- czw lis 15, 2018 9:07 pm
Cześć wszystkim,
moja dziewczyna i ja (w połowie / końcu lat 20) planujemy zakup mieszkania na własność. Znaleźliśmy już odpowiednie mieszkanie i odbyliśmy pierwsze informacyjne rozmowy z różnymi bankami. Jest jednak jeszcze dużo niepewności co do tego, jak mogłaby dla nas wyglądać sensowna finansowanie i mamy nadzieję na pomoc z forum lub po prostu kilka pomysłów, aby móc bardziej skutecznie przystępować do rozmów.
Fakty dotyczące mieszkania:
- 205 000 €
- 87 m2 rozłożone na 3 pokoje, kuchnia, łazienka w 5 rodzinnej kamienicy z 1991 roku, solidna konstrukcja, podpiwniczona
- wliczone 1 garaż + 1 miejsce parkingowe
- od prywatnej osoby - brak pośrednika
- pożądana lokalizacja w regionie Dolina Renu-Majna
- ostatnie prace remontowe: instalacja gazowa 3 lata temu, elewacja 1 rok temu
Fakty dotyczące nas:
- niezamężna para, bez dzieci
- dochód netto 4 500 €
- wkład własny 30 000 €
- bieżące miesięczne koszty szacunkowo 3000 €
-> obejmuje 2 samochody, aktualny czynsz, jedzenie, prąd, ubezpieczenia, opłaty medialne, telefony komórkowe, wakacje, odzież, drobne rzeczy jak Spotify, członkostwa w klubach
Dla naszej obecnej sytuacji życiowej mieszkanie jest w pełni wystarczające. Nawet z dzieckiem byłoby możliwe do zamieszkania tam w miarę komfortowo. Naszym marzeniem jest kupno domu w późniejszym terminie przy jednoczesnym wynajmie mieszkania.
Jak mogłaby wyglądać sensowna finansowanie, biorąc pod uwagę te aspekty?
Z góry dziękuję za rady i życzę miłego wieczoru
Pozdrawiam rookie5
moja dziewczyna i ja (w połowie / końcu lat 20) planujemy zakup mieszkania na własność. Znaleźliśmy już odpowiednie mieszkanie i odbyliśmy pierwsze informacyjne rozmowy z różnymi bankami. Jest jednak jeszcze dużo niepewności co do tego, jak mogłaby dla nas wyglądać sensowna finansowanie i mamy nadzieję na pomoc z forum lub po prostu kilka pomysłów, aby móc bardziej skutecznie przystępować do rozmów.
Fakty dotyczące mieszkania:
- 205 000 €
- 87 m2 rozłożone na 3 pokoje, kuchnia, łazienka w 5 rodzinnej kamienicy z 1991 roku, solidna konstrukcja, podpiwniczona
- wliczone 1 garaż + 1 miejsce parkingowe
- od prywatnej osoby - brak pośrednika
- pożądana lokalizacja w regionie Dolina Renu-Majna
- ostatnie prace remontowe: instalacja gazowa 3 lata temu, elewacja 1 rok temu
Fakty dotyczące nas:
- niezamężna para, bez dzieci
- dochód netto 4 500 €
- wkład własny 30 000 €
- bieżące miesięczne koszty szacunkowo 3000 €
-> obejmuje 2 samochody, aktualny czynsz, jedzenie, prąd, ubezpieczenia, opłaty medialne, telefony komórkowe, wakacje, odzież, drobne rzeczy jak Spotify, członkostwa w klubach
Dla naszej obecnej sytuacji życiowej mieszkanie jest w pełni wystarczające. Nawet z dzieckiem byłoby możliwe do zamieszkania tam w miarę komfortowo. Naszym marzeniem jest kupno domu w późniejszym terminie przy jednoczesnym wynajmie mieszkania.
Jak mogłaby wyglądać sensowna finansowanie, biorąc pod uwagę te aspekty?
Z góry dziękuję za rady i życzę miłego wieczoru
Pozdrawiam rookie5