Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Przywróć klasę ubezpieczenia SF.

Napisany przez daltweck
Cześć wszystkim,
Dla pozyskania nowego samochodu ([url]Leasing[/url]) szukam ubezpieczenia. Kwestią kluczową jest klasa SF. Ostatnio w roku 2001 był na mnie zarejestrowany samochód. Następnie korzystałem z auta służbowego. Obecnie samochód, którego używam, jest zarejestrowany na moją żonę i ubezpieczony na nią. Jestem zapisany jako kierowca. Auto będzie dalej używane. Moje informacje sugerują, że najlepszym możliwym ujęciem będzie klasa SF 3 (jako drugie auto lub zgodnie z zasadami dotyczącymi małżonków w ramach ubezpieczenia mojej żony).
Jednak istnieją też ubezpieczyciele, którzy mogą przywrócić moją starą klasę SF (na mojej pamięć jest znacznie lepsza niż ta mojej żony), jeśli posiadają potwierdzenie od starego ubezpieczyciela. Niestety nie posiadam już dokumentów ubezpieczeniowych ani informacji, u kogo samochód był ubezpieczony w 2001 roku.
Pytanie: Czy istnieje możliwość ustalenia starego ubezpieczenia i na jego podstawie starej klasy SF (np. poprzez nazwisko lub numer rejestracyjny)? Kogo mogę o to zapytać?
Zapytanie w urzędzie rejestracji było niestety bezowocne, nie ma już żadnych zapisów.
Mój prawo jazdy zostało wydane w 1981 roku, nigdy nie miałem wypadku.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez Hanomag

Według moich informacji najlepszą możliwą klasyfikacją wydaje się być SF 3 (jako drugi samochód lub zgodnie z zasadami ubezpieczenia małżonka przez [url]ubezpieczenie[/url] mojej żony).

Jeśli Twoja żona jest sklasyfikowana w klasie SF4 lub lepiej, wtedy również w WGV mogłaby otrzymać klasę SF4 dla drugiego samochodu.

Cytat od daltweck

Jednak istnieją również ubezpieczenia, które mogą przywrócić moją dawną klasę SF (wg mojej pamięci znacznie lepszą niż mojej żony),

Również tę klasę otrzymasz w WGV, ale

jeśli posiadasz potwierdzenie starego ubezpieczenia. Niestety nie ma już dostępnych dokumentów ubezpieczeniowych ani informacji, gdzie pojazd był ubezpieczony w 2001 roku,

niestety nie można tego dłużej udowodnić.

Cytat od daltweck

Pytanie: Czy istnieje sposób, aby dowiedzieć się o starym ubezpieczeniu i w związku z tym o starej klasie SF (np. poprzez nazwisko lub numer rejestracyjny)? Kogo mogę zapytać?

Jeśli w ogóle, to tylko Ty możesz dostarczyć dowody. Jednak nie będzie to nic nieznaczącego, aby wiedzieć, gdzie byłeś ubezpieczony, ponieważ ubezpieczyciele są zobowiązani do usuwania danych, które były uśpione co najmniej 10 lat.

Według starej regulacji (co najmniej 5 lat temu) rabaty przypisane już po 7 latach wygasły. Aby temu zapobiec, musiałbyś na krótko reaktywować umowę po tych siedmiu latach. Tak jak teraz wygląda, nikt nie będzie w stanie przywrócić Ci starego rabatu.

Napisany przez SySta
Cześć daltweck,
Aktualnie sprawdzam nasze ubezpieczenia samochodowe, klasyfikację ubezpieczenia oraz przeniesienie zniżki za bezszkodową jazdę.

Przypadkowo natknąłem się na informację, że można również potwierdzić bezszkodową jazdę samochodem służbowym.

Zobacz tutaj:
https://www.businesstraveller.de/mob...lten-so-gehts/

Może to pomoże. Powodzenia.

Napisany przez Reibold
Cześć Daltweck,

dawna klasa SF powinna być utracona, nawet jeśli odkryją, gdzie byli ubezpieczeni w 2001 roku.

Jednak istnieją ubezpieczenia, które

1. mogą zaakceptować potwierdzenie od pracodawcy dotyczące bezwypadkowej jazdy przez określony okres jako wymóg dla wewnętrznej specjalnej klasyfikacji

2. oferują taryfę dla drugiego samochodu, która odnosi się do klasy SF żony, nawet jeśli jest ubezpieczona w innym przedsiębiorstwie.

Oba rozwiązania działały w mojej praktyce jako maklera, ostatnio w ubezpieczeniu Direct Line, które teraz nazywa się Verti.

Klasyfikacja SF drugiego pojazdu została zmniejszona tylko wtedy, gdy jeden z kierowców miał prawo jazdy krócej niż pierwszy pojazd. Następnie dostosowywano ją do posiadania tego prawa jazdy.

Jednakże wygląda na to, że w Państwa przypadku to nie ma miejsca.

Taryfa dla drugiego samochodu w Verti jest jednak nieco droższa przy takiej samej klasie SF niż standardowa taryfa Verti. Dlatego nie należy ślepo wierzyć, że musi on na pewno być tańszy, tylko dlatego, że klasyfikuje o kilka klas SF lepiej. Porównanie, które Państwo sami albo ich makler mogą przeprowadzić, nie zaszkodzi.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Doradztwo finansowe

Neuburg an der Donau

Napisany przez daltweck
Kochani Doradcy,

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i za porady. Wygląda na to, że nie ma bazy danych ani źródła, z którego można byłoby dowiedzieć się nazwy ubezpieczyciela z 2001 roku. Moje badania wskazują, że wydaje się, że [url]ubezpieczenie[/url] jako drugi samochód lub poprzez zasadę ubezpieczenia małżonka w ubezpieczeniu mojej żony jest najkorzystniejszym rozwiązaniem (klasa SF 3).

Pozdrowienia

daltweck

Napisany przez Hanomag

Po moich badaniach [url]ubezpieczenie[/url] jako drugi samochód lub poprzez zastosowanie tzw. reguły małżonków przy ubezpieczeniu mojej żony wydaje się być najtańszym rozwiązaniem (klasa SF 3).

Na koniec roku możecie zrezygnować z dotychczasowego ubezpieczyciela. Sprawdźcie oferty WGV dla obu pojazdów. Jest to dobre i bardzo cenowo atrakcyjne [url]ubezpieczenie[/url], a jak wspomniano, drugi samochód zostanie sklasyfikowany jako SF4, jeśli pierwszy samochód ma co najmniej klasyfikację SF4.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata