Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie OC pojazdu, cofnijać/anulować

Napisany przez Joe83
Cześć ludzie,

czy ktoś przypadkiem wie:

Zawarłem nowe [url]ubezpieczenie[/url] OC dla mojego samochodu na nadchodzący rok w nowym ubezpieczalni (zmiana ubezpieczyciela).
Wybrałem i podpisałem najtańszego dostawcę. Otrzymałem dokumenty pocztą elektroniczną 9.10.2018 r.
Jednak kilka dni temu miałem mały wypadek, co oznacza, że moje informacje na nadchodzacy rok (klasa sf) są nieprawidłowe. Moje nowe [url]ubezpieczenie[/url] to zauważy od stycznia i ponownie pobierze ode mnie opłatę, a nawet dwukrotnie.

Czy w takiej sytuacji mogę odwołać swoje nowe [url]ubezpieczenie[/url], które podpisałem 8.10., pomimo upływu 14 dni?
Ponieważ dla mojej nowej klasy sf inne [url]ubezpieczenie[/url] jest tańsze niż to.

Napisany przez Reibold
Cześć Joe83

Dla umów ubezpieczeniowych obowiązuje okres na odstąpienie od umowy, który zaczyna się w dniu otrzymania polisy. Zazwyczaj trwa on 14 dni, czasami 30.
Jednak w Państwa przypadku już minęło te 30 dni, dlatego odstąpienie od umowy nie jest już możliwe.

Jeśli to był bardzo mały wypadek, można rozważyć pokrycie tych kosztów samodzielnie, aby uniknąć podwyższenia opłat.

Z poważaniem

Alexander Reibold
Niezależne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Joe83
Czy wystarczy, jeśli wyślą mi dokumenty pocztą elektroniczną?

Bo jeśli dobrze pamiętam, to wcześniej w starym ubezpieczeniu otrzymałem polisę pocztą.

Chociaż to był tylko drobny stłuczkę, opłaca się w moim przypadku nie płacić samemu, to chyba około 2000 [url]euro[/url].

Jeśli teraz sprzedam samochód bez wcześniejszego wyrejestrowania, to wystarczy, jeśli kupujący przybędzie z nowym ubezpieczeniem do punktu rejestracji i zarejestruje pojazd, prawda?

Czy muszę jednak anulować nową umowę do 30.11.2019?

Napisany przez Reibold
Cześć Joe83

w razie konieczności ubezpieczyciel musiałby udowodnić, że wysłał Ci polisę z dodatkowymi informacjami, takimi jak informacje o prawie odstąpienia.
Taki dowód nie jest trudniejszy w przypadku e-maila niż w przypadku listu pocztowego. Na pewno istnieje dodatkowa zgoda (zaznaczenie krzyżykiem), zgodnie z którą wyraziłeś zgodę na otrzymywanie e-maili.

Czy Twój kontrakt zaczyna się 01.11.18? To byłoby nietypowe, ale nie niemożliwe. Zależy to od poprzedniego ubezpieczenia. Coraz więcej dostawców rezygnuje z 01.01. jako stałej daty rozwiązania umowy, aby rozluźnić końcówkę roku.
Jeśli umowa już się zaczęła, powinieneś ją anulować po sprzedaży. W przeciwnym razie Twoje [url]ubezpieczenie[/url] miałoby prawo do ubezpieczenia Twojego kolejnego samochodu.
Jeśli umowa zaczyna się dopiero 01.01.19 i sprzedaż odbędzie się wcześniej, powinieneś wycofać się z umowy z powodu utraty ryzyka.

Pozdrowienia

Aleksander Reibold
Wolne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Joe83
Najpierw dziękuję za odpowiedzi.

Nie, nie, moje nowe [url]ubezpieczenie[/url] zaczyna obowiązywać dopiero od 1.1.19, a polisę na to [url]ubezpieczenie[/url] zawarłem 8.10.18.

Do 31.12.18 mam jeszcze ważne [url]ubezpieczenie[/url] w mojej obecnej firmie ubezpieczeniowej, którą już zrezygnowałem.

Czy dobrze rozumiem, że jeśli teraz sprzedam samochód, mogę anulować umowę bez problemu i od 1.1.19 mogę np. ubezpieczyć nowy samochód w innej firmie?

Napisany przez Reibold
Cześć Joe83,

Ubezpieczenie nie może wymagać opłaty za pojazd, którego już nie posiadają. Dlatego mogą Państwo zrezygnować. Tylko dla pewności chciałbym zauważyć, że sprzedaż pojazdu znajomej lub żonie mieszkającej w tym samym gospodarstwie domowym nie jest uznawana!

Pozdrawiam,

Alexander Reibold

Doradca finansowy

Neuburg an der Donau

Napisany przez Joe83
Nie nie sprzedaję samochodu, być może kupi go znajomy, więc nie muszę robić nic więcej, ponieważ z rejestracją nowej umowy nowa umowa rozwiąże się bez konieczności wypowiedzenia, prawda?

Napisany przez Reibold
Cześć Joe83,

Chciałbym poinformować nowe ubezpieczenia o anulowaniu umowy z powyższym powodem.

Pozdrowienia

Alexander Reibold
Wolne doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Joe83
Dziękuję za szybką odpowiedź na moje pytania.

Napisany przez Joe83
Czy mógłbyś odpowiedzieć mi na jedno pytanie, abym nie musiał otwierać nowego wątku?

Czy jest legalne przejmowanie klas SF osoby spoza rodziny? Pytam, ponieważ znalazłem kogoś, kto mógłby mi sprzedać swoje klasy SF.

Napisany przez lolania

Czy dobrze rozumiem, że jeśli teraz sprzedam samochód, mogę anulować umowę bez problemów i od 1.1.19 mogę ubezpieczyć sobie nowy samochód w innej firmie?

To również jest niemożliwe, [url]ubezpieczenie[/url] przechodzi wtedy w stan uśpiony, można przeczytać na stronie https://www.verivox.de/kfz-versicherung-kuendigen/. Zalecam też, żeby pokryć szkodę osobiście, wtedy również ta kwestia jest rozwiązana.

I tak, czy jest legalne przejęcie klasy zniżki z ubezpieczenia beneficjenta spoza rodziny? Pytam, ponieważ znalazłem kogoś, kto mógłby mi sprzedać swoje klasy zniżki.

Nie wydaje mi się to możliwe, ale chętnie się zlituję.

Napisany przez Hanomag

To również nie działa, w takim przypadku [url]ubezpieczenie[/url] przechodzi na stan zawieszenia,

Jeśli sprzeda, a nabywca pozwoli na to, wtedy nic nie zachodzi w stan zawieszenia. [url]ubezpieczenie[/url] kończy się dla sprzedającego.

Cytat użytkownika lolania

Zrobiłbym wszystko, żeby pokryć samemu szkodę, wtedy też byłoby po kłopocie.

Napisano przecież, że to dla niego za drogie. Po prostu sprzedałbym pojazd po 01.01.2019 i potem przełączyłbym się na inną firmę ubezpieczeniową z nowym pojazdem. Wtedy nie musiałbym ani wypowiadać, ani rezygnować.

Czy jest dozwolone (legalne) przejęcie klasy bonusowej SF niebędącego członka rodziny? Pytam dlatego, że znalazłem kogoś, kto mógłby mi sprzedać swoje klasy bonusowe SF.

Zazwyczaj nie i w twoim przypadku również nie. Przyjmujący musiałby być osobą, która udowodnione faktycznie jeździła pojazdem. Może to być na przykład pracownik lub szofer.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata