- ndz maja 10, 2009 5:50 pm
Cześć,
mam pytanie dotyczące limitu debetowego.
Mam limit debetu w Sparkasse w wysokości 1500 EUR. Kilka tygodni temu zwiększyłam go tymczasowo, ponieważ nie miałam wtedy dostępnego pieniądza. Bank zgodził się na tę zmianę do 15.05., po czym limit wróci do początkowej kwoty ustalonej w umowie.
Przed pięcioma tygodniami zostałam ponownie zatrudniona przez mojego dawnego/nowego pracodawcę. Oznacza to, że mój poprzedni pracodawca jest teraz w upadłości, a nowy szef przejął całą firmę. Obecnie pracujemy tylko jedną zmianę ze względu na ilość zamówień i odpowiednio zarabiamy mniej niż w systemie trzyzmianowym. Nowa firma/nasz nowy szef ma jeszcze niewiele zamówień, ale są one już w planach. Dlatego obecnie pracujemy tylko jedną zmianę. Jednak gdy rzeczy ruszą pełną parą, moja sytuacja finansowa znów się polepszy.
Jestem obecnie w trudnej sytuacji finansowej i planuję ponownie odwiedzić Sparkasse, aby sprawdzić, czy zgodziliby się stopniowo zmniejszyć zwiększony limit. To by mi trochę pomogło. Jeśli jednak bank postanowi od razu odjąć całą kwotę zwiększonego limitu, nie wiem, jak poradzę sobie z końcem tego miesiąca.
Moje pytanie brzmi:
Czy Sparkasse może stopniowo zmniejszyć zwiększony debet do standardowej kwoty lub do początkowej ustalonej ramy?
Czy może to być tylko dokonane radykalnie, czyli od razu do końcowej kwoty?
Pozdrawiam, Ciocia Klara