Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 30 000 € rozsądnie, okres trwania 5-7 lat.

Napisany przez Brucel
Cześć i dobry wieczór,
jestem tutaj nowy i mam pytanie

Chcę zainwestować kwotę 30 tys. €. Nie muszę kupować chleba za te pieniądze i mógłbym sobie na to pozwolić przez 5 do 7 lat, akceptując ryzyko utraty nawet do 25%.

Polecono mi teraz fundusz mieszany Flossbach von Storch Multiple Opportunities II R (A1W17Y), a znajomy zapytał mnie, dlaczego nie wybrać od razu Flossbach von Storch Multiple Opportunities R (AOM430), który bardziej mu się podoba.

Byłbym wdzięczny i ciekawy usłyszeć, co myślicie na ten temat, albo jak byście sami zainwestowali te pieniądze.

Dzięki z góry

Napisany przez 2titan1981
Z funduszami możesz jednak stracić więcej niż 25%. W średnim okresie zalecałbym szersze rozproszenie w lokatach terminowych i może 20-30% w funduszach.

Napisany przez EasyD
W zasadzie Titan ma oczywiście rację w swoim stwierdzeniu. Niemniej jednak prawdopodobieństwo straty powyżej 25% w przypadku funduszu mieszanej jest raczej małe w wyznaczonym okresie czasu. Niemniej jednak nie można tego wykluczyć.

W oparciu o dostarczone informacje uważam, że fundusze Flossbach są odpowiednie, chociaż brakuje pełnego obrazu do jasnej rekomendacji. Istnieje niewielka różnica między tymi dwoma funduszami, poza tym, że jeden funkcjonuje na rynku od dłuższego czasu. Obydwa posiadają dość wysoki udział akcji wynoszący ponad 65% dla funduszu mieszanej. Z uwagi na obecną sytuację na rynku, nie zalecam jednorazowej inwestycji, lecz zakupienie udziałów w funduszu przez kilka cykli inwestycyjnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata