Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ile jest ETF-ów?

Napisany przez LuigiMe
Cześć wszystkim,

niedawno zacząłem inwestować w ETF-y. Niestety, wybrałem zły moment. Zamiarem mojego planu było osiągnięcie ogólnego podziału 65% MSCI World, 25% MSCI Emerging Markets i 10% NASDAQ100. Niestety nie zwróciłem uwagi przy wyborze ETF-ów, czy są one kompatybilne z planem oszczędnościowym w ING DiBa. Chętnie bym całkowicie zautomatyzował moje inwestycje i skorzystał z efektu średniej ważonej.
Czy powinienem pozostawić portfel w ten sposób i zacząć nowe plany oszczędnościowe z nowymi ETF-ami? A może uważacie, że najbardziej sensownym rozwiązaniem byłoby coś innego? Z mojej strony nie byłoby to problemem, ale nie wiem, jak wpłynęłoby to na moje zeznanie podatkowe, ponieważ w zeszłym roku jeszcze nie miałem ETF-ów. Chciałbym to utrzymać tak proste, jak to możliwe.

Będę bardzo wdzięczny za wskazówki!

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Czy istnieją odpowiednie fundusze, które można oszczędzać w ramach planu w ING Diba?

Napisany przez LuigiMe
Tak, każdy z wymienionych 3 ETF-ów jest dostępny w ramach planu oszczędnościowego. ING oferuje ogółem 72 oszczędzające ETF-y.

Nie sprzedałbym, gdyby cena była niższa niż koszt ich posiadania

Napisany przez LuigiMe
Nie, również nie sprzedałbym. Po prostu pytanie, czy kontynuować ręczne inwestowanie w te stare, czy też kupić dodatkowe. Nie jestem jeszcze w stanie ocenić, czy takie działania mogą być brzydkie podatkowo.

Za dużo funduszy może stworzyć pracę, to zależy od tego, jak są one finansowane. Czy warto mieć tyle funduszy, czy lepiej skupić się na jednym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata