- śr paź 31, 2018 11:21 am
Cześć wszystkim,
zastanawiam się właśnie, jak powinienem uwzględnić stary roszczenia płacowe z poprzednich lat pod względem podatkowym.
Moja sytuacja wygląda następująco: w latach 2016, 2017 do sierpnia 2018 byłem zatrudniony jako student pracujący i niedawno dowiedziałem się, że mój pracodawca zaniedbał wypłacenie mi zaległego urlopu za cały ten okres.
Być może trochę naiwnie, zakładałem, że moje roszczenia urlopowe z lat 2016 i 2017 będą jakoś wstecznie uwzględnione, niestety jednak tak się nie stało. Wypłaty te zostały odniesione wstecznie do sierpnia 2018 roku, a teraz muszę zapłacić podatek dochodowy, składkę solidarnościową, składki na[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne i rentowe oraz składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne - nie muszę za [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne gdyż przekraczam próg ubezpieczenia społecznego - mimo że jako student pracujący nie muszę płacić składki na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne i rentowe i że w latach 2016 i 2017, według decyzji podatkowej, byłem znacznie poniżej progu wolnego od podatku i w związku z tym musiałbym zapłacić znacznie mniej podatku.
Nie miałem jeszcze okazji rozmawiać z działem kadr na temat mojego wynagrodzenia, ale zastanawiam się, czy wszystko odbywa się zgodnie z prawem? Mam właśnie wrażenie, że muszę ponosić skutki finansowe zaniedbań mojego pracodawcy...
Każda wskazówka jest mile widziana!
Dziękuję bardzo!
Patrick
zastanawiam się właśnie, jak powinienem uwzględnić stary roszczenia płacowe z poprzednich lat pod względem podatkowym.
Moja sytuacja wygląda następująco: w latach 2016, 2017 do sierpnia 2018 byłem zatrudniony jako student pracujący i niedawno dowiedziałem się, że mój pracodawca zaniedbał wypłacenie mi zaległego urlopu za cały ten okres.
Być może trochę naiwnie, zakładałem, że moje roszczenia urlopowe z lat 2016 i 2017 będą jakoś wstecznie uwzględnione, niestety jednak tak się nie stało. Wypłaty te zostały odniesione wstecznie do sierpnia 2018 roku, a teraz muszę zapłacić podatek dochodowy, składkę solidarnościową, składki na
Nie miałem jeszcze okazji rozmawiać z działem kadr na temat mojego wynagrodzenia, ale zastanawiam się, czy wszystko odbywa się zgodnie z prawem? Mam właśnie wrażenie, że muszę ponosić skutki finansowe zaniedbań mojego pracodawcy...
Każda wskazówka jest mile widziana!
Dziękuję bardzo!
Patrick