Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Bezpłatne konto osobiste z kilkoma kontami oszczędnościowymi

Napisany przez Alessandro1981
Cześć wszystkim,

być może możecie mi pomóc. Dotychczas miałem [url]konto[/url] osobiste w banku Sparda-Bank Hannover. Zawsze miałem tam kilka kont oszczędnościowych, które mogłem łatwo samodzielnie tworzyć. Dzięki temu mogę oszczędzać w różnych pojemnikach (raz na samochód, raz na ubezpieczenia, raz na opłaty za wynajem itp.).
Teraz Sparda-Bank pobiera opłaty za prowadzenie konta, więc szukam nowego banku. Wygląda na to, że jest ich niewiele, które pozwalają na posiadanie kilku kont oszczędnościowych. W ING Diba można mieć maksymalnie dwa konta oszczędnościowe, w DKB w ogóle nie, a w Rabobank nie ma konta osobistego (jeśli dobrze to zrozumiałem).

Jakie banki znacie, w których oprócz bezpłatnego konta osobistego można mieć kilka kont oszczędnościowych (które można idealnie samodzielnie tworzyć i ewentualnie dodatkowo nazwać (np. Oszczędzanie na samochód)? Dziękuję!

Napisany przez 2titan1981
I dlaczego musi to być w banku?
Jeśli nie, to dlaczego nie w Moneyou Tagesgeld i DKB Giro?

Napisany przez 2tneub
W DKB ist dostępna karta Visacard jako zamiennik [url]lokaty[/url] terminowej.
Zamówiłem dodatkową kartę Visacard za darmo, ponieważ nie chciałem nosić karty Visacard do wypłat gotówki, gdzie dostępna jest większa kwota.
Teoretycznie miałbym możliwość używania obu kart Visacard jako kont oszczędnościowych.

Jeszcze jeden alternatywny sposób, w jaki to robię:
Odkładam pieniądze na samochód, wakacje, naprawy domu, te typowe 3-miesięczne wynagrodzenia i nadpłatę na [url]Dom[/url].
Szybko uzbierało się u nas całkiem sporo, czego nie chciałem bezcelowo zostawić na kont(ach) oszczędnościowych, ponieważ ze względu na inflację traci na wartości.
Dlatego robię to wszystko wirtualnie w Excelu.
Wszelkie oszczędności trafiają na [url]konto[/url] oszczędnościowe, które pokrywają krótkoterminowe i średnioterminowe potrzeby. Reszta jest inwestowana w fundusze ETF. Suma tych dwóch pozycji musi być co najmniej równa sumie oszczędności z tabeli Excela.

Bardzo prawdopodobne jest, że nie zepsują się jednocześnie samochód, pralka i ogrzewanie, gdy właśnie płacę nadpłatę.
Dlatego rezerwa na koncie oszczędnościowym musi dla mnie pokrywać samochód, nadpłatę oraz wakacje. Kwota u mnie to około 15-25 tys. [url]euro[/url], w zależności od tego, czy nadpłata już została dokonana.
Jeśli zdarzy się mało prawdopodobny przypadek, że potrzebuję nagłego dodatkowego kapitału, zawsze mogę sięgnąć po fundusze ETF (ewentualnie z minimalną stratą) lub jeśli są w złej sytuacji, mogę skorzystać z innych opcji, takich jak [url]kredyt[/url] odnawialny, wiele kart Visacard lub wziąć [url]kredyt[/url] na samochód.

Wróćmy do twoich wydatków:
Koszty dodatkowe za wynajem i ubezpieczenia nie powinny być ogromne. Przez rok nie powinny przekroczyć 3-5 tys. [url]euro[/url].
Dla mnie te wydatki wpisują się w kategorię, które powinny być pokryte 3-miesięcznymi wynagrodzeniami.
Po prostu oszczędzaj na koncie oszczędnościowym, zarezerwuj z nich te 3-miesięczne wynagrodzenia na nieprzewidziane wydatki lub na ubezpieczenia i inne, a reszta to rezerwa na samochód.

Napisany przez Hanomag

Jakie banki znacie, które oferują oprócz bezpłatnych kont osobistych również kilka kont oszczędnościowych (które idealnie można samodzielnie utworzyć i najlepiej nazwać (np. Oszczędzanie na auto)? Dzięki!

Jestem w banku PSD, gdzie do końca 2017 miałem trzy bezpłatne konta osobiste. Niestety od 01.01.2018 wprowadzono opłaty za prowadzenie kont w wysokości 2,50 € miesięcznie za każde [url]konto[/url]. Aby zaoszczędzić koszty, będę musiał połączyć konta w jedno [url]konto[/url]. Wtedy jednak stracę przejrzystość w trzech różnych obszarach (zarządzanie nieruchomościami, działalność gospodarcza i prywatne) i będę musiał zarządzać sprawami biznesowymi za pomocą Excela.

Napisany przez Birgit
W Moneyou można mieć aż 5 kont i nadać im nazwy. Zawsze oferują one trochę wyższe oprocentowanie niż inne banki na [url]lokaty terminowe[/url].

Pomysł z Excel też mi się bardzo podoba. Już o tym myślałem, gdy przenosiłem swoje miejsce zamieszkania za granicę.

Ponieważ Moneyou wymaga stałego niemieckiego miejsca zamieszkania.

Więc albo Moneyou, albo Excel.

MoneYou brzmi dobrze, zerknę bliżej! Mają tam także rachunek bieżący, jeśli dobrze widziałem. Chciałbym mieć rachunki osobiste i oszczędnościowe u jednego dostawcy, żeby dla mnie było to prostsze i bardziej przejrzyste. Dzięki za wskazówki!

W DKB można mieć tylko dwa konta, więc niestety to mi nie wystarcza (mam tam już [url]konto[/url] jako wspólne [url]konto[/url] domowe z żoną).

Pomysł z Excel również nie jest zły, ale osobiście uważam, że to trochę niewygodne, prowadzić oprócz kont oszczędnościowych i przelewów jeszcze arkusz Excel, gdzie zapisuję, ile mam na którym koncie. Według mnie jest bardziej przejrzyste mieć wszystko w jednym miejscu.

MoneYou ma niestety wadę polegającą na braku możliwości przekroczenia stanu konta. Nie żeby była to dla mnie codzienność, ale byłoby irytujące, gdyby stan konta lub obciążenia na nim nie były stale na 100% pod kontrolą, a następnie obciążenie w wysokości 20 € zawiodło, ponieważ na koncie pozostało tylko 15 €. Niestety więc to również nie jest to, czego szukam. Inne konta na smartfony natomiast nie mają wystarczającej liczby kont oszczędnościowych. Czy moje wymagania są naprawdę tak nietypowe, że nikt nie jest w stanie ich spełnić? To naprawdę nie może być...

Twoje wymagania odbiegają od standardowych. Dlatego konieczne jest skorzystanie z więcej niż jednego banku.

Teraz znalazłem jeszcze jeden bank: Commerzbank oferuje nieograniczoną liczbę kont oszczędnościowych (oszczędnościowych również, ale można wypłacić tylko gotówkę i tylko do 2 000 € miesięcznie).
Szczerze mówiąc, nie lubię Commerzbanku. Ale są jedynymi, którzy oferują coś takiego, dzięki czemu teraz zyskują mnie jako klienta. Naprawdę dziwne, że nikt inny tego nie oferuje. Dla banków to nie jest większe obciążenie, czy klient zakłada 2 czy 4 konta oszczędnościowe online...

Nie ma już także żadnych odsetek. A oszczędnościowe książeczki nie są naprawdę elastyczne jeśli chodzi o wypłacanie 2000€ miesięcznie... np. gdy auto wymaga naprawy. 2000€ szybko znikają. Ale jeśli dla Ciebie to pasuje, to ok. Czy można tam także dokonywać bezpośrednich przelewów na inne cele?

Napisany przez Birgit
Czemu wszystko musi być w jednym banku? Możesz mieć [url]konto[/url] oszczędnościowe w jednym banku, a [url]konto[/url] bieżące w innym.

Napisany przez 2tneub

To z Excel jest też niezły pomysł, ale osobiście uważam, że jest to trochę niewygodne, prowadzić dodatkowo oprócz konta oszczędnościowego i przelewów także arkusz Excel, w którym zapisuję, ile mam na której koncie. Uważam, że jest bardziej przejrzyste, mieć wszystko w jednym środowisku.

Aby wrócić do tego:
Nie wiem, ile masz ubezpieczeń i jak często są one pobierane w ciągu roku. Ja mam wszystkie roczne, ale większość ubezpieczeń jest pobierana u mnie tak, jak je zawarłem.
Wyobraź sobie, że zawsze, gdy przychodzi jakieś [url]ubezpieczenie[/url], musiałbym przeznaczyć kwotę z [url]lokaty[/url]. Byłoby to dla mnie uciążliwe.
Dlatego uważam, że moja tabela Excel z wbudowanymi formułami jest prostsza.

Obecnie Commerzbank oferuje oprocentowanie [url]lokaty[/url] na 0,0%. Tak naprawdę nie ma sensu korzystanie z debetu i jednocześnie trzymać pieniądze na nieoprocentowanej lokacie.
Raczej należy zadbać o to, aby mieć pewną podstawową kwotę na koncie, aby bez problemu móc opłacić [url]ubezpieczenie[/url], nie wpadając w debet, i równocześnie poszukać bardziej oprocentowanej [url]lokaty[/url].

Napisany przez peer
Używam kilku (6 sztuk) kont oszczędnościowych w różnych bankach. Podobnie z różnymi kartami kredytowymi i 3 kontami bieżącymi (własnym, żony, wspólnym dla gospodarstwa domowego). Aby mieć pewność, że mam bezpieczny przegląd, korzystam z oprogramowania finansowego (w moim przypadku FinanzManager). Dzięki niemu mogę zobaczyć bieżący stan wszystkich kont i kart za pomocą jednego kliknięcia. Mam ogólny bilans, różne opcje analizy poszczególnych transakcji, itp. Bez tego oprogramowania uważam posiadanie wielu kont za problematyczne, ponieważ trzeba byłoby się logować do każdego z osobna. Dzięki FM mogę to zrobić w kilka sekund i mieć wszystko czytelnie przed oczami.

Napisany przez Sikor
Mam bardzo dobre doświadczenia z darmowym kontem ING Girokonto oraz kilkoma rachunkami oszczędnościowymi w NIBC Direct. W NIBC Direct można założyć dowolną liczbę rachunków oszczędnościowych za darmo. Mogą one łatwo być zintegrowane z programami bankowymi takimi jak StarMoney lub WISO MeinGeld. Stopa procentowa zazwyczaj znajduje się przynajmniej w górnej połowie i nie ma różnicy między nowymi a stałymi klientami. Wady: Masz teraz do czynienia z dwoma bankami, ale przynajmniej dostajesz jakiekolwiek odsetki. Z zasady nie zakładałbym rachunków oszczędnościowych w Commerbank z oprocentowaniem 0,0% (choć różnica mogłaby być minimalna). Druga wada: Nie można indywidualnie nazwać rachunków oszczędnościowych w NIBC Direct Banking. Robię to w moim oprogramowaniu finansowym. W RaboDirect można nazwać rachunki oszczędnościowe indywidualnie. Kiedyś tam miałem konto, ale Digipass był po prostu zbyt nieintuicyjny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata