Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Uwolnienie zastawu hipotecznego

Napisany przez myrabbit
Dzień dobry,
Mam następujący problem, w którym proszę o pomoc:
Około 3 lata temu sfinansowałem mój [url]Dom[/url]. 171 000 [url]euro[/url] przez Volksbank z zobowiązaniem odsetkowym na 5 lat, czyli do 30.04.20 r., a 50 000 [url]euro[/url] przez KfW z zobowiązaniem odsetkowym na 10 lat, a więc do 30.04.25 r.

Pozostały dług w voba do końca okresu oprocentowania wynosi 156 000 [url]euro[/url],
KfW pozostały dług do zakończenia oprocentowania voba wynosi 45236 [url]euro[/url].
Wówczas został wpisany zastaw w wysokości 221 000 [url]euro[/url].

Chciałbym teraz zawrzeć transakcję forward w innym banku. Volksbank chce uwolnić jedynie 156 000 [url]euro[/url] lub oddać do przelewu na inny bank do 30.04.20 r. W ten sposób Volksbank byłaby nadmiernie zabezpieczona w przypadku [url]kredytu[/url] KfW. Dla [url]kredytu[/url] w wysokości 45236 [url]euro[/url] Volksbank miałaby 65 000 [url]euro[/url] zastawu. Ponadto w księdze wieczystej zapisane są odsetki w wysokości 18% oraz dodatkowe jednorazowe opłaty w wysokości 5%.

Stwierdzenie Volksbank: nie musimy zwalniać wszystkiego. Może się zdarzyć, że znowu zaciągnie pan [url]kredyt[/url] u nas.
Nie zamierzam już brać dalszych [url]kredytów[/url]. Potrzebuję zwolnienia zastawu dla uzyskania znacznie lepszych warunków.

Jak wygląda to prawnie? Ile musi wyzwolić voba? Kto może mi pomóc?

Pozdrowienia i z góry wielkie dzięki

Napisany przez NaTwoim13
Cześć myrabbit,

niestety VoBa może samodzielnie zdecydować, ile zastawu chce zatrzymać, a ile chce zbyć.

W jakim banku mogę otrzymać [url]kredyt[/url] przy z góry ustalonym oprocentowaniu z dwiema wypłatami rozłożonymi na 5 lat, gdzie zastaw na poczet pozostałej kwoty [url]kredytu[/url] zostanie wykorzystany na pięć lat przed nowym kredytem i pod jakimi warunkami?

Napisany przez myrabbit
Cześć Panie Buhmann,

Dziękuję za odpowiedź.

To jest jedynie kierunek dotyczący [url]kredytu[/url] Voda. Dlatego KfW będzie działać przez kolejne 5 lat.

Jeśli Voba może po prostu zatrzymać podstawowe zabezpieczenie hipoteczne, to jaki jest cel dodatkowego zabezpieczenia?

Napisany przez Hilfe

Witam Panie Buhmann,

Dziękuję za odpowiedź.

To jest umowa forwardowa tylko dotycząca [url]kredytu[/url] Voda. Dlatego też [url]kredyt[/url] KfW będzie nadal trwał przez kolejne 5 lat.

Jeśli Voba może po prostu zatrzymać podstawowe zabezpieczenie hipoteczne, to jaki sens ma dodatkowe zabezpieczenie?

Witaj, Voba nie zatrzymuje niczego, po prostu zwalnia zabezpieczenie hipoteczne bez 1 rangi, co jest jej prawem. Dlaczego miałaby pogarszać swoją pozycję wobec [url]kredytu[/url] KfW? Dodatkowe zabezpieczenie służy temu, aby ewentualne koszty lub zaległości związane z odsetkami były również zabezpieczone na wypadek potrzeby. Czy zapytałeś już, czy możesz spłacić [url]kredyt[/url] KfW również w dniu rozliczenia transakcji forwardowej? Wtedy całe zabezpieczenie hipoteczne zostanie zwolnione. Zawsze załatwiaj takie sprawy na piśmie.

Napisany przez NaTwoim13
Moja króliczka,

zrozumiałem to już, chciałem jeszcze bardziej zapytać o przyszłe pożyczki z opcją forward, ponieważ akceptuje się wstępne obciążenia, co pociąga za sobą dodatkowe opłaty odsetkowe.

Jaka jest wysokość odsetek za pożyczkę z opcją forward i jaka jest wartość domu?

Oczywiście, może on również spłacić pożyczkę KfW po 5 latach, płacąc odszkodowanie za wcześniejszą spłatę! Dlatego też zadałem to pytanie o przyszłe pożyczki z opcją forward, aby obliczyć, czy to się opłaca, czy poprawa oprocentowania opcji forward uzasadnia płacenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę pożyczki KfW.

Za kolejne 5 lat będzie wymagalna przyszła [url]pożyczka[/url], na którą większość banków już nawet nie oferuje pożyczek, a jeśli tak, to w wysokich stopach procentowych!!

To naprawdę trzeba rozważyć całościowo, uwzględniając wszystkie dalsze okoliczności.

Napisany przez myrabbit
Voba może pozostać w pierwszej linii również z KFW pożyczką, z pozostałą kwotą około 45 tys. EUR. Moje pytanie było raczej czy Voba może zachować zastaw na pozostały dług z [url]kredytu[/url] KFW w wysokości 65 tys. EUR po spłacie [url]kredytu[/url] Voba? Czyli czy jest to zabezpieczone w wysokości około 20 tys. EUR + procent zastawnego w wysokości 18% + 5 % opłat dodatkowych jednorazowo. Odsetki itp. są zabezpieczone przez zastaw [url]hipoteczny[/url] z zapisanymi w księdze wieczystej oprocentowaniem. Ważne jest dla mnie, aby uzyskać prawidłową odpowiedź prawną.

Napisany przez NaTwoim13
Mój zając, otrzymał jasne oświadczenie, że może / nie może tego zrobić i aby uzyskać „prawidłowe” (co to oznacza?) oświadczenie, muszą udać się do adwokata, który może im powiedzieć, że nie mogą tego zrobić, nawet jeśli nie mają racji.

Napisany przez myrabbit
Noelmaxim...

prawnie czyste zakładam, że już rozumiesz ten sposób wyrażenia, choć pewnie sam byś go nie użył! ;-)
I nie, dla siebie wciąż nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.

Chodzi o temat nadmiernego zabezpieczenia - nadmiernego zabezpieczenia po fakcie.

Napisany przez NaTwoim13
Nie można rozwiązać tego na podstawie dostępnych niewystarczających informacji.

Nie znamy umowy zabezpieczenia, która może zawierać klauzulę o przekazaniu przez zabezpieczającego (właściciela nieruchomości) bankowi prawa do zwrotu wszystkich hipotek przed i równorzędnych.

Zabezpieczający może w określonych warunkach żądać zwrotu hipotek. Kiedy te warunki zachodzą, zależy od umowy zabezpieczenia i celu zabezpieczenia. Jeśli hipoteka służy jedynie zabezpieczeniu określonego zobowiązania, obowiązek zwrotu następuje już wraz ze spłatą zobowiązania. Natomiast jeśli został ustalony szerszy cel zabezpieczenia - czyli że hipoteką mają być zabezpieczone wszystkie roszczenia banku przeciwko klientowi - zwrot można żądać dopiero wtedy, gdy rekultywacja nie wchodzi w grę. To następuje, gdy zakończy się relacja biznesowa, a w twoim przypadku tak się nie stało, więc Bank działa zasadnie, ponieważ faktycznie może zajść konieczność ponownej wyceny tej hipoteki ([url]kredyt[/url] KfW nadal istnieje) lub więcej.

Aby móc wyjaśnić tę kwestię, musisz - również dlatego, że, jak opisano, nie znamy umów zabezpieczeń i umów zabezpieczeń - skorzystać z pomocy prawnika, a nawet jeśli Bank działa niezgodnie z prawem, nie będziesz mógł dalej działać bez pomocy prawnika.

Napisany przez Hilfe

Noelmaxim...

rechtlich sauber ich gehe davon aus, dass Sie diese Wortwahl schon verstanden haben, jedoch von Ihnen so nie verwendet werden würde! ;-)
Und nein, die klare Antwort habe ich für mich noch nicht bekommen.

Es geht hier um das Thema Übersicherung - die nachträgliche Übersicherung.

Idź do prawnika, zapłać mu, a wtedy dostaniesz prawnie czystą odpowiedź. Tu na darmowym forum Buhmann na pewno nie będzie odpowiadał na pytania prawne, gdyż ponosi odpowiedzialność. I tak, to jest praktyka w Niemczech związana z nadzabezpieczeniem. Powody są podane w moim poprzednim poście. Jedyną rzeczą do zrobienia byłoby zmiana hipoteki na kapitał pozostały do spłaty oraz naliczone odsetki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata