Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Rozwiązanie ubezpieczenia z powodu podwyżki składki.

Napisany przez Konrad4
Cześć,

po pierwsze, otrzymałem następujący tekst od jednego z moich ubezpieczeń w liście dotyczącym faktury składki z podwyżką składki na rok 2019:

Teraz masz prawo zrezygnować z ubezpieczenia w ciągu jednego miesiąca od otrzymania tego komunikatu.

Nie otrzymałem takiej informacji od żadnego innego ubezpieczenia w związku z innymi podwyżkami składek na rok 2019.
Prawdopodobnie taka informacja znajduje się w szczegółach warunków ubezpieczenia poszczególnych firm, ale dla mnie jest to nowość, że ubezpieczyciel precyzyjnie informuje o prawie do rezygnacji z ubezpieczenia w przypadku podwyżki składki.

Pytanie: Czy istnieje możliwość zrezygnowania z umowy ubezpieczenia w przypadku podwyżki składki?

Pozdrowienia

Konrad4

Napisany przez 2tneub
Z mojej wiedzy tak. To jednostronna zmiana umowy, w którą najprawdopodobniej automatycznie wyrażasz zgodę, jeśli nie podejmiesz żadnych działań.

Napisany przez Konrad4
Znalazłem coś, byłoby miło, gdyby jakiś specjalista od ubezpieczeń dał już sugestię w tym kierunku.

§ 40
Wypowiedzenie w przypadku podwyżki składki
(1) Jeśli ubezpieczyciel podnosi składkę na podstawie klauzuli dostosowawczej, bez zmiany zakresu ochrony ubezpieczenia, ubezpieczający może wypowiedzieć umowę w ciągu miesiąca od otrzymania powiadomienia od ubezpieczyciela z natychmiastowym skutkiem, lecz najwcześniej od momentu wejścia w życie podwyżki. Ubezpieczyciel musi w powiadomieniu poinformować ubezpieczonego o prawie do wypowiedzenia umowy. Powiadomienie musi zostać przesłane ubezpieczonemu najpóźniej miesiąc przed wejściem w życie podwyżki składki.
(2) Postanowienia ust. 1 stosuje się odpowiednio, jeśli ubezpieczyciel z powodu klauzuli dostosowawczej ogranicza zakres ochrony ubezpieczenia, nie jednocześnie obniżając składkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata