Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Finansowanie pośrednie lub alternatywy

Napisany przez Goldstone
Szanowni Czytelnicy,
chodzi o następującą sytuację: Należy zakupić mieszkanie własnościowe (do wynajmu rodzinie), jednak najpierw trzeba sprzedać inne wolne od długów mieszkanie własnościowe. Powstaje jednak pewien problem: Sprzedaż mieszkania własnościowego ma się odbyć dopiero za około 2,5 roku, aby z jednej strony uniknąć podatku spekulacyjnego, a z drugiej strony sprzedać mieszkanie możliwie bezlokatorskie (bez najemcy), ponieważ w takim przypadku można uzyskać wyższą cenę sprzedaży niż w przypadku wynajętego mieszkania.
Istnieje kilka możliwości:
Pośrednie finansowanie: Jakie oprocentowanie można tu oczekiwać? Zabezpieczenia są dostateczne (kilka wolnych od długów nieruchomości), dostępny jest również 20% kapitał własny, jeśli to konieczne. Niestety nie mogę znaleźć porównywarki pośrednich finansowań. Który bank oferuje tutaj korzystne warunki?
Normalny [url]kredyt hipoteczny[/url] z wysoką spłatą i możliwością dodatkowej spłaty (np. spłata 10%, dodatkowa spłata 10%, okres wiązania 5 lat). Niestety również nie mogę znaleźć odpowiedniej porównywarki, gdzie mogę wybrać dodatkową spłatę.
Zwykły [url]kredyt hipoteczny[/url], przy którym można również nagle spłacić całość (nie wiem, czy istnieje coś takiego, zazwyczaj dodatkowa spłata jest ograniczona).
Liczę na odpowiedź.
Goldstone

Napisany przez Reibold
Cześć Golstone,

możesz po prostu wziąć [url]kredyt hipoteczny[/url] z bardzo krótkim okresem obowiązywania oprocentowania. Na przykład na 3 lata z szacunkowym oprocentowaniem 1,5%.
Po upływie 3 lat możesz spłacić całą pozostałą kwotę ze sprzedaży.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
Bezpłatne Doradztwo Finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Goldstone, jeśli chcesz sprzedać nieruchomość dopiero za 2 1/2 roku ze względu na zniesienie podatku spekulacyjnego, to rozważenie zabezpieczenia stopy procentowej na 3 lata byłoby całkiem uzasadnione.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata