Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dom czy mieszkanie?

Napisany przez John_Doe
Witam drogą społeczność forum,

w związku z separacją mój żona i ja zamierzamy sprzedać wspólny [url]Dom[/url]. Chciałbym w związku z tym wydarzeniem życiowym zakupić inną nieruchomość, ale dotychczas miałem do czynienia tylko z domami. Nie mam pojęcia o mieszkaniach własnościowych. Chciałbym wiedzieć, co długoterminowo jest finansowo bardziej opłacalne do utrzymania.

Nasz obecny [url]Dom[/url] kupiliśmy bardzo tanio i następnie sami odrestaurowaliśmy prawie wszystkie branże. Na [url]Dom[/url] nie ma żadnego obciążenia hipotecznego. Jednak na potrzeby następnej nieruchomości potrzebuję wsparcia kredytodawcy. Wybór przyszłych obiektów ogranicza się do sektora niskich cen, czyli maksymalnie 60 000 do 70 000 €. Za tę cenę można w tej okolicy kupić albo wyremontowane mieszkania trzypokojowe (w pełni wystarczające dla mnie), albo małe domy o powierzchni mieszkalnej około 70 do 90 metrów kwadratowych (również wystarczające). Jednak domy wymagają więcej lub mniej intensywnego remontu, więc na pewno wiążą się z dodatkowymi kosztami. Przy mieszkaniach własnościowych musi się płacić czynsz. Jak mogę oszacować, co długoterminowo jest bardziej opłacalne? [url]Dom[/url] wymagający remontu (obecnie) czy gotowe mieszkanie własnościowe? Przy remoncie domu mogę ponownie wykonać wiele rzeczy samodzielnie, jednak koszty remontu są trudne do oszacowania - do tego dochodzi wysoki nakład czasu na prace. Ponadto interesuje mnie, czy w czynszu są zawarte także koszty za wodę i ogrzewanie. Jeśli chodzi o prąd, o ile mi wiadomo, nie.

Dziękuję za wasze doświadczenia i wskazówki
John Doe

Napisany przez Hilfe
Jakoś zawsze pytasz o to co 4 miesiące

Napisany przez John_Doe
Myślę, że w ostatnich wątkach chodziło o kwestie finansowania, które teraz zostały wyjaśnione - między innymi za sprawą waszych wskazówek.

Napisany przez LadySunshine
W czynszu zawarte są wszystkie dodatkowe koszty, takie jak odpady, woda, [url]ubezpieczenie[/url] budynku itp., w tym także rezerwa na utrzymanie. Podatek gruntowy płacisz samodzielnie. W moim przypadku wynosi to 400 [url]euro[/url] rocznie. Dodatkowo, opłata za ogrzewanie jest uzależniona od rodzaju. Na przykład, jeśli masz ogrzewanie gazowe, musisz podpisać osobistą umowę z dostawcą. Dlatego warto wcześniej zapytać, co dokładnie obejmuje czynsz oraz jak wysoki jest jego poziom. W zależności od planów wspólnoty właścicieli nieruchomości w najbliższych latach, opłata za mieszkanie może wzrosnąć. W naszym przypadku, oprócz zwykłej rezerwy na utrzymanie (40 [url]euro[/url]), obecnie istnieje również tymczasowa specjalna rezerwa na kilka lat na remont parkingu podziemnego (15 [url]euro[/url]). Każdy właściciel mieszkania o innej powierzchni poda różną kwotę, którą miesięcznie płaci za czynsz. W moim przypadku jest to około 350 [url]euro[/url]. Z tej kwoty, 120 [url]euro[/url] stanowią koszty ogrzewania, w których częściowo zawarte są koszty utrzymania kotłowni - jednak otrzymałem zwrot niemal 800 [url]euro[/url] za ogrzewanie. Dla mnie osobiście [url]Dom[/url] nie wchodzi w grę ze względu na moje osobiste preferencje. Na przykład nie interesuje mnie ogród, itp. Musisz zdecydować, co bardziej Ci odpowiada, [url]Dom[/url] czy mieszkanie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jeśli masz wystarczająco dużo czasu i sprawia Ci to przyjemność, weź ten [url]Dom[/url] i rozbuduj go.... Zrób to swoim projektem...

Oczywiście, prąd nie jest również uwzględniony, przynajmniej jeśli chodzi o twój własny apartament. Ogólny prąd jest również objęty opłatą mieszkaniową. Na przykład jest to oświetlenie korytarza lub wentylacja w garażu podziemnym.

Napisany przez 2utopus
Przy opłacie mieszkaniowej płacisz również za rzeczy, które normalnie robiłbyś sam w swoim domu (zarządzanie nieruchomością/konserwacja budynku/sprzątanie klatki schodowej/opieka nad terenami zielonymi/...) lub za rzeczy, które zazwyczaj nie występują (winda/parking podziemny/pomiar legionelli...).
Z kosztów zatrudnienia pracowników na potrzeby domu możesz jednak odzyskać 20% podatku.

Napisany przez John_Doe
Cześć,

dzięki za Wasze odpowiedzi.
Czy dobrze zrozumiałem? W kosztach eksploatacyjnych znajdują się wszystkie koszty dotyczące nieruchomości ogółem. Wszystko, co dotyczy mieszkania, musi być opłacane osobno. Wyjątkiem byłaby ogrzewanie, jeśli jest ono rozliczane na cały budynek. Tutaj, w okolicy i w przypadku mieszkań własnościowych, które dotychczas znalazłem w internecie, opłata za mieszkanie wynosi około 200 € za 2 do 3 pokoje, miejsce parkingowe, piwnicę oraz ewentualnie balkon lub taras. Czy koszty eksploatacyjne mogą być zmieniane dowolnie czy jak to dokładnie jest regulowane?

Renowacja domu sprawiła mi przyjemność, ale obecnie nie mam ochoty zaczynać od nowa. Jednak ważnym powodem byłoby to, jeśli wiedziałbym, że prowadzenie domu długoterminowo jest tańsze niż mieszkanie własnościowe, i że na przykład na początku miałbym koszty remontu, ale nie musiałbym płacić tych opłat za mieszkanie. Jednak jeśli w kosztach eksploatacyjnych zawarte są już wiele punktów kosztów, które są również dzielone przez właścicieli, to dla mnie brzmi to jak zrozumiała zasada, której nie jestem w stanie ocenić w przypadku domu, nawet jeśli mogę wiele rzeczy zrobić samodzielnie.

Nie ma tu przesady. Co oznacza przypadkowy. Istnieją koszty takie jak woda itp., na które nie masz wpływu, albo ledwo go masz. Możesz po prostu zużywać jak najmniej, ale koszty te ustala gmina. Czy kiedykolwiek mieszkałeś na wynajmie? W przybliżeniu to, co masz tu jako dodatkowe koszty, masz też w nieruchomości, plus fundusz na koszty utrzymania. Ten fundusz ustala wspólnota właścicieli, kiedy trzeba coś naprawić na wspólnej nieruchomości. Zawsze trzeba mieć coś na koncie, na wypadek, gdyby nagle zepsuła się np. drzwi wejściowe lub coś podobnego. Trzymasz to w tyle, ponieważ wymiana dachu w domu może spowodować wysokie koszty. Ale takie rzeczy planuje się z wyprzedzeniem, a miesięczny fundusz jest podnoszony, aby nie trzeba było płacić jednorazowo dużej kwoty. Jesteśmy wspólnotą właścicieli z 146 mieszkaniami w około 25 budynkach, i wszyscy się włączają, gdy coś zdarzy się w jednym z budynków. Dzięki temu takie koszty rozkładają się na wielu i są przez to niższe. Mamy tutaj zarządcę, co w przypadku takiej wielkości wspólnoty właścicieli jest konieczne, i dba on o obiekt informując, co trzeba zrobić, ile to będzie kosztować i jaki będzie na to plan finansowy. Ogólnie rzecz biorąc osobiście uważam, że koszty są bardziej przewidywalne niż w przypadku EFH... Ale pewnie usłyszysz tutaj także różne opinie na ten temat. W mieszkaniu własnościowym zawsze masz wspólną własność i ludzie muszą się na to zgodzić, podczas gdy w przypadku własnego domu masz większą swobodę w kształtowaniu.

Napisany przez 2utopus
U nas opłaty za mieszkanie wynoszą około 410€ - z czego około 250€ można przerzucić na najemców ...oczywiście można zaoszczędzić na kosztach ogrzewania, jeśli mieszka się pośrodku bloku (mieszkania z góry/z dołu/z prawej/z lewej strony są inne) i duży zespół może otrzymać rabat ilościowy na niektóre pozycje. Jednak jest się uzależnionym od wspólnoty mieszkaniowej - jeśli ta postanowi na przykład: Potrzebujemy teraz drogiego dachu z złota. Wtedy wszyscy właściciele są do tego zobowiązani ... u nas na przykład składka miesięczna została zwiększona o 80€ na 8 lat ze względu na renowację elewacji - ale są też społeczności, które przerzucają koszty jednorazowo - wtedy trzeba uiszczać ewentualnie dodatkową opłatę w wysokości 7500€ ... zawsze warto przejrzeć protokoły ostatnich lat wspólnoty właścicieli. W domu jednorodzinnym oczywiście nie trzeba płacić zarządcy za 30€, ani gospodarza za 45€ miesięcznie ani sprzątaczki klatki schodowe/pielęgnacja terenów zielonych/zimowy dyżur za 15€ ... i można samodzielnie decydować, kiedy coś powinno być zrobione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata