Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z Wohnriester i przejść na kredyt ratalny

Napisany przez Thomas109
Cześć, mam nadzieję, że wyrażam się właściwie i mnie rozumiecie.

W połowie 2009 roku nabyłem nieruchomość, którą finansuje Wohnriester od Schwäbisch Hall.

Umowę oszczędnościową na budowę wspieram miesięcznie, a na wstępną pożyczkę płacę tylko odsetki. Gdy umowa spłacająca jest gotowa do przydzielenia, zastępuje ona wstępną pożyczkę.
Do umowy oszczędnościowej na budowę płyną dodatki Riester. Dodatkowo od 2009 roku korzystam z tej ulgi podatkowej w wysokości 2100 EUR rocznie, ponieważ oszczędzam tyle rocznie.

Chciałbym zakończyć całą tę konstrukcję Wohnriester i w przyszłym roku (kiedy wstępna [url]pożyczka[/url] powinna być zerwana) zaciągnąć [url]kredyt[/url] ratalny i spłacić go, ponieważ stopy procentowe są znacznie niższe niż w 2009 roku---oczywiście nadal mieszkam w mojej nieruchomości.

Co stanie się z dodatkami i ulgami podatkowymi od przeszłości? Czy muszę je zwrócić, nawet jeśli nadal płacę za nieruchomość-choć już nie w ramach umowy Wohnriester, tylko jako zwykła [url]pożyczka[/url] ratalna, w której mieszkam?

Napisany przez 2utopus
O ile mi wiadomo, sytuacja wygląda następująco:
Jeśli zrezygnujesz z umowy Riester i nie przeniesiesz kapitału do innego produktu Riester, musisz zwrócić dofinansowanie i korzyści podatkowe. Wtedy straciłbyś również opłaty za otwarcie konta.

Jednakże pojawia się pytanie, czy konstrukcja z umową oszczędnościowo-budowlaną i pożyczką zaliczkową jest również możliwa do wypowiedzenia ― i czy nie będzie wymagane dodatkowe odszkodowanie za wcześniejsze wycofanie się.

Chociaż chyba nie jest to korzyść podatkowa w wysokości 2100 [url]euro[/url], ale tylko osobista stopa podatkowa od składki.

Napisany przez Hanomag

1. Co się dzieje z dopłatami i korzyściami podatkowymi z przeszłości? Czy muszę je zwrócić, nawet jeśli nadal płacę na nieruchomość - jednak nie już na [url]konto[/url] mieszkaniowe, a na normalną pożyczkę ratalną i mieszkam w niej?

Możesz je zatrzymać, jeśli oszczędności obok pożyczki ratalnej są używane do spłaty. Ponieważ za tę kwotę oszczędzasz odsetki od pożyczki ratunkowej, w zamian musisz corocznie zaakceptować dwuprocentowe oprocentowanie fikcyjnego konta mieszkaniowego (obejmującego saldo wraz z odsetkami i dopłatami), które jest w danym momencie zainwestowane.

W tym forum znajdziesz wiele przydatnych wyjaśnień dotyczących konta mieszkaniowego.

Napisany przez Thomas109
Dziękuję bardzo, więc powinno wszystko zadziałać...niestety zostałem kompletnie źle poinformowany przez Schwäbisch Hall w 2009 roku. Żadnego słowa o koncie dofinansowującym itp...ważne, żeby szybko podpisać te 20 stron...właściwie powinno się to zakwestionować ze względu na niewystarczającą instrukcję...

Napisany przez NaTwoim13
10 lat po pełnej spłacie można zgodnie z obowiązującym w BGB §489 rozwiązać pożyczkę z sześciomiesięcznym okresem wypowiedzenia bez dodatkowych odsetek likwidacyjnych.

W przypadku wypowiedzenia, tracą państwo dodatki (które można znaleźć w corocznych wyciągach z konta mieszkalnego) oraz ewentualnie udzielone dodatkowe ulgi podatkowe (które można znaleźć w odpowiednich zeznaniach podatkowych). W przypadku wypowiedzenia resztkę środków z konta mieszkalnego można odliczyć od pozostałego długu z hipoteki, co zmniejszy pozostały dług lub potrzebę (nowej pożyczki).

Jeśli nie zrezygnują państwo z umowy i zdecydują się użyć środków, w tym wsparcia, na spłatę, ta suma zostanie - jeśli nie chcą państwo uzyskać więcej dodatkowych zasiłków i ewentualnych ulg podatkowych - wpłacona na fikcyjne [url]konto[/url] wsparcia mieszkaniowego o oprocentowaniu 2% do czasu rozpoczęcia emerytury. W chwili rozpoczęcia emerytury będą mieć państwo możliwość skorzystania z preferencyjnej spłaty zgromadzonego kapitału w jednorazowej płatności lub opóźnionej opodatkowania do 85. roku życia.

Trzeba rozeznać, co się traci (dodatki i ulgi podatkowe), oraz ile to będzie kosztować, jeśli podatkować ten kapitał później lub jaką sumę trzeba będzie zwrócić, wybierając opcję jednorazowej płatności.

Spodziewany potrzebny kapitał można już dziś zabezpieczyć poprzez okres bezpłatnego udostępnienia albo poprzez zobowiązanie forwardowe!

Napisany przez Hanomag

Jeśli nie zrezygnują i zastosują się do salda wraz z dotacjami do spłaty, ta suma - jeśli nie chcą uzyskać dodatkowych dopłat i ewentualnych ulg podatkowych - zostanie zdeponowana na koncie mieszkaniowym o fikcyjnym oprocentowaniu 2% do momentu rozpoczęcia emerytury.

[url]konto[/url] mieszkaniowe zostanie utworzone nawet wtedy, gdy chce skorzystać z dodatkowych dopłat i ulg podatkowych. Tam fikcyjnie zostanie zarejestrowana suma wcześniej spłaconych kwot plus oprocentowanie 2%, w celu późniejszego opodatkowania. Przyjmując, że do wieku emerytalnego roczna stopa inflacji wynosi 2%, to to oprocentowanie się zrównoważy.

Cytat noelmaxim

Po rozpoczęciu emerytury będą mieli możliwość spłaty zgromadzonego kapitału z ulgą w jednej transzy lub opodatkowania go odroczenie do 85. roku życia.

Bez sensu, w chwili rozpoczęcia emerytury nie spłaca nic, albo od razu opodatkuje 70% zgromadzonej sumy, albo proporcjonalnie co roku do 85. roku życia całą sumę.

Napisany przez NaTwoim13
Skutek opodatkowania będzie być może zwrotem lub płatnością, płatnością podatkową! Czy możemy się na tym zgodzić? Puhhh....

Dlaczego nadal przyznawane są dodatki i ulgi podatkowe?? On raczej nie chce ich już otrzymywać, skąd pomysł na kontynuowanie rozmów o dodatkach i ulgach podatkowych??? On już ich nie składa wniosków, teraz robi skreślenie, albo poprzez wypowiedzenie umowy i zrzeczenie się dodatków i ulg podatkowych, albo przez zrzeczenie się pożyczki i otrzymanie dotychczas udzielonych refundacji, które zostaną oprocentowane na fikcyjnym koncie mieszkaniowym w wysokości 2%!

Napisany przez Hanomag

Konsekwencją opodatkowania będzie ewentualnie zwrot lub zapłata, opodatkowanie! Czy możemy się na tym zgodzić? Puhhh....

Opodatkowanie kwoty pomniejszonej o zniżki jest znacznie łatwiejsze niż zwrot tej pomniejszonej kwoty.

Dlaczego nadal świadczenia i ulgi podatkowe??

Może chce, dopóki dostaje wysokie świadczenia dla dzieci, zainwestować w produkty inwestycyjne (ew. w kilka), które na czas rozpoczęcia emerytury będą poniżej wartości minimalnej emerytury i dlatego po opodatkowaniu korzystając z korzystnej pięcioczęściowej reguły będzie od razu dostępne po rozpoczęciu emerytury.

On chce słusznie nie chce już więcej, skąd więc pomysł na dalsze świadczenia i ulgi podatkowe???

Przeprowadziłem go do emerytury i po uwzględnieniu świadczeń miałem dobry wynik. Jeśli jednak oszczędności potrzebowałem wcześniej niż przed emeryturą i musiałbym więc zaciągnąć dodatkowe długi, to wtedy na pewno mogłem to zostawić.

Napisany przez Batman_BU
Nie rozumiem, jak ktoś, kto twierdzi, że nie ma dostatecznej wiedzy na temat Riester, może rozpowszechniać takie absurdy na półprawdy. Jeśli ktoś nie ma pojęcia (tak, tak się dzieje, gdy ma się tylko częściową wiedzę na ten temat - to nie wystarcza), powinien raczej trzymać język za zębami.

Jak już wielokrotnie powiedziano, w KAŻDEJ umowie Riesterowskiej uruchamiane jest późniejsze opodatkowanie salda z obowiązującą wtedy stawką podatkową.
Sztuczna stopa zwrotu na koncie mieszkaniowym ma na celu zrównanie wariantu mieszkaniowego Riester z innymi produktami Riester.

Można zawiesić umowę mieszkaniową Riester lub kontynuować oszczędzanie. W obu przypadkach nie jest wymagane zwrot dotacji i podatków.

Niezależnie od tego, jest możliwy [url]kredyt[/url] ratalny, dlaczego nie. Można prowadzić oba produkty oddzielnie i ocenić/korzystać z zalet obu wariantów dla siebie.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu, powiedz mi szczerze, co do twojego drugiego akapitu, wszystkiego tego nie wiem???

Twój ostatni akapit, znowu bardzo pojednawczy!

Napisany przez Hanomag

Pracowałem do emerytury i dzięki dodatkom uzyskałem dobry wynik.

Tylko dlatego, że fundusz mojej żony został zbudowany prawie wyłącznie z dodatków. Mój osobisty wynik nie był zbyt imponujący, ponieważ nieudolna firma inwestycyjna Union Investment przeniosła wszystko do obligacji od małego załamania na giełdzie w 2011 roku i tak kontynuowała. Miło byłoby jednak, gdybym otrzymał kapitał do spłaty długu rok przed uzgodnionym terminem emerytury i dzięki mojej wysokiej miesięcznej stopie spłaty mogłem przez ponad 11 miesięcy uznać to za spłatę. Dodatkowa spłata nie była konieczna. Wypłata około 10 000 € znacząco poprawiła moją płynność finansową w tym roku. W styczniu cała kwota mojej żony jako renta małych kwot będzie wymagalna.

Cytat od Hanomag

Gdybym jednak potrzebował zgromadzonego kapitału przed rozpoczęciem emerytury i musiałbym zaciągnąć kolejne długi, to w sumie mógłbym sobie odpuścić.

Jeśli się dobrze zastanowić, nawet to może nie być prawdą. Dobra promocja ma nawet obecnie korzystne oprocentowanie.

Napisany przez Batman_BU
Batman_bu, powiedz szczerze, czy w drugim akapicie nie wszystko jest dla mnie niejasne???

Gdy patrzę na twoje wypowiedzi tutaj na forum lub w innych wątkach, nie widzę wystarczającego zrozumienia.

Nie wnioskujesz o to już, teraz robisz cięcie, albo rezygnując z zasiłków i ulg podatkowych, albo przyznając po zrezygnowaniu z pożyczki i otrzymaniu dotychczasowych dopłat, które są oprocentowane na fikcyjnym koncie mieszkaniowym w wysokości 2%!

Tutaj na przykład brakuje przynajmniej kolejnej opcji (nawet bez uwzględnienia nowego zawarcia umowy), ale twoje pisanie sugestie, że nie ma już żadnych innych opcji. (nie, właściwie wyklucza inne opcje)

Dlatego poleciłbym ci zachować spokój na temat Riester. To absolutnie nie jest kompleksowe doradztwo z twojej strony - i tu dochodzimy do problemu: Jeśli posiadasz podpis, który wskazuje, że jesteś przynajmniej obeznany w finansach, powinieneś powstrzymać się od wypowiedzi na tematy, w których nie możesz być pewny, że masz stuprocentową rację. Skłaniający się ku konsumpcji konsument polega na takich opinii ekspertów.

Ostatni akapit to zupełnie subiektywna opinia. Nie pozwolę sobie na jej zmianę.

Napisany przez NaTwoim13
Bu_bman mnie denerwuje, naprawdę mnie denerwuje!!

Zaczniemy przewidywać, czy TE chce jeszcze mieć coś wspólnego z Riesterem?? Tak??

Czy ja go odwieczłem od Riesteru, żeby on - zanim ja coś, kiedyś go odwieczę - nadal chciał wiedzieć o Riesterze?

Gdzie są wasze mądre i pomocne komentarze, gdzie pomagacie trochę, gdy wszyscy chcecie powiedzieć, jak głupi jest ktoś w sprawie Riester??

Są też inne wątki, dajcie coś wartościowego!!! Konsumenci nie chcą czytać, jak głupi jestem!!

Oni nie chcą też tego całego szajsu związane z Riestrem, coraz więcej osób narzeka!!!

No więc uświadamiajcie konsumentów, pokażcie im zalety Riester na nieruchomości!!

To denerwuje, fachowcy pomóżcie konsumentom, Bu_bman jest głupi, my to wiemy, ale o to nie pytają konsumenty!!!

Napisany przez Batman_BU
u_batman to mnie denerwuje, naprawdę mnie denerwuje!! Potem pisz po przemyśleniu. Zaczynaj antycypować, czy TE chce jeszcze mieć coś wspólnego z Riesterem?? Tak?? Nie wiem. Jest napisane, że chce wyjść z tego konstruktu. Dla mnie bez dalszych informacji znaczy to początkowo finansowanie z uwzględnieniem Riester, inaczej Wohnriester. Tutaj zostało przedstawionych kilka możliwości kontynuacji bez uszczerbku dla premii, BEZ dalszego uwzględniania Wohnriester w finansowaniu. Powiedziałbym, że to w zasadzie pomocny post. Gdzie są wasze mądre i pomocne komentarze, gdzie pomagacie w jakiejkolwiek kwestii, jeśli wszyscy chcecie powiedzieć, jak głupi jest Buhmann w sprawie Riester?? No właśnie tutaj. Jeśli ty albo ktoś opowiada głupoty albo półprawdy, to pomocne jest to nazwać. W przeciwnym razie ktoś może na tym polegać, zrezygnować z Wohnriestera i ponieść ogromne straty finansowe, mimo że mogłoby to być lepiej. Tutaj wyraźnie stwierdzam może. Istnieją inne wątki, dlaczego nie wprowadzić jakiejś wartości dodanej!!! Konsumenci nie chcą czytać, jak głupi jestem!! Nie mówię, że jesteś głupi. To nie moja sprawa, możesz to sobie sam ocenić. Ale po prostu opowiadasz tutaj półprawdy. Chcą unikać tego całego szajsu z Riesterem, coraz więcej osób skarży się!!! I co z tego? Jeśli konsumenci mają ten szajs w umowie, to na początek zapytajmy, jaka jest najlepsza opcja. a) Rezygnacja ze wszystkimi skutkami podatkowymi i premiami. b) kontynuacja oszczędzania. c) zawieszenie. d) opłacanie do innej umowy. Sprawa jest zbyt złożona, żeby w trzech zdaniach podać odpowiednią opcję dla każdego konsumenta. Znasz stawki podatkowe TE? Wiesz, jaka jest konfiguracja wsparcia? Znasz produkt? Ale i tak masz do tego zdanie. Świetnie. Wesprzyj konsumenów, pokaż im korzyści Wohnriestera!! Nie jestem sprzedawcą. Było już wiele wariantów. To denerwuje, profesjonaliści pomóżcie konsumentom, Buhmann jest głupi, wiemy o tym, ale konsumenci nie pytali!!! Nie ma sensu tu wyzywać. Nikt cię nie zaatakuje, jeśli mówisz poprawne rzeczy. Ale półprawdy nikomu nie pomagają. I zawsze będą poprawiane, choć może to być irytujące.

Napisany przez Hanomag

Człowieku, przekazujcie informacje konsumentowi, pokażcie im korzyści z Wohnriester!!

Tak, informuję konsumentów od lat, ale wygląda na to, że ma to niewielki skutek. Dla mnie to frustrujące, że osoba taka jak ty, uznany ekspert finansowy, po przeczytaniu wszystkich moich wpisów na ten temat, nadal nie zrozumiał w pełni Riester.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu,

musisz przeczytać moje wpisy jeszcze raz! Tak, wspomnę również o możliwościach, tak, Riester może być nadal wykorzystywany i nie koniecznie musi dojść do wypowiedzenia umowy!!

Ponadto, moja rekomendacja opiera się na oświadczeniu wprowadzającym i pytaniu OE.

Chciałbym zakończyć ten cały konstrukt Wohnriester i po prostu za rok (wtedy [url]pożyczka[/url] wstępna powinna być zbywalna) zawrzeć umowę [url]kredytu[/url] ratalnego i spłacić go, ponieważ stopy procentowe są znacznie niższe niż w 2009 r. - oczywiście nadal mieszkam w mojej nieruchomości.

Co się dzieje z dodatkami i korzyściami podatkowymi z przeszłości? Czy muszę je zwrócić, nawet jeśli nadal spłacam nieruchomość - jednak nie poprzez umowę Wohnriester, ale poprzez zwykłą umowę [url]kredytu[/url] ratalnego i tam mieszkam?

Wydaj jasną rekomendację dotyczącą sposobu opodatkowania 70% - gdzie się nieco niezdarnie wyraziłem - powiedzmy, że jest to nieistotne dla mojej rekomendacji i odczuć oraz życzenia OE!

Nie jestem przeciwny żadnej z różnych możliwości - które nie zostały odpowiednio przedstawione - poszedłem z grubsza, z fałszywymi informacjami lub niepełną wiedzą, a także możliwościami wykorzystania dotychczas otrzymanego wsparcia są poprawne, jak również właściwie zilustrowane. Ale również rezygnacja z poprawnego dostosowania finansowania, z opodatkowania Riester i całego tego cyrku, i wreszcie znalezienie spokoju w swoim finansowaniu!!

Irrytowałoby mnie to, że dopiero w 85. roku życia spłaciłbym ostatecznie i całkowicie swoją własność i mógłby odłożyć wszelkie formalności na bok, nigdy go nie zrozumiawszy i korzystając z niego, dlatego że udało mi się to miesięcznie tylko dlatego, że wsparcie i dodatki to wspólnie spłacili, nie wiedząc, ile mnie to rzeczywiście kosztowało, ponieważ nie znam jeszcze swojej emerytury, prawa podatkowe z dzisiaj nie są wyryte w kamień, a te z późniejszych są aktualne, a prawa z tamtego czasu nie są jeszcze znane itp.

Zamiast pisać taką powieść jak BU_batman odnośnie mojej durnoty do Riester, chciałbym, żebyście pomogli OE zobaczyć zalety Wohnriester, przekonali go lub uświadomili, albo uzasadnili, dlaczego może być bardziej rozsądne utrzymywanie tego zawiłego i rzadko zrozumianego konstruktu!

W dyskusjach na temat Wohnriester często chodzi wyłącznie o ukazanie mojej niewiedzy, rzadko o uzasadnienie korzyści w sposób uzasadniony i zrozumiały. Wzmianka o wysokości dodatków i wsparcia na pewno nie wystarcza.

Niezaskakujące jest, że coraz więcej konsumentów uznaje, że te konstrukcje nie spełniają ich celów i pragnień, a tutaj, na forum ekspertów, nie widać odpowiedniej pomocy i argumentów (sprzedaż wtórna), że korzystne jest uwzględnienie Riester w finansowaniu!

Poza tym, oprócz Hanomag, nikt nie wydaje się korzystać z Wohnriester/Riester!!

Napisany przez Batman_BU
Wymieniłem również możliwości, że Riester może nadal być wykorzystywany i niekoniecznie musi dojść do wypowiedzenia umowy.

Gdzie?
Widzę tu dwie opcje: a) zrezygnować z umowy, b) użyć do spłaty. Nic więcej nie wspominasz, chociaż to kluczowe przy ocenie dalszych działań.

Napisałeś już tak wiele na temat mojej głupoty dotyczącej Riester, że jeśli to jest roman... to co jest napisane tutaj? To już chyba trilogia, a może nawet coś na miarę Georgea Martina. Czasami masz poczucie humoru.

Nie mam nic przeciwko żadnej z zaproponowanych opcji, aczkolwiek niektóre nie zostały zbyt dokładnie przedstawione. Również sposoby wykorzystania dotychczas otrzymanego dofinansowania przez mnie zostały poprawnie i odpowiednio zasygnalizowane, jednakże istnieje możliwość zrezygnowania z nich, zmiany finansowania, zaniechania opodatkowania po wycofaniu się z programu i odnalezienia spokoju w swoich finansach.

Muszę to naprawdę jeszcze raz rozwinąć? Pomimo powtarzania tego wielokrotnie, nie wymieniłeś kilku możliwości.

Ale chętnie jeszcze raz:
a) Wykorzystać Wohnriester tak, jak został zawarty. Następnie aktywować WFK.
b) Pozostawić Wohnriester jako umowę oszczędnościową, zmienić finansowanie i zawrzeć [url]kredyt[/url] ratalny zgodnie z życzeniem. WFK NIE zostanie aktywowane, dotacje i korzyści podatkowe zostaną zachowane i będą mogły być dalej wykorzystywane.
c) Jak w przypadku b, ale bez dalszych wpłat. W rezultacie w przyszłości nie będzie wpływu na dotacje/ oszczędności podatkowe.
d) Wypowiedzieć wszystko i odpowiednio spłacić to, co dotychczas otrzymano w ramach dofinansowania.
e) Jak w punkcie b, ale wypowiedzieć Wohnriester, przelać środki na inne [url]konto[/url] Riester.

Być może istnieją inne opcje.

Tak więc, gdzie dokładnie wymieniłeś te warianty?

Napisany przez Batman_BU
Chyba tylko firma Hanomag korzystała z programu Wohnriester/Riester!!

Nie, nikt. Żaden człowiek.

Zrobiłem to inaczej, ponieważ dla mnie opcja z WFK byłaby droższa. Ale zwrot pieniędzy kosztowałby mnie znacznie więcej.

W obecnej fazie niskich stóp procentowych większości osób ta cała konstrukcja już nie pasuje, w momencie zawarcia umowy było to oceniane inaczej. Ex post oczywiście jest to łatwe do oceny.

Oczywiście istotne jest uwzględnienie wysokości dofinansowania.

Dwoje dzieci, jedna osoba dorosła -> 754 EUR (?) rocznie dofinansowania. Po dziesięciu latach samych 7500 EUR trzeba byłoby zwrócić. Dlaczego teraz miałbyś zrezygnować z tego, skoro już opłacono wszystkie opłaty? Przy oszczędnościach na budowę domu za 50 000 EUR to dodatkowe 500 EUR, które przepadają. Więc 8000 EUR wyrzucamy w błoto. Do tego ewentualnie podatki. I może druga osoba dorosła.

Jesteśmy tutaj na etapie, gdy umowa istnieje od wielu lat. Zatem dyskutujemy nie o zaletach/wadach zawarcia umowy, lecz o zaletach/wadach w sytuacji PO zawarciu.

Jeśli umowa trwa dopiero rok, to może być to nieco łatwiejsze do przeżycia. I to również należałoby uwzględnić w decyzji.

W dyskusji na temat Wohnriester często chodzi tylko o podkreślenie mojej niewiedzy, rzadko o obliczenie korzyści w sposób uzasadniony i zrozumiały. Wspomnienie o wysokości dopłat i dofinansowania nie powinno wystarczać.

Jak w diabła chcesz to uzasadnienie obliczyć, jeśli nie znasz istotnych szczegółów? Dokładnie, nie możesz.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu, czy mam teraz przeszukać wszystkie wątki i pokazać, co miałem do powiedzenia na temat Wohnriestera??? Nie, przeczytaj sam, to, co chcesz nam wszystkim pokazać, nie było pytane przez TE i jeśli chcesz mu coś powiedzieć, powiedz mu! Nie pozwalam ci na to. Wszystko, co teraz ogłaszasz, nie było pytane przez TE, dlatego wziąłem pod uwagę jego deklarację o zakończeniu i odniosłem się do niej oraz chciałem to potwierdzić!! Twój udział powinien skupiać się na opcji lub opcjach, które opierają się na kontynuacji obecnych działań lub podobnych, moim celem nie było się tym zajmować, nie zgadza się to z moim zdaniem na ten temat, to nie jest moja rekomendacja. Proszę, twoja sceną, tylko wypuść mnie, moje stanowisko na ten temat jest jasne i nie zawierało wielu błędów

Napisany przez Hanomag

Mich würde es nerven, erst mit dem 85. Lebensjahr meine Immobilie endgültig und komplett entschuldet zu haben

Drogi noelu,
teraz zaczynasz mi aż współczuć, ale muszę znowu sprostować błędne informacje.

Dlaczego czekać na spłatę do 85. roku życia? Wręcz przeciwnie, dzięki Wohnriesterowi jesteś zobowiązany do spłacania [url]kredytu[/url] do momentu rozpoczęcia emerytury. Opodatkowanie rozpoczyna się dopiero w wieku emerytalnym i kończy najpóźniej w 85. roku życia.

Napisany przez NaTwoim13
Opodatkowanie powstaje, ponieważ wniosłem Riester do mojego finansowania, co zazwyczaj dzieje się w sposób niepoinformowany i źle doradzony, żeby nie powiedzieć o tym, że niektórzy konsumenci są skazani na to, bo inaczej być może nie zostało to zaakceptowane w banku ludowym lub banku oszczędnościowym, bez względu na to, czy tak jest czy tylko jest to wprowadzane. Nie wspominając o tym, że wiele jest pomijane i/lub nie jest w pełni objaśnione.

Ponieważ uwzględniłem to w moim finansowaniu, muszę później zapłacić podatek, a jeśli nie zdecyduję się na jednorazową opłatę podatku, zrobię to do 85 roku życia, co jest konieczne ze względu na finansowanie, które zawierało w sobie Riester mieszkaniowy, a więc dopiero w wieku 85 lat spłacę swoje zobowiązanie.

Opóźnione opodatkowanie to część wybranego finansowania, niezbędna do spłaty moich wówczas zaciągniętych i sfinansowanych środków!

Nie mam pojęcia, o czym tu dyskutować, i dlaczego ty nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieć, o co mi chodzi, co mam na myśli i co chcę powiedzieć.

Jeśli nie uwzględniam Riester, płacę równolegle i spłacam swoją nieruchomość do wieku emerytalnego, jest ona spłacona, a przede wszystkim czerpię korzyści z wyższych dochodów!

Napisany przez Batman_BU
Batman_bu, czy mam teraz przeszukać wszystkie wątki i pokazać, co miałam do powiedzenia na temat Wohnriester???

Nie, Boże broń, potem znów zrobi się tu taka powieść.

Nie, przeczytaj sobie sam, to, co chcesz nam wszystkim pokazać, nie było pytane przez TE i jeśli chcesz mu coś powiedzieć, powiedz mu! Nie blokuję ci tego.

Na razie zaznaczam, że warianty, które wymieniasz, nie zostały zapytane. To niestety będzie ciągle się zdarzać. Dlaczego? Bardzo prosto: drodzy TE wątpią, że znają tylko część danych i zadają więc nieprecyzyjne pytania. W konkretnym przypadku jedynie stwierdzono, że TE chce zakończyć konstrukcję Wohnriester. Jednak nie stoi tam, że w ogóle chce on całkowicie zrezygnować z Riester. Tak, jeśli zrozumiesz to tylko w ten sposób albo chcesz to zrozumieć, to cała sprawa jest skończona po dwóch zdaniach. W dodatku do twoich dwóch dróg pozostaje tylko jedna, a twoje dwie mogą być wątpliwie bardzo drogie. Jeśli doradzasz ROZWĄZANIE, należy również pokazać inne drogi. Nie mam zamiaru udzielać wszechstronnej porady na temat Riester. Dlatego daję tu tylko impulsy myślowe. Ty natomiast tego nie robisz, mówisz tylko a albo b i już. A to w efekcie może być bardzo drogie stwierdzenie dla TE. Aby to zrozumieć, wymaga to pewnej gotowości do zrozumienia z twojej strony, Hanomag jest z tego już cały czas zrozpaczony.

Wszystko, co teraz głosisz, nie było pytane przez TE, dlatego wymieniono decyzję o zakończeniu jako podstawę i odniosłam się do niej i chciałam ją potwierdzić! Opcje, które opierają się na kontynuowaniu lub podobnym kontynuowaniu, powinny być twoją częścią, nie chciałam się nimi zajmować, nie zgadza się to z moją opinią na ten temat, nie jest to moja rekomendacja.

Dobrze. Czyli zalecasz TE, aby zwrócił kilkanaście tysięcy [url]euro[/url] lub aktywował WFK. Czy dobrze to rozumiem? Uważam to bez znajomości tła za bardzo głupią poradę. W rezultacie nie jest to poprawne stwierdzenie, ponieważ istnieje znacznie więcej możliwości.

Proszę, twoja scena, tylko pozwól mi wyjść, moje zdanie na ten temat jest zdecydowane i nie było w nim zbyt wielu błędów

1. Mało błędów tutaj wystarczy. Będzie drogo dla TE, jeśli polega na twoich stwierdzeniach. Miejmy nadzieję, że tego nie zrobi.
2. Jeśli podajesz tylko 25% faktów, zabraknie ogromnej ilości. Lepiej odpuśćmy.
3. Bardzo wyraźnie napisałem, jak można zrozumieć twoje stwierdzenia, nie, trzeba. To zatem nieprawdziwe stwierdzenie.
W przypadku doradztwa byłoby to prawdopodobnie nieprawidłowe doradztwo i odpowiednio mogę sobie wyobrazić ryzyko odpowiedzialności, gdyby ktoś tak doradzał.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, Batman_bu, zapominasz o czymś istotnym, chodzi również o [url]refinansowanie[/url], tak, zasadniczo o finansowanie, a w ramach tego wyraziłem, co polecam, chciałem ograniczyć moje wypowiedzi do tego.

Gdybyśmy tu byli fair i zgodnie z wpisem wywołalibyśmy dyskusję merytoryczną, moglibyśmy przeprowadzić i przedstawić obliczenia, moglibyśmy tworzyć fakty, tak, stworzyć wartość dodaną - nawet dla mnie - zamiast tego chodzi o mnie i moją wiedzę o Riester!

Tak, chodzi o was - tak to dla mnie brzmi - o mnie, mniej o pytającego i jego sprawę.

Napisany przez Hanomag

Versteuerung powstaje, ponieważ dofinansowanie Riester zostało uwzględnione w moim finansowaniu

Nie, renta Riester zawsze musi być opodatkowana. Ma ona wielką zaletę w porównaniu do innych produktów emerytalnych, że za pośrednictwem Wohnriester może zostać wypłacona przed rozpoczęciem emerytury. Klient otrzymuje swoje pieniądze wraz z dofinansowaniem za życia. W przypadku każdej innej renty musiałby żyć niemal 100 lat, aby odzyskać wszystko z powrotem.

Cytat od noelmaxim

Ponieważ uwzględniłem to w moim finansowaniu, muszę opodatkować to z dofinansowaniem, a jeśli nie zdecyduję się na jednorazowy podatek,

Spójrz na to z pozytywnej strony. Dzięki Wohnriester masz przywilej wyboru jednorazowego opodatkowania. W tym przypadku opodatkowane zostaje tylko 70% renty, a można również nad tym zapanować. Na przykład w przyszłym roku zmodernizuję ogrzewanie moich wynajmowanych nieruchomości mieszkalnych. Dzięki natychmiastowej amortyzacji kosztów mogę uwolnić moje [url]konto[/url] mieszkalne od opodatkowania i zmniejszyć podatek dla renty mojej żony, który i tak jest już ulgowy.

to będzie trwać aż do 85. roku życia i ponieważ jest to konieczne z uwagi na moje finansowanie z tamtych czasów, łącznie z Wohnriester, będę miał spłacony dług dopiero w wieku 85 lat.

Ponieważ inne renty są opodatkowane do śmierci, ich dług podatkowy zostanie spłacony dopiero wtedy. Dodatkowo w innych rentach istnieje ryzyko przetrwania.

Nachopodatkowanie jest częścią wybranego finansowania, konieczną częścią spłaty zaciągniętych kiedyś funduszy!

Widzę to inaczej. Opodatkowanie mojej renty Riester nie ma nic wspólnego z moim finansowaniem, pozostaje to opodatkowaniem samej renty.

W ogóle nie wiem, o czym tu dyskutować i dlaczego ty nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieć, o co mi chodzi, co mam na myśli i co chcę powiedzieć.

Zwracam tobie. A najwyższy czas, żebyś wreszcie zainteresował się Riesterem.

Cytat od noelmaxim

Jeśli nie uwzględniam Riester, inwestuję równolegle i spłacę moją nieruchomość do wieku emerytalnego, wtedy jest ona zapłacona

ale za wyższą cenę, ponieważ zabraknie ci tam kapitału z Riester, a za zastępczo użyty kapitał będziesz musiał płacić odsetki. Dlatego istnieje większe ryzyko, że nieruchomość nie będzie spłacona do rozpoczęcia emerytury.

Cytat od noelmaxim

i przede wszystkim, korzystam z wyższych dochodów!

które były ci wcześniej wstrzymywane, które musisz najpierw doświadczyć i które są opodatkowane do końca życia.

Napisany przez NaTwoim13
1) Być może
2) w razie wątpliwości
3) ew.
4) ewentualnie

Batman_bu, po prostu go zapytaj, być może wielu z nas oszczędzono by niepotrzebnych kłopotów, a moglibyśmy bardziej zadbać o TE i jego potrzeby.

Oczywiście kwestie odpowiedzialności i ryzyka odpowiedzialności towarzyszą mojej codziennej pracy, słusznie i dla ochrony konsumentów w ogóle, a moje zalecenia i porady opierają się nawet na tym, a ryzyko jest mniejsze bez Wohnriester, nie tylko dla mnie, ale także dla konsumenta!

Nie oferowałem tego wszystkiego konsumentom, gdy wielu innym podaje to samo, a jest wystarczająco wielu ekspertów, którzy oferują alternatywnie fundowane szczegóły dotyczące Wohnriester.

Co więcej, w ciągu 26 lat nigdy nie musiałem skorzystać z ubezpieczenia OC na wypadek szkody majątkowej, ani nawet nie musiał zajmować się sąd moimi działaniami w zakresie doradztwa, i tak pozostanie.

Napisany przez NaTwoim13
Hanomag, tak, drugi również musi opodatkować, oczywiście, ale robi to z dodatkowych dochodów, również posiadając opłaconą nieruchomość, którą spłacił ze swojej pensji netto z czasów, kiedy pracował.

Liczne rozważania ekonomiczne nie były tu dotychczas szczegółowo przeprowadzane w kontekście Wohnriester, i chyba nie o to chodzi, nie można tego w ogóle zrobić w sposób holistyczny, ponieważ nie zna się jeszcze swojej indywidualnej sytuacji prawnej, pomimo faktu, że w żadnym obszarze finansowania nie występuje tylu błędnych porad, jak w przypadku Wohnriester, i z całą pewnością nie jestem za to odpowiedzialny!!

Napisany przez Batman_BU

Opodatkowanie powstaje, ponieważ włączyłem Riester do mojego finansowania, a dzieje się to zazwyczaj bez należytego poinformowania i źle doradzenia, żeby nie powiedzieć, że niewielu konsumentów jest do tego zmuszanych, ponieważ w innych przypadkach, np. w Volksbanku lub Sparkasse, nie jest to obiecane, niezależnie od tego, czy tak jest czy tylko tak jest prezentowane. Nie wspominając o tym, że wiele rzeczy jest przemilczanych i/lub nie jest w pełni objaśnionych.

Ponieważ włączyłem to do swojego finansowania, muszę je opodatkować z opóźnieniem, a jeśli nie zdecyduję się na jednorazowe opodatkowanie, to nastąpi to do 85 roku życia, a ponieważ zobowiązuje mnie do tego mój zapisany wówczas plan finansowy zawierający Wohnriester, dopiero wtedy, po osiągnięciu wieku 85 lat, spłacam swoje zobowiązanie.

Podatkowanie po fakcie jest częścią wybranej finansowej strategii, stanowi konieczną część spłaty środków pieniężnych, które wtedy zostały zaciągnięte i sfinansowane!

W ogóle nie wiem, o czym tu można dyskutować i dlaczego ty nie rozumiesz, nie chcesz zrozumieć, o co mi chodzi, co mam na myśli i co chcę przekazać.

Jeśli nie włączę Riester, będę równolegle odkładał i spłacam moją nieruchomość do wieku emerytalnego, to oznacza, że będzie ona opłacona i przede wszystkim będę korzystać z wyższych dochodów!

Trzeba zakładać takie same warunki, jeśli chcemy porównać te warianty. Finansowanie, w którym co roku dodatkowo używany jest Riester do spłaty, jest szybciej spłacane, przy pozostałych takich samych warunkach.

Wariant 1 to [url]kredyt[/url] na 300 000 EUR przy 2% odsetek i 2% spłaty bez Riester -> około 35 lat do całkowitej spłaty. Jednocześnie oszczędzane jest w produkcie Riester.
Wariant 2 to [url]kredyt[/url] na 300 000 EUR przy 2% odsetek i 2% spłaty oraz dodatkowo 2100 EUR dodatkowej spłaty poprzez Riester. Około 27 lat do spłaty.

Zakładamy, że wariant 1 i 2 są na emeryturze po 35 latach, czyli spłacane są w momencie rozpoczęcia emerytury, aby można było dokonać porównania.

W obu wariantach płatności Riester były wpłacane przez 35 lat, w wersji b) po prostu oszczędzane jest dalej przez 8 lat po 27 latach.
-> [url]konto[/url] mieszkaniowe przy rozpoczęciu emerytury około 88 700 EUR
-> Oszczędności na koncie z oprocentowaniem 0% -> 8*2100 EUR -> 18 600 EUR
-> dodatkowo około 8 lat już bez opłat, z oprocentowaniem 0% -> 96 000 EUR
-> Opodatkowanie konta mieszkaniowego na 88 700 EUR oraz oszczędności Riester na koncie 18 600 EUR. -> 107 300 EUR.

Wariant a)

Spłata przy rozpoczęciu emerytury.
Oszczędności Riester z np. funduszy w wysokości ->

Oprocentowanie np.
2% -> 107 tys. EUR
3% -> 130 tys. EUR
4% -> 161 tys. EUR
5% -> 199 tys. EUR

Oczywiście musi być opodatkowane.

Jest to tylko przykład zdarzenia losowego i możliwe, że gdzieś popełniono błąd w obliczeniach, ale zasadniczo można to porównać. Jak dobre musi być oprocentowanie w niezależnym produkcie Riester, aby mogło pokonać efekt spłaty?

Nie twierdzę - żeby to wyjaśnić - że uważam Riester za dobry. Uważam tylko, że pewne zalety nie powinny być po prostu lekceważone. W zależności od wariantu, włączenie Riester do finansowania może być korzystne.

(A potem pojawiają się jeszcze istotne aspekty podatkowe, patrz wpis od Hanomag...)

Napisany przez Batman_BU
Nie, Batman_bu, zapominasz o czymś istotnym, chodzi również o finansowanie potem, tak, bardzo centralnie o finansowanie i w ramach tego, wyraziłem swoje rekomendacje, albo chciałem ograniczyć moje wypowiedzi do tego.

Absurd, wyraźnie wspomniałem, że finansowanie może być kontynuowane niezależnie od Riester, BEZ KONIECZNOŚCI ZWRACANIA DOFINANSOWANIA I PODATKU.

Batman_bu, po prostu go zapytaj, może byśmy zaoszczędzili niepotrzebnych kłopotów i moglibyśmy bardziej zająć się TE i jego sprawami.

Powinieneś to zrobić, zanim wydałeś swoją rekomendację. Następnie poprawiłem, że Twoje wypowiedzi nie są wyczerpujące i brakuje innych wariantów. Możesz obracać i przeracać jak chcesz, każdy może to tutaj przeczytać.

Gdybyśmy tutaj poszli fair i odnosili się do początkowego posta w sposób rzeczowy, moglibyśmy przeprowadzić i przedstawić obliczenia, tworzyć fakty, tak, stwarzać wartość dodaną - nawet dla mnie, zamiast tego chodzi o mnie i moją wiedzę o Riester!

Każ spokojnie to na nas, ale jeśli chcesz podążać tą drogą, to najpierw opuściłeś właściwą ścieżkę.

Napisany przez 2utopus
To po prostu jest skomplikowane - opłaty za zamknięcie/koszty bieżące/ulga podatkowa w okresie oszczędzania ...

Jeśli para małżeńska z dwójką dzieci oszczędza po jednej umowie z dofinansowaniem w wysokości 2x175€ i 2x300€, potrzebują wpłacić tylko 2x1625€ na 2x2100€ i być może otrzymają zwrot podatku w wysokości 2x365€ - ich własny wkład netto wyniósłby wtedy 2x1260€ - jeśli udałoby się to zaoszczędzić do momentu złożenia wniosku o emeryturę i spłacić możliwie krótko przed przystąpieniem do emerytury, [url]konto[/url] wspomagające mieszkania pozostałoby niewielkie.
Przy 35 latach w sumie łącznie zapłacono by netto 88200€ dla obojga - a 147000€ zostałyby oszczędzone (bez odsetek) - 58800€ to dofinansowanie i korzyść podatkowa.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_bu,

obowiązkiem doradcy, banku, maklera finansowego jest zestawienie i porównanie różnych wariantów finansowania. Czy zawsze to się dzieje, wątpię, załóżmy jednak, że tak się dzieje. Czy można wtedy wziąć pod uwagę jedynie analizę ekonomiczną jako kryterium decyzyjne?

Tak jak pytasz, jaka musi być stopa zwrotu na przykład w przypadku funduszu Riester (pytasz zasadnie), tak samo trzeba zapytać i poddać w wątpliwość

- jak przedstawia się pozostały dług, jeśli chcesz sprzedać nieruchomość (nie licząc dodatków, to oczywiste, można je przekształcić)
- jaka jest moja sytuacja emerytalna (w kontekście opóźnionej opodatkowania)
- jak wyglądają przepisy emerytalne (w kontekście opóźnionej opodatkowania) ogólnie?
- jaki jest los funduszu Riester ogólnie za 30 lat??? Pomimo istniejącego zapewne ochrony aktywów, ale kto naprawdę gwarantuje mi, że system Riester przetrwa?
- co jeśli stracę pracę, ale nadal będę spłacać [url]kredyt[/url] za nieruchomość i nie będzie dodatkowego zasiłku na dzieci, ale również nie będzie znaczących dochodów lub będę czerpać przychody z innych źródeł (dochody z kapitału)?
- co się stanie w przypadku sprzedaży przed zakończeniem okresu wiązania oprocentowania (10 lat) z resztą długu związanej z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę, zwłaszcza gdy przedpłacone pożyczki nie zezwalają na de facto extra spłaty, które trzeba uwzględnić przy obliczaniu odszkodowania za wcześniejszą spłatę?
- itd. itd. itd.

Czy chcę zadawać sobie wszystkie te pytania, ponieważ chcę sfinansować nieruchomość i muszę podjąć jeszcze wiele innych decyzji, bądź też muszę martwić się o zupełnie inne sprawy (np. nowa budowa)? Czy należy i czy się chce wziąć na siebie tyle niewiadomych, aby wiedzieć, ile mnie kosztowało spłacenie długu, pomimo faktu, że Wohnriester zawsze stanowi tylko część finansowania i trzeba jeszcze omówić i uwzględnić inne składniki? Oto:

1) 4-5 elementów finansowania?
2) Różnica między przedpłaconym kredytem a kredytem ratalnym?
3) Tematyka oszczędzania mieszkaniowego ogólnie??
4) Który plan Riester mieszkaniowy jest najlepszy i czy pokrywa się z właściwym wyborem banku, czy ten bank oferuje też najlepsze oprocentowanie [url]kredytów[/url] przedpłaconych? Czy można elastycznie i przede wszystkim niezależnie łączyć to wszystko razem oraz oprocentowanie innych potrzebnych pożyczek?

Szczerze mówiąc, chcę być doradzany niezależnie i indywidualnie, a nawet mnie to nieco przerasta, nawet jeśli mogłbym sobie na to pozwolić, czy konsumenci mogą i chcą zrozumieć wszystko, gdzie w niektórych przypadkach - jak zaznaczono - nie wszystko można zrozumieć, przynajmniej nie można wszystko obliczyć, bo nie wszystko jeszcze jest ustalone??

Czy wszystkie te pytania i niewiadome pojawiają się przy kredycie ratalnym w połączeniu z równoczesnym oszczędzaniem w tradycyjny plan emerytalny Riester??

Problemem nie jest rozwiązanie wszystkich tych kwestii, ale czy wszystko to jest zrozumiane, czy w ogóle ma być zrozumiane?

Napisany przez Batman_BU
To nie jest problem rozwiązania wszystkiego, ale czy wszystko jest zrozumiałe, czy chcemy to w ogóle zrozumieć?

Dla większości ludzi jest to prawdopodobnie największa inwestycja w życiu? Oczywiście.

Czy wszyscy ci, którzy korzystają z [url]kredytu[/url] ratalnego, równocześnie oszczędzają w tradycyjnym programie Riestera, zadają sobie te same pytania i nieznane im wielkości?

To nie może być uzasadnienie do tego, aby odmówić czegoś zdecydowanie. Oczywiście, jest to skomplikowane i oczywiście trzeba wiele rozważyć.

To samo dotyczy każdej finansowej transakcji. Prawie wszystkie pytania mogłyby zostać zadane każdemu twojemu klientowi.

Program mieszkania Riestera można wykorzystać także inaczej niż poprzez [url]kredyt[/url] z góry. To tylko tak na marginesie.

Napisany przez NaTwoim13
Utopus, ja, przede wszystkim nie można udawać, że dostaje się coś za darmo tylko dlatego, że przed osiągnięciem wieku emerytalnego wykorzystuje się Riester do spłaty swojej nieruchomości, a wszyscy ci, którzy korzystali z Riester, dostają ten prezent.

Czym może różnić się dla mnie Wohn Riester w porównaniu z równoczesnym oszczędzaniem na funduszu Riester?

1) Opłata za założenie i koszty umowy oszczędzania budowlanego przez okres trwania, to znamy
2) Czy zakupiona stopa procentowa zwykle średnio obecnie wynosząca 2,4%/efektywnie około 3% z umowy oszczędzania budowlanego naprawdę jest dobrą stopą procentową?? Co należy zrobić, aby jej nie brać? Warto o tym pamiętać, nie musisz jej brać, ale czy większość robi to samo?
3) Terminowe pożyczki, brak bezpośredniej spłaty kapitału, w tym czasie utrata zysku odsetkowego w porównaniu z kredytem ratalnym
4) Nerwy i czas, w przypadku Wohnriester zawsze trzeba być na bieżąco, jak opisano nawet po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zwłaszcza zmiany i ich konsekwencje - także finansowe - są trudniejsze do skompensowania.
5) Wybór banku w kontekście stóp [url]kredytu[/url] z terminowym obsługiwaniem oraz wyboru najlepszego planu Wohnriester.

Myślę, że istnieją także inne aspekty, które mają wpływ na ekonomiczne aspekty Wohnriester.

Napisany przez NaTwoim13
Absurd, jasno powiedziałem, że finansowanie można kontynuować niezależnie od Riester, BEZ KONIECZNOŚCI ZWRACANIA DOFINANSOWANIA I PODATKU.

Tak, dla mnie to było nieistotne, polecam - w jaki sposóbkolwiek - odliczyć salda od długu, można to zrobić z zachowaniem dofinansowania, które następnie musi być opodatkowane. Dla mnie były tylko 2 warianty i o nich wspomniałem!

Powinieneś to było zrobić, zanim złożyłbyś swoją rekomendację. Poprawiłem, że Twoje wypowiedzi nie są wyczerpujące i brakuje innych wariantów. Możesz sobie to obracać, jak chcesz, każdy może to przeczytać tutaj

Tak, być może mogłem to tutaj jeszcze raz zaznaczyć wcześniej, ale moje stanowisko w tej sprawie jest znane, a przynajmniej znasz je z licznych moich postów na ten temat! Co więcej, poświęciłem się wypowiedzi i oryginalnemu tematowi, zamiast poprawiać siebie i wymyślać coś nowego, byłoby rozsądniejsze zaangażowanie OP-a, zadawanie pytań, może odwiezienie go od jego początkowego zdania lub zapytanie, czy tego chce.

Wszystkie Twoje warianty moim zdaniem odbiegały od oryginalnego posta i jeszcze raz, jeśli chcesz nawrócić OP-a, co jest w porządku, rób to, ale nie zakładaj, że mam za mało wiedzy lub odpowiadam powierzchownie. Pomóż OP-owi, zamiast mi coś zarzucać. Wszelkie inne zachowania są nieproduktywne i prowadzą do moich powieści, które mają uzasadnić, dlaczego ograniczam się w rekomendacji do tego, o co zapytuje OP i czego pragnie!

Chętnie przejmij to na siebie, ale jeśli chcesz podążać tą ścieżką, to najpierw schodzisz z właściwej ścieżki.

Nie do nas, do ciebie i Hanomag! Wy (tutaj specjalnie ty i Hanomag) nadal zbyt wiele troszczycie się o mnie, chodzi o OP-a i jeśli uważasz, że powinien on zostać poinformowany o wszystkich wariantach bez pytania lub niezapytany o nie - także te, w których saldo nie jest odejmowane - zrób to, ja prawdopodobnie nawet bym się nie zająknął, a nawet mógłbym coś się nauczyć!

Napisany przez Hanomag

Czym może różnić się dla mnie mieszkaniowy Riester od równolegle oszczędzanego funduszu Riester?

1) Znajome są opłaty za rozpoczęcie i koszty umowy oszczędzania mieszkaniowego przez cały okres trwania umowy

Ile kosztuje fundusz Riester?

3) [url]pożyczka[/url] z góry, brak bezpośredniej spłaty, co oznacza utratę odsetek w porównaniu z kredytem ratalnym

Brak różnicy, ponieważ fundusz również musi być obsługiwany.

4) Nerwy i czas, w przypadku Riester mieszkaniowego zawsze trzeba być na bieżąco, jak opisano nawet po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zmiany, zwłaszcza ich konsekwencje - również finansowe - są trudniejsze do skompensowania.

Z odpowiednim doradcą nie powinno to stanowić problemu.

5) Wybór banku pod kątem odsetek od pożyczki z góry w połączeniu z wyborem najlepszego programu Riester mieszkaniowego.

Wydaje się, że nie wiesz, że zgromadzony kapitał funduszu Riester może zostać wykorzystany na cele mieszkaniowego Riester.

Cytat noelmaxim

Sądzę, że istnieje więcej aspektów, które należy wziąć pod uwagę podczas oceny ekonomicznej mieszkaniowego Riester.

Czy nie przedstawiłem ci wystarczająco dużo zalet wcześniej? Dlaczego jesteś tak całkowicie oporny na porady?

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ moi klienci preferują wykorzystywanie korzyści z dofinansowania Riester w inny sposób, lepiej Hanomag, czy to jest tak trudne do zrozumienia i co w tym jest takiego złego?? Inaczej w strategii inwestycyjnej i inaczej w kwestii doradztwa i miejsca, gdzie można to zrealizować!!!

Znowu te insynuacje! Czy nie wiedziałem? Tak?

Chciałbym, abyśmy w interesie TE przestali, przynajmniej zostawili mnie na boku.

Tak, nie mam pojęcia o Riester, jeśli chodzi o mnie, jest to możliwe. Dlatego jestem także złym doradcą finansowym, tak, mogę też tak powiedzieć!

Dlatego nadal u mnie nie będzie tego do zrealizowania, choć przez to nawet więcej mógłbym zarobić, a jeśli zostanę zapytany dlaczego tego nie oferuję, przedstawiam argumenty, z którymi borykam się tutaj od 2-3 dni.

Wielu zrozumiało, że to moje osobiste zdanie i że na pewno istnieją inne opinie na ten temat. Szanuję to, Riester nie będzie u mnie dalej zawarte w finansowaniu, nawet jeśli czasem może to pasować i wtedy zostanie podpisane u innych specjalistów, a ja nie będę mógł przyciągnąć konsumenta jako klienta.

Jeśli dlatego jestem złym doradcą, to także to akceptuję. Absolutnie to akceptuję! Wszystko w porządku.

Napisany przez C. Andreas
Walczcie :-)

Napisany przez Hilfe
Niesamowite, że Bührmann nie ma pojęcia o temacie . Nic dziwnego

Napisany przez Thomas109

Witam, mam nadzieję, że wyrażam się jasno i będziecie mnie rozumieli.

W połowie 2009 roku nabyłem nieruchomość, którą finansuje Wohnriester od Schwäbisch Hall.

Umowę oszczędnościową na budowę mieszkaniową zasilałem miesięcznie, a tylko odsetki były płatne od zaliczki. Gdy umowa oszczędnościowa na budowę mieszkania dojdzie do dojrzałości, zastąpi zaliczkę.
Do umowy oszczędnościowej na budowę mieszkania wpływają dopłaty Riester. Ponadto od 2009 roku korzystałem z tego ulgowego podatku w wysokości 2100 EUR rocznie, ponieważ oszczędzałem tyle rocznie.

Chciałbym zakończyć tę całą konstrukcję Wohnriester i po prostu za rok (wtedy zaliczka powinna być możliwa do wypowiedzenia) zaciągnąć [url]kredyt[/url] ratalny i go spłacić, ponieważ oprocentowanie jest znacznie niższe niż w 2009 roku - oczywiście nadal zamieszkuję w moim domu.

1. Co się stanie z dopłatami i ulgami podatkowymi z przeszłości? Czy muszę je zwrócić, nawet jeśli nadal płacę za nieruchomość - jednak nie już w ramach umowy Wohnriester, ale w zwykły [url]kredyt[/url] ratalny i nadal w niej mieszkam?

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Czy następujący plan jest możliwy? -> [url]kredyt[/url] ratalny ma całkowicie spłacić zaliczkę w przyszłym roku. Odłożone środki w umowie oszczędnościowej Wohnriester mają odpowiednio zmniejszyć kwotę do spłacenia zaliczki. Umowa oszczędnościowa Wohnriester w tym momencie nie jest jeszcze gotowa do zrealizowania. Czy to jednak jest możliwe? Jestem świadomy, że w przyszłości nie będę miał korzyści z riester, ale co z korzyściami z riester z przeszłości. Czy mogę je zachować, jeśli postępuję zgodnie z powyższym opisem, ponieważ środki dalej są wykorzystywane na nieruchomość?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata