Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Powrót do GKV jako urzędnik?

Napisany przez snomsens
Dobry wieczór, jestem ubezpieczony od 01.11. w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym i już otrzymałem pierwszy rachunek. W związku z tym musiałem podpisać oświadczenia o zwolnieniu z tajemnicy lekarskiej wobec mojego lekarza rodzinnego, specjalisty oraz mojego starego NFZ. Choroba, która u mnie teraz została zdiagnozowana, może być kosztowna, w przeciwnym razie prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne prawdopodobnie nie chciałoby tego badać. Testy w celu diagnozy dotąd nie były przeprowadzane. W związku z tym prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne nie będzie w stanie niczego znaleźć w tej sprawie. Nie ma również żadnych badań wstępnych w tej sprawie. Niemniej jednak podejrzewam, że prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne będzie dążyć do anulowania umowy. Dla mnie pojawia się pytanie, co w takim razie dalej? Zostałbym bez ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli byłem ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, czy wówczas nie mogę wrócić do NFZ? Czy to stwierdzenie nadal obowiązuje, jeśli moja umowa została anulowana? Czy byłoby to tak, jakbym nigdy nie był ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym? Czy moje poprzednie NFZ musiałoby mnie ponownie przyjąć, czy mogłoby to odrzucić? Z uwagi na obecną diagnozę żadne prywatne [url]ubezpieczenie[/url] mnie nie przyjmie. A szczerze mówiąc, nie mam ochoty chodzić do każdej przychodni i być krzywo patrzonym z powodu ewentualnej podstawowej taryfy. Będę wdzięczny za wskazówki, porady i opinie.

Napisany przez Malapascua

Witaj,
od 01.11 jestem ubezpieczony w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej i już otrzymałem pierwszy rachunek. W związku z tym musiałem podpisać oświadczenia o zwolnieniu z tajemnicy lekarskiej. wobec lekarza rodzinnego, specjalisty i mojego starego ubezpieczenia zdrowotnego.
Choroba, która teraz u mnie została zdiagnozowana, może być kosztowna, w przeciwnym razie ubezpieczyciel zdrowotny nie chciałby tego badać. Testy diagnostyczne nigdy dotąd nie były wykonywane. W związku z tym ubezpieczyciel zdrowotny nie będzie mógł niczego znaleźć w tej sprawie. Nie ma również badań wstępnych w tej sprawie.
Niemniej jednak przypuszczam, że ubezpieczyciel zdrowotny będzie dążył do odwołania umowy.

Ubezpieczyciel może dążyć do czego chce, ale się to nie powiedzie, jeśli choroba nigdy nie została zdiagnozowana. Musisz się martwić jedynie wtedy, gdy kłamałeś w kwestionariuszach zdrowotnych.

Napisany przez EasyD
Całkowicie słuszne są uwagi Malapascuy. Ubezpieczyciel zdrowotny nie może po prostu wypowiedzieć im umowy tylko dlatego, że obawiają się, że ich koszty mogą wzrosnąć.

Czy mają jakiekolwiek powody do sądzenia, że naruszyli obowiązek przedumowny, czyli głównie omawiane pytania dotyczące zdrowia z formularza wniosku.

W przeciwnym razie postępowanie ubezpieczyciela zdrowia nie jest niczym nadzwyczajnym, o czym musieliby się martwić.

Napisany przez Malapascua

Całkowicie słuszne są słowa Malapascua. Ubezpieczyciel zdrowotny nie może po prostu wypowiedzieć im umowy tylko dlatego, że teraz obawiają się, że ich koszty mogą wzrosnąć.

Wręcz przeciwnie, takie poważne schorowanie jest idealnym momentem, aby w pełni skorzystać z programu luksusowej opieki zdrowotnej. Pobyty w szpitalu, częste wizyty lekarskie,... wtedy zauważa się różnicę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata