- czw gru 06, 2018 4:09 pm
Witajcie na forum,
Być może ktoś może mi tu pomóc. Rozmowa z Allianz i pośrednikiem niestety nie była zbyt pomocna.
Oto sytuacja:
Budowa domu jednorodzinnego z mieszkaniem dla teściowej.
Mieszkanie główne 139 m2, a mieszkanie dla teściowej 48,5 m2.
Standard Kfw 55.
Całkowite koszty domu, działki, koszty budowlane, koszty dodatkowe związane z zakupem, kontrola budowy itp. wynoszą 530 000[url]euro[/url] .
Zapotrzebowanie finansowe 410 000[url]euro[/url] .
W umowie budowlanej wykonawca podał cenę mieszkania dla teściowej w wysokości 110 000[url]euro[/url] . Pozostałe koszty obliczone proporcjonalnie wynoszą około 40 000 [url]euro[/url] .
Koszty mieszkania dla teściowej wynoszą około 150 000[url]euro[/url] .
Koszty mieszkania głównego to 380 000[url]euro[/url] .
Doradca podatkowy mówi, aby finansować oddzielnie! Duże i szybkie finansowanie dla mieszkania głównego, niskie i powolne dla mieszkania dla teściowej...
Ale jak to podzielić???
Nasz komfortowy poziom wynosi ogólnie około 1600[url]euro[/url] . Zawsze są też dodatkowe spłaty.
Jeśli chodzi o okres obowiązywania oprocentowania, mamy raczej wysokie poczucie bezpieczeństwa.
Teraz zastanawiam się tak:
Kredyt na mieszkanie dla teściowej 150 000[url]euro[/url] .
Kredyt na mieszkanie główne 260 000[url]euro[/url] .
Bez Kfw powiedziałbym na poczekaniu
Pełne finansowanie dla mieszkania głównego, spłata go tak szybko, jak to możliwe, i z takim samym okresem spłaty[url]kredyt[/url] dla mieszkania dla teściowej, jak to możliwe.
Gdy[url]kredyt[/url] na mieszkanie główne zostanie spłacony, [url]refinansowanie[/url] dla pozostałego zadłużenia mieszkania dla teściowej.
Jednak zdecydowaliśmy się na KfW 55 (jest nam jasne, że dodatkowe koszty nigdy się nie zwrócą - nie o to chodzi)
KfW oferuje niestety tylko 10 lat oprocentowania. Czy musimy więc zaciągnąć 4[url]kredyty[/url] ???
Mieszkanie główne: KfW i[url]kredyt bankowy[/url]
Mieszkanie dla teściowej: KfW i[url]kredyt bankowy[/url]
Jak zorganizować okres obowiązywania oprocentowania? Wszystko tylko na 10 lat sprawia mi ból, ale zaleca się różny okres oprocentowania tylko wtedy, gdy[url]kredyt[/url] można spłacić w ciągu okresu obowiązywania oprocentowania.
Dziękuję wszystkim, którzy wytrwali do końca czytając ? i mam nadzieję, że możecie mi trochę pomóc. Naprawdę jestem zdezorientowany...
Pozdrowienia
Bobby
Być może ktoś może mi tu pomóc. Rozmowa z Allianz i pośrednikiem niestety nie była zbyt pomocna.
Oto sytuacja:
Budowa domu jednorodzinnego z mieszkaniem dla teściowej.
Mieszkanie główne 139 m2, a mieszkanie dla teściowej 48,5 m2.
Standard Kfw 55.
Całkowite koszty domu, działki, koszty budowlane, koszty dodatkowe związane z zakupem, kontrola budowy itp. wynoszą 530 000
Zapotrzebowanie finansowe 410 000
W umowie budowlanej wykonawca podał cenę mieszkania dla teściowej w wysokości 110 000
Koszty mieszkania dla teściowej wynoszą około 150 000
Koszty mieszkania głównego to 380 000
Doradca podatkowy mówi, aby finansować oddzielnie! Duże i szybkie finansowanie dla mieszkania głównego, niskie i powolne dla mieszkania dla teściowej...
Ale jak to podzielić???
Nasz komfortowy poziom wynosi ogólnie około 1600
Jeśli chodzi o okres obowiązywania oprocentowania, mamy raczej wysokie poczucie bezpieczeństwa.
Teraz zastanawiam się tak:
Kredyt na mieszkanie dla teściowej 150 000
Kredyt na mieszkanie główne 260 000
Bez Kfw powiedziałbym na poczekaniu
Pełne finansowanie dla mieszkania głównego, spłata go tak szybko, jak to możliwe, i z takim samym okresem spłaty
Gdy
Jednak zdecydowaliśmy się na KfW 55 (jest nam jasne, że dodatkowe koszty nigdy się nie zwrócą - nie o to chodzi)
KfW oferuje niestety tylko 10 lat oprocentowania. Czy musimy więc zaciągnąć 4
Mieszkanie główne: KfW i
Mieszkanie dla teściowej: KfW i
Jak zorganizować okres obowiązywania oprocentowania? Wszystko tylko na 10 lat sprawia mi ból, ale zaleca się różny okres oprocentowania tylko wtedy, gdy
Dziękuję wszystkim, którzy wytrwali do końca czytając ? i mam nadzieję, że możecie mi trochę pomóc. Naprawdę jestem zdezorientowany...
Pozdrowienia
Bobby