Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaż między rodzeństwem - kiedy powstaje podatek od nabycia nieruchomości?

Napisany przez Tobi6806
Dzień dobry.

Za kilka tygodni/miesięcy otrzymam od mojego ojca mieszkanie własnościowe.
Kwota znajduje się jeszcze w granicach limitu zwolnienia podatkowego dla darowizny.

Mam małe zainteresowanie tym mieszkaniem, ale moja siostra je ma.
Dlatego postanowiliśmy, że ojciec podaruje jej mieszkanie, a ja otrzymam od niej kwotę x.

Wydaje się to całkiem uzasadnione. Czy urząd skarbowy mógłby zwrócić uwagę na większe kwoty pieniędzy i mogłoby to stworzyć konflikt w tej sprawie?

Dziękuję za informacje!

Re: Sprzedaż między rodzeństwem - kiedy powstaje podatek od nabycia nieruchomości?

Napisany przez Tobi6806
Dobry wieczór, ponownie pytanie, czy to może być zrobione, czy może tu być jakiś problem. Sprawa staje się powoli pilna. Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
A co na to notariusz lub doradca podatkowy? Być może lepiej będzie, jeśli ojciec podaruje siostrze połowę mieszkania i sprzeda jej drugą część - a dochód ze sprzedaży przekaże jej osobiście? Dla rodziców próg wolny jest zdecydowanie wyższy - lub sprzedaż między rodzeństwem - wówczas nie byłaby to darowizna - w tej kwestii powinien doradzić notariusz.

Napisany przez Tobi6806
Dziękuję za odpowiedź. Ale czy moja siostra nie może mi podarować większej kwoty pieniędzy? Przecież sprawa przed urzędem skarbowym (darowizna nieruchomości mojego ojca mojej siostrze) nie ma z tym nic wspólnego, prawda? W końcu nieruchomość nie należy do mnie.

Napisany przez Martin79HN
Kwota wolna między rodzeństwem: 20 000 € (darowizna!) Podatek od nabycia nieruchomości jest wymagany przy sprzedaży! Należy skonsultować się z doradcą podatkowym/notariuszem!

Napisany przez Tobi6806
Adwokat powiedział, że w ramach legsatu mojego ojca, mieszkanie mojej siostry będzie przekazane, a moja siostra (jako współdziedzic) nie podaruje mi kwoty, ale będzie to raczej wyrównanie. Czy to mogłoby się udać?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata