Re: ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym - HDI Gerling - koszmar
Napisany przez NedFlanders -
- czw lis 01, 2018 11:46 am
Cześć Foro Finanzowy,
jako student w 2004 roku zakupiłem[url]ubezpieczenie na życie[/url] z kapitałem inwestycyjnym z dynamicznym rozwojem składki w HDI Gerling za pośrednictwem doradcy finansowego MLP. Zgodnie z corocznymi informacjami przesłanymi przez HDI (trudno zrozumieć), wszystko się świetnie rozwijało. Po 14 latach, 4-letnim pobycie za granicą, ślubie i dwójce dzieci zaczynam szczegółowo analizować swoje finanse. W tym celu poprosiłem mojego nowego doradcę MLP o zestawienie wpłaconych kwot i osiągniętej świadczenia. Przesłał mi je i brak mi naprawdę słów.
Zgodnie z tym, z kwoty 33 tysięcy[url]euro[/url] , którą wpłaciłem przez 14 lat, tylko 17 tysięcy [url]euro[/url] w ogóle zostało zainwestowane. Reszta została pobrana na koszty dla mnie zupełnie niespodziewane i absurdalnie wysokie.
Gdybym po prostu wrzucił te 33 tysiące do poduszki, miałbym po 14 latach 33 tysiące[url]euro[/url] . Dzięki temu konstruktywowi oszczędnościowemu wygląda na to, że mojemu doradcy MLP i HDI zostałem bezwzględnie zrobiony zamożny. Ponieważ nigdy nie wspomniano mi w rozmowach o kosztach na poziomie ~10 000 [url]euro[/url] , które zostały zaincjalizowane tylko po zawarciu umowy (nigdy bym się na to nie zgodził), uważam to za oszustwo. Prawdopodobnie jest to jednak gdzieś w małym druku, którego nie przeczytałem, ponieważ jako naiwny student ufałem mojemu doradcy.
Pytanie do was. Czy ktoś ma doświadczenie z czymś takim? Jakieś zalecenia dotyczące tego, co dalej z tym zrobić?
Z najlepszymi pozdrowieniami,
NedFlanders
jako student w 2004 roku zakupiłem
Zgodnie z tym, z kwoty 33 tysięcy
Gdybym po prostu wrzucił te 33 tysiące do poduszki, miałbym po 14 latach 33 tysiące
Pytanie do was. Czy ktoś ma doświadczenie z czymś takim? Jakieś zalecenia dotyczące tego, co dalej z tym zrobić?
Z najlepszymi pozdrowieniami,
NedFlanders