Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt odnawialny w Sparkasse

Napisany przez tante klara
Cześć, mam pytanie dotyczące limitu debetowego. Mam limit debetu w Sparkasse w wysokości 1500 EUR. Kilka tygodni temu zwiększyłam go tymczasowo, ponieważ nie miałam wtedy dostępnego pieniądza. Bank zgodził się na tę zmianę do 15.05., po czym limit wróci do początkowej kwoty ustalonej w umowie. Przed pięcioma tygodniami zostałam ponownie zatrudniona przez mojego dawnego/nowego pracodawcę. Oznacza to, że mój poprzedni pracodawca jest teraz w upadłości, a nowy szef przejął całą firmę. Obecnie pracujemy tylko jedną zmianę ze względu na ilość zamówień i odpowiednio zarabiamy mniej niż w systemie trzyzmianowym. Nowa firma/nasz nowy szef ma jeszcze niewiele zamówień, ale są one już w planach. Dlatego obecnie pracujemy tylko jedną zmianę. Jednak gdy rzeczy ruszą pełną parą, moja sytuacja finansowa znów się polepszy. Jestem obecnie w trudnej sytuacji finansowej i planuję ponownie odwiedzić Sparkasse, aby sprawdzić, czy zgodziliby się stopniowo zmniejszyć zwiększony limit. To by mi trochę pomogło. Jeśli jednak bank postanowi od razu odjąć całą kwotę zwiększonego limitu, nie wiem, jak poradzę sobie z końcem tego miesiąca. Moje pytanie brzmi: Czy Sparkasse może stopniowo zmniejszyć zwiększony debet do standardowej kwoty lub do początkowej ustalonej ramy? Czy może to być tylko dokonane radykalnie, czyli od razu do końcowej kwoty? Pozdrawiam, Ciocia Klara

Napisany przez windel1
Cześć, Myślę, że jeśli porozmawiasz z nimi, na pewno pomogą. Kiedyś pracownik banku powiedział do nas, że jeśli nie porozmawiasz z nami, to nie będziemy wiedzieć, co się dzieje. Więc zawsze pamiętaj, że bankierzy to również ludzie. Powodzenia

Cześć, no dobrze, zrobię to. Jeśli będą zabierać mi coś co miesiąc, to jakoś przeżyję. Jeśli zrobią to radykalnie, to będę stać i nie będę wiedzieć, jak przetrwać do następnej wypłaty. Nie mam już nikogo, kto mógłby mi pożyczyć do tego czasu. To teraz jest po prostu trudna sytuacja, gdy znowu przechodzisz do nowej firmy, gdzie jeszcze nie wszystko dobrze funkcjonuje z zamówieniami. To po prostu wymaga trochę czasu. Ale w każdym razie lepiej niż być w urzędzie pracy i dostawać tylko 60% zasiłku dla bezrobotnych. Poprawi się to z zamówieniami w nowej firmie, ale na początku jest trudno. Wtedy znów będę pracować na 3 zmiany itp., wtedy też zarobię lepiej. Po prostu brakuje mi tych wszystkich dodatków. Mam nadzieję, że będą ze mną rozmawiać, do tej pory nie miałem tam żadnych kłopotów. Pozdrowienia od cioci Klary

Napisany przez windel1
Na pewno ci też pomogą, moi koledzy mi również pomogli w podobnej sytuacji, powodzenia Pozdrowienia

Cześć, nie wiem, mam taki dziwny uczucie, że zostanę odrzucona. Ponieważ umowa jest ważna tylko do 15.05.09. A ja już znowu biegnę i błagam, żeby mi zmniejszyli wynagrodzenie stopniowo. Jak już wspomniałam, moja ustalona stawka to 1500 EUR, a podwyżka wyniosła 500 €, czyli 2000 € na krótką metę. Żeby jakoś wiązać koniec z końcem, bo zasiłek upadłościowy jeszcze nie został wypłacony przez Urząd Pracy. Dostałam pierwszą wypłatę z nowej firmy, ale jest znacznie niższa, tylko 1100 €. Bo jeżdżę tylko jedną zmianę i dodatkowo pomniejszyli mi ją o 2 dni świąteczne, które nie zostały uwzględnione w rozliczeniu. Dodatkowo brakuje mi 3 dni od 01.04 do 03.04, kiedy byłam w domu. Ale jeśli obniżenie do 1500 € nastąpi do 15.05.09 i ureguluję wszystkie moje wydatki, to zostanie mi około 50 €. Dlatego chciałabym zapytać, czy nie moglibyście to zrobić stopniowo, to byłoby mi pomocne. Ale obawiam się, że tego nie zrobią. Co mam zrobić? Pozdrawiam. Ciocia Klara

Napisany przez windel1
Cześć, proszę podejmij ten krok, nie mamy teraz pieniędzy, ale jeśli coś by się nie udało, pożyczę Ci 200 euro. Zaufaj, że odzyskam tę kwotę. Ja lub my rozumiemy, jakie to trudne. Sami tkwimy w kłopocie, ale wytrzymać jeszcze 3 tygodnie z 50 euro to bardzo ciężko. Więc nie martw się, masz stałe zatrudnienie i jeśli zawsze dotrzymywałeś swoich zobowiązań w banku, to oni też jeszcze raz ci pomogą. Pozdrowienia Sandra

Napisany przez ADMCI4
Cześć, poleciłbym raczej zmianę banku! Istnieją o wiele lepsze warunki i możliwości niż oferuje je SPK! Jestem zwykłą osobą prywatną (nikt z innego banku), pracuję w poradnictwie konsumenckim i zajmuję się takimi kwestiami! Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata