Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Po roku Dieselgate wciąż pozostaje wiele pytań bez odpowiedzi. Zdrowie obywateli nigdy nie powinno być narażane na szwank w imię interesów gospodarczych! Wystawianie zdrowia wszystkich na ryzyko nie jest błahostką. Dlatego skandal związany z emisjami spalin musi zostać szybko i dokładnie wyjaśniony, aby zapewnić ochronę dla nas wszystkich.

Re: Używany samochód osobowy z silnikiem EA189 - Kupujący, posiadacz i właściciel, nie posiadacz?

Napisany przez Pauline
Cześć wszystkim,

Nasz potomek kupił na początku 2016 roku samochód SEAT Diesel z silnikiem EA189 i rokiem produkcji 2011 używany od dealera samochodowego. W związku z gwarancją wad rzeczowych wobec dealera, nie powinno być już możliwe żadne roszczenie, zgadza się?

A jak jest z roszczeniami wobec koncernu VW? Przy zakupie dealer powiedział im, że pojazd jest objęty skandalem dieslowym i że ostatecznie otrzyma aktualizację oprogramowania w celu usunięcia tego problemu. Normalnie powiedziałbym teraz, że nie ma roszczeń, ponieważ wiedziała, że pojazd ma wadę, która powinna zostać usunięta aktualizacją w 2017 roku. Jednak w związku z obowiązującymi i przewidywanymi zakazami jazdy dla ich pojazdu w licznych miastach, sytuacja ta wygląda teraz trochę inaczej. Ponadto, 2-3 miesiące po aktualizacji oprogramowania usterką uległ zawór recyrkulacji spalin.

Dlatego pytanie, czy ma sens i czy jest możliwe dołączenie do zbiorowego pozwanie zbiorowego i kto musi/może to zrobić? Nasz potomek jest nabywcą, właścicielem i posiadaczem pojazdu, natomiast ja jestem oficjalnym właścicielem. Ponieważ pojazd jest zarejestrowany na mnie, zostałem poinformowany przez SEAT na początku 2017 roku, że pojazd jest wyposażony w silnik EA189, który emituje większą ilość NOx na drodze niż na hamowni i że powinienem oddać go do serwisu celem aktualizacji oprogramowania. Wezwanie do naprawy nie pochodziło więc od urzędu transportu drogowego, ale od SEAT.

Jako właściciel mam [url]ubezpieczenie[/url] od ochrony prawnej, nasz potomek niestety nie. Jaka jest wasza opinia na ten temat, czy i ewentualnie co powinien zrobić każdy z nas?

Serdeczne podziękowania

Paulina

Re: Używany samochód osobowy z silnikiem EA189 - Kupujący, posiadacz i właściciel, nie posiadacz?

Napisany przez brainy
Partner umowy kupna potrzebuje ochrony prawnej, a nie właściciel.

Według mojej oceny, podczas zakupu wiedziano, co się robi, jeśli chodzi o oszustw dieslowskich. Jednak nowe oprogramowanie prowadzi do większego zużycia, ponieważ paliwo jest wstrzykiwane częściej. Nie jestem w stanie ocenić, w jakim stopniu rekuperacja spalin jest również dotknięta.

Zakazy jazdy to nowy temat, za który producent nie ponosi winy. Węglowodory są po prostu trudne do oczyszczenia z dużym nakładem technicznym, co w języku niemieckim oznacza [url]euro[/url] 6d-temp. Można było się zorientować o tym przy zakupie, gdyby trochę zgłębić temat. Nie jest mi jasne, kto ma ponosić winę, jeśli ktoś nie zapozna się z informacjami wcześniej.

Zakazy jazdy w strefach ochrony środowiska istnieją od dawna w dużych miastach.

Mój poradnik: po prostu kupuj japońskie lub koreańskie auta, wtedy coś takiego się nie stanie. Tam nie było oszustwa.

Napisany przez brainy
Również silniki spalinowe grożą zakazem jazdy, ponieważ ...

Wszystkie silniki z bezpośrednim wtryskiem mają problem z sadzą, ponieważ paliwo nie rozkłada się optymalnie w komorze spalania. Dlatego większość nowoczesnych silników benzynowych jest wyposażona w filtr cząstek stałych, aby spełnić normę emisji spalin 6d-temp.

Silniki z wielopunktowym wtryskiem lub z wtryskiem do kolektora często obejdą się bez filtra, który w praktyce sprawia częstsze problemy.

Napisany przez Pauline

Według mojej oceny, przy zakupie wiedział/aś, co robisz, jeśli chodzi o oszukańczy silnik wysokoprężny.

Nie podpiszę się teraz pod tym. Skala i znaczenie tego były mnie nieznane prawie trzy lata temu, gdy nasz syn kupił samochód używany, a tym bardziej mu. Sprzedawca powiedział mu, że to nic wielkiego, poprawki będą dla niego bezpłatne nawet jeśli samochód nie jest nowy...

Cytat od brainy

Jednak nowe oprogramowanie prowadzi do większego zużycia, ponieważ paliwo jest wstrzykiwane częściej. Nie jestem w stanie ocenić, jak bardzo jest to dotknięte powrotem spalin.

Czy to naprawdę się zgadza, że z większym zużyciem i wyższym zużyciem paliwa? To nie zostało powiedziane naszemu synowi. Według informacji od mistrza samochodowego, zawór recyrkulacji spalin był częścią, która zazwyczaj nigdy się nie psuła, ale po akcji serwisowej było bardzo trudne do dostania, ponieważ musiały być wyprodukowane nowe.

Cytat od brainy

Moja rada: Po prostu kupuj Japończyka lub Koreańczyka, wtedy takie rzeczy się nie zdarzają. Tam rzeczywiście nie oszukiwali.

To naprawdę nie jest alternatywa. Samochód, kupiony od specjalisty w branży za wysoką cenę, został sfinansowany i teraz jest praktycznie niemożliwy do sprzedania. Pozostały dług prawdopodobnie znacznie przekracza wartość sprzedaży. Skąd mógłby kupić samochód azjatycki i ponownie zostać wydziedziczony? Tak naprawdę uczciwi, lepiej pasowałoby raczej mniej oszukanych, Japończycy i Koreańczycy najwyraźniej nie posiadają. Tylko mniej oszukańczych silników wysokoprężnych zostało sprzedanych w Niemczech, jeśli można wierzyć doniesieniom, na przykład
https://www.augsburger-allgemeine.de...d42573176.html
https://www.handelsblatt.com/unterne...ITzcebW2Mn-ap1

Napisany przez brainy
Tak, zgadzasz się. Przed trzema laty nie sposób było przewidzieć skali zakazu jazdy. Silniki Diesla spełniające normę [url]euro[/url] 5 są stosunkowo czyste w porównaniu z starszymi modelami.

Aktualizacja oprogramowania powoduje podwójne wtryskiwanie paliwa, aby poprawić czystość spalin. Oczywiście prowadzi to do zwiększonego zużycia. Czy ma to praktyczne znaczenie, czas pokaże.

Tylko pozostaje mieć nadzieję, że zakazy jazdy nie staną na jego drodze. Pozostanie jazda we własnym zakresie wydaje się jedyną opcją.

Jeśli chodzi o silniki Diesla, rząd zbyt długo spał i obniżenie cen paliwa stworzyło błędne zachęty. Teraz wszyscy dziwią się nadmiarowi zanieczyszczeń w powietrzu.

Ze skromnością, uważam, że całe oczyszczanie spalin zarówno w silnikach Diesla, jak i benzynowych to bzdura, bo ulegają one awarii. Ale bezpośredni wtryskiwacze zużywają znacznie mniej paliwa niż wtryskiwacze do kolektora ssącego ...

Napisany przez 2utopus

[url]euro[/url] 5 Diesel jest wciąż stosunkowo czysty, w porównaniu do starszych silników Diesla.

Euro5 Diesle są teoretycznie czystsze od Euro4 Diesli - ale zazwyczaj mierzone na ulicy są dużo bardziej zanieczyszczone ...

Napisany przez rocky
Ktoś już miał do czynienia z kancelarią prawną KSP Rechtsanwälte, która reprezentuje koncern VW w związku z tematem diesla.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata