Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kto ma doświadczenie z pośrednikami funduszy?

Napisany przez katerkarlo
Cześć wszystkim! Chciałbym zainwestować większą sumę pieniędzy w Fundusze inwestycyjne na dłuższą metę i z zyskiem, dlatego szukam korzystnej oferty. Istnieje wiele sposobów na ulokowanie pieniędzy. Ostatnio natknąłem się w internecie na darmowych pośredników funduszy inwestycyjnych. Ktoś ma doświadczenie z takim dostawcą i może mi dać jakieś wskazówki? Zakup funduszy ma być w tych pośrednikach szczególnie opłacalny, ponieważ rzekomo zazwyczaj nie trzeba tam płacić opłaty za emisję. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze pośrednika funduszy? Czy istnieją znaczące różnice?

Napisany przez JuergenB
Cześć, każdy pośrednik otrzymuje prowizję! I jest ona pokrywana przez inwestora kapitałowego. Zazwyczaj ustala się to poprzez agio. Więc nie ma znaczenia, którego pośrednika funduszy wybierzesz, zawsze płacisz prowizję. Warto jednak zauważyć, że pośrednik powinien również być dobrze zaznajomiony, mieć w ofercie możliwie wiele funduszy i zwracać uwagę na ryzyko, jakie niesie każdy z funduszy. W zasadzie nie ma wartościowego zabezpieczenia dla wniesionego kapitału w funduszu. Wszystko zależy więc od tego, jak dobra jest kierownictwo i oczywiście sytuacja rynkowa, w którą fundusz inwestuje. Obecnie nie idzie najlepiej na rynku funduszy inwestycyjnych, dlatego osobiście nie poleciłbym takiej inwestycji (przynajmniej aktualnie, za kilka lat sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej!). Alternatywą są udziały. Są one częściowo niezależne od rynku notowanego giełdowo i tym samym nie poddane bezpośrednio wahaniom na rynku kapitałowym. Jeśli ktoś chce zagrać na pewno, istnieje specjalna forma, tzw. udział partycypacyjny. W tym przypadku uczestniczy się tylko w uzyskanych zyskach, ale nigdy w ewentualnej straty. Różni dostawcy oferują te formy udziałów z dodatkowym zabezpieczeniem wniesionego kapitału i czasami gwarantowanymi minimalnymi stopami zwrotu. Przykładem takiego dostawcy dla drobnych inwestorów, w połączeniu z oszczędzaniem ratalnym, jest np. Home - Sparer-Gilde; Top-Rendite dla drobnych inwestorów! Pozdrowienia, Jürgen

Napisany przez habari
To nie do końca prawda. Dlaczego inwestor miałby pokrywać prowizje? Gdzie indziej fundusze są tak tanie jak u wolnych pośredników funduszy w Internecie. Ponieważ prawie wszyscy pośrednicy oferują fundusze całkowicie bez opłaty transakcyjnej. Płaci się więc maksymalnie opłatę za prowadzenie konta w odpowiednim banku inwestycyjnym i nie ma żadnych ukrytych kosztów. Ostatnio otworzyłem konto funduszy inwestycyjnych poprzez pośrednika PROfinance-direkt i mogę serdecznie polecić tego dostawcę. Transakcje są bardzo profesjonalne i proste. Dostępnych jest tam 7000 funduszy bez opłaty transakcyjnej, a dodatkowo uczestniczy się w premii lojalnościowej w rozliczeniach firm inwestycyjnych: https://www.profinance-direkt.de/inde...d=fondspraemie

Napisany przez JuergenB
Cześć, jeśli nie pobiera się agio, pośrednik (a więc także portal internetowy pośredniczący) otrzymuje prowizję, która jest zaksięgowana jako czynnik kosztów u zarządcy funduszu. W rezultacie zyski inwestorów są zmniejszane. Tylko dlatego, że koszty są płatne pośrednio, nie oznacza to, że ich nie ma! Oczywiście słuszne jest, że pośrednik otrzymuje wynagrodzenie za swoje usługi. Pytanie brzmi jedynie, czy jest to w stosunku do korzyści. Wielu pośredników wykonuje dobrą pracę, podczas gdy niektórzy wymagają ostrożności. Tutaj konsument jest wzywany do dokonania oceny. Pozdrowienia, Jürgen

Napisany przez habari
Niezależnie od kosztów związanych z zakupem funduszy inwestycyjnych, czyli opłaty za emisję, naliczane są również tzw. koszty TER. Obejmują one również prowizje dla pośredników funduszy i faktycznie nie są one znikome, dlatego znalazłem pośrednika funduszy (profinance-direkt), który wypłaca mi część tych prowizji od funduszy w formie premii. Należy porównać oferty pośredników funduszy, a na ten cel w kwietniu właśnie ukazała się specjalna publikacja Fundacji Warentest, gdzie wymieniony jest między innymi mój obecny pośrednik. Do tej pory miałem bardzo dobre doświadczenia, szczególnie w porównaniu z innymi pośrednikami funduszy wymienionymi w specjalnym wydaniu 2009 roku oferty inwestycyjnych, ten oferuje premię do wysokości 0,5% od wartości środków zainwestowanych w fundusz.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata