Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie poprzez Wohnriester - Dopisanie do księgi wieczystej

Napisany przez micpit
Cześć wszystkim,

od kilku lat regularnie opłacam umowę oszczędzania na cele mieszkaniowe. Pierwotnie miała ona służyć refinansowaniu po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania [url]kredytu[/url] bankowego. Wtedy planowaliśmy budowę nowego domu jednorodzinnego, którego miałbym być właścicielem.

Ze względu na zmiany w naszym życiu osobistym, zdecydowaliśmy się ja i moja partnerka (nie jesteśmy jeszcze małżeństwem) na rozbudowę jej domu rodzinnego. Powstanie nowa przestrzeń mieszkalna.

Jednak, ponieważ jeszcze nie jestem wpisany jako właściciel nieruchomości, na mocy porady mojego doradcy bankowego nie mogę użyć funduszy z umowy oszczędzania na cele mieszkaniowe do finansowania tego przedsięwzięcia, ponieważ nie jest to samodzielnie zamieszkiwane mieszkanie.

Moje pytanie brzmi, czy istnieje jakieś rozwiązanie, które pozwoliłoby mi jednak użyć środków z tej umowy. Co jeśli po ślubie zostanę wpisany jako właściciel w księdze wieczystej?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje, ponieważ nie udało mi się znaleźć podobnych pytań w internecie.

Dziękuję z góry..

Napisany przez Flolito
Musiałbyś być naprawdę głupi, aby wkładać pieniądze w ten obiekt bez własnego zabezpieczenia. Dlatego nalegałbym na zarejestrowanie się jako właściciel, albo jak sobie wyobrażacie całą sytuację w przypadku ewentualnego rozstania?

Napisany przez micpit
Cześć Flolito,

To nie jest temat tego wątku. Tego rodzaju rzeczy można na przykład spisać w prywatnej umowie między partnerami niebędącymi małżeństwem.

Pozdrawiam,
Michael

Napisany przez NaTwoim13
Cześć micpit, być może masz rację, ale można to zauważyć, zwłaszcza że Flolito kończy swoją wypowiedź pytaniem.

Proszę sprawdź dokładnie, co można uzgodnić w formie prywatnej umowy.

Co do twojego właściwego pytania, kiedy chcesz stać się właścicielem? Przy składaniu wniosku o pożyczkę i korzystaniu z funduszy pomocowych Bausparkasse musi znać i uwzględniać cel wykorzystania, ponieważ będzie to [url]pożyczka[/url] hipoteczna, która podlega tym właśnie kryteriom.

Definicja bezpiecznego wykorzystania funduszy pomocowych z Riester to zupełnie inna sprawa, którą można pewnie wyjaśnić później, ale nie wykorzystanie funduszy związanych z oszczędzaniem w Bausparkasse, nie wiedząc, czy chcesz wykorzystać przyznane środki Wohnriester czy też chcesz je zrefundować.

Napisany przez micpit
Planowane jest także, że po ślubie będę wpisany do księgi wieczystej jako współwłaściciel (50/50). Umowa pożyczki na sfinansowanie przebudowy jest zaciągnięta na moją partnerkę. Teraz pojawia się pytanie, czy mam możliwość bezpiecznego dostępu do zgromadzonych oszczędności z Wohnriester, na przykład aby użyć ich jako dodatkowej spłaty [url]kredytu[/url] bankowego.

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie na przebudowę zostało załatwione, napisano, że planowane jest również małżeństwo, wtedy odpowiedź brzmi: Tak, spłacą to, gdy zostaną małżeństwem i zostaną współwłaścicielami.

Nie jestem w stanie teraz dostrzec, gdzie dokładnie będą potrzebne pieniądze, pomimo faktu, że nie chciałbym spłacać istniejącego [url]kredytu[/url] z Riester, co jednak jest inną dyskusją.

Napisany przez Kurti
Cześć wszystkim,
ja również podpisałem z moją żoną umowę na [url]kredyt budowlany[/url] Riester. Problem polegał na tym, że ze względów odpowiedzialności moja żona stała się właścicielką nieruchomości i jest jedyną osobą wpisaną w księdze wieczystej.
Bank udzielający mi [url]kredytu[/url] hipotecznego tego nie uwzględnił, więc elementy finansowania związane ze mną zostały zmienione (retroaktywnie) i tylko moja żona otrzymała [url]kredyt mieszkaniowy[/url] Riester.
Pozdrawiam
Kurti

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata