mieszkanie będzie wystarczające?

Napisany przez Pfaelzer123

Jasno przedstawione. Łatwe do przetrwania, gdyż spłata jest niska przez 15 lat. A jak to wygląda z dziećmi? Gdyby się pojawiły, czy mieszkanie będzie wystarczające?

Dzień dobry,

Mieszkanie składa się z 4 pokoi, kuchni, łazienki, więc rezerwy są wystarczające. Osobiście jestem pesymistycznie nastawiony, wybieram niższą stawkę i wolałbym mieć poduszeczkę, aby móc na początku roku przeprowadzić pełną spłatę dodatkową (10 000).

Przez 15 lat, przy stałej stawce, obciążenie odsetkami wzrośnie o 1000 € rocznie.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Pfaelzer123,

wszystko wygląda schludnie i zdrowo, zdecydowanie wykonalne i prezentowalne.

Musisz zastanowić się, czy wolisz teraz zapłacić nieco wyższe odsetki, czy jesteś gotowy zaakceptować wzrost odsetek po 10 latach na nieuregulowaną kwotę (który niekoniecznie musi zajść, ale może się zdarzyć).

Myślę, że tę pozostałą kwotę po 10 latach można zabezpieczyć poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe uwzględniając dodatkowe wpłaty lub wybierając 15-letni okres zabezpieczenia odsetkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata