Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zasiedlenie ubezpieczenia domu własnego.

Napisany przez Alibaba0815
Witam wszystkich,

nie znalazłem niczego na temat w funkcji wyszukiwania, dlatego chciałbym omówić moją sprawę tutaj.

Wziąłem [url]kredyt[/url] na finansowanie budowy naszego domu.
Teraz pożyczkodawca przekazał mi rachunek od mojego ubezpieczenia domu w wysokości 48,-€.
Pożyczkodawca rzekomo złożył wniosek o zablokowanie (Vinkulierung) tego ubezpieczenia.

Ponieważ dotychczas nie miałem do czynienia z kredytami, najpierw zorientowałem się i poczytałem trochę na ten temat.
Poprzez blokadę, pożyczkodawca zabezpiecza się, aby w razie szkody jako pierwszy otrzymać pieniądze od ubezpieczyciela.

Do tej pory wszystko dobrze, teraz moje pytanie.
Rachunek zaskoczył mnie z dwóch powodów. Po pierwsze, dlatego że nie wiedziałem, że coś takiego istnieje, a
po drugie, dlatego że dowiedziałem się o tym dopiero po otrzymaniu rachunku.
Czy bank może złożyć taki wniosek do ubezpieczyciela bez poinformowania ubezpieczającego?
I dalej, skąd pochodzi prawo pożyczkodawcy do tego działania? Czy jest to ustalone gdzieś w ogólnych przepisach bankowych,
czy powinno to wynikać z umowy kredytowej?
Jedyna rzecz, którą znalazłem na ten temat w umowie kredytowej, to następujący fragment:

W przypadku zabezpieczenia hipotecznego, pożyczkobiorca jest zobowiązany zadbać o to, aby budynek wraz z wyposażeniem był ubezpieczony na pełną wartość, o ile to możliwe, na wartość nową w przypadku pożaru, zalania, burzy i gradu.
Odpowiedzialność za koszty banku reguluje się zgodnie z przepisami prawa.

Mam nadzieję, że udało mi się jasno przedstawić moją sprawę.
Oczywiście 48€ to nie duża suma, ale chodzi mi tu bardziej o zasadę.
Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez StGe1973
Nie znam się na tym zupełnie i nigdy nie było to wymagane przez banki. Dlatego bardzo poważnie zastanowiłbym się, czy to jest obowiązkowe, czy też nasze banki zawsze dobrowolnie rezygnowały z tego.

Fragment dotyczący ubezpieczeń jest standardowy w każdej umowie kredytowej, ale z tego co wiem, banki go nie sprawdzają i nigdy nie musieliśmy przedstawiać polis ubezpieczeniowych. [url]ubezpieczenie[/url] od ognia jest obowiązkowe, a ubezpieczamy się od zalania tylko w przypadku nieruchomości powyżej 30 lat. Burze i gradobicie wcześniej nas nie dotykały, od 2013 lub 2014 roku zawsze dołączamy to [url]ubezpieczenie[/url]. Często wspomina się o przeszłości z pewnym zdumieniem, ale tornada, trąby powietrzne, silne burze itp., według mojego postrzegania, wcześniej nie występowały. Niestety sytuacja się zmieniła i od tamtej pory uważamy to [url]ubezpieczenie[/url] za bardzo sensowne....

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie leży właściwy problem??

Napisany przez Hilfe
Oczywiście, bank ma prawo do waszego majątku poprzez hipotekę. Chce tylko upewnić się, że w razie potrzeby pieniądze będą płynęły

Problem polega na tym, że wygląda na to, że bank przeprowadził zakładanie rezerwy bez uprawnienia i dodatkowo przekazuje mi koszty.

Napisany przez NaTwoim13
Jakie koszty więc powstały i zostały im wyciągnięte do zapłaty?

W moim komentarzu napisano, że za zabezpieczenie własności powstały koszty w wysokości 48 [url]euro[/url]. Jest to tzw. opłata za wydanie zgody na obciążenie majątku i jest fakturowana przez ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel wysłał fakturę do pożyczkodawcy, który następnie przesłał mi fakturę.

Napisany przez NaTwoim13
W takim razie jest to raczej kwestia do wyjaśnienia z ubezpieczeniem, a ponieważ zależy Ci na zasadach, warto wspomnieć, że jest niezbędne, aby bank jako wierzyciel [url]hipoteczny[/url] przekazał sobie prawa z ubezpieczenia. Jeśli firma ubezpieczeniowa pobiera za to opłatę, co nie jest konieczne, to również musi ją ponieść kredytobiorca lub ubezpieczony. Ta opłata powinna być zawarta w warunkach umowy ubezpieczenia, w przeciwnym razie nie będzie konieczna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata