Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obliczyć wartość dochodową czy wartość rzeczową?

Napisany przez SLW
Cześć wszystkim,

mam następujące pytanie:
Jeśli mam [url]Dom[/url], w którym mieszkam, ale wynajmuję jeszcze 2 inne mieszkania, jak powinienem obliczyć przybliżoną wartość?
Czy powinienem zastosować metodę wartości dochodową i założyć, że też wynajmuję jednostkę, w której mieszkam, czy powinienem zastosować metodę wartości rzeczowej, a może nawet obie jako mieszankę?

Tło to następujące:
Zanim zaprezentuję moje przedsięwzięcie innemu bankowi niż główny i ten bank ma je zabezpieczyć wtórnie, chciałbym najpierw określić przybliżoną wartość, aby określić, czy znajduję się w granicach 80%, które są decydujące dla zabezpieczenia wtórnego.
Mój główny bank po prostu nie chce oferować finansowania KFW i prawdopodobnie ma ku temu powody.

Dzięki!

SLW

Napisany przez NaTwoim13
Cześć SLW,

Całkowicie nieistotne jest to, co ustalają, decydujące jest to, co ustala bank, a ponieważ metody oceny wartości zastawu różnią się w zależności od banku, nie mogą wcześniej niczego zaplanować, nawet kosztowna wycena nie pomogłaby im.

Ale jedno można powiedzieć, w przypadku nieruchomości, która jest zarówno wykorzystywana przez siebie, jak i częściowo wynajmowana, wartość rynkowa nie jest obliczana na podstawie wartości generowanej.

Co do zabezpieczania pożyczek w tle, musieliby nie tylko szukać banku, który to zrobi, ale także znaleźć bank, który oferuje rozwiązanie „single alone” w KfW.

Jak wysoko jest pierwszeństwo, ile środków z KfW jest potrzebnych, a która bank obecnie zajmuje pierwsze miejsce? Przede wszystkim, jak długo trwa ustalenie stóp procentowych dla pierwszeństwa, a także od kiedy do kiedy trwa to, bo ewentualnie, pierwsze 10 lat mogą być jedynie interesujące?

Napisany przez SLW
Razem z zakupem domu kosztowało to kiedyś 620.000 €. W tej chwili zalega około 340.000 €. [url]kredyty[/url] KfW zostaną wykorzystane na modernizację. Nowe okna, nowe drzwi, nowy dach, częściowo nowe okna dachowe, budowa mansard zamiast okien dachowych, nowa izolacja. Okres obowiązywania oprocentowania w Sparkasse Köln-Bonn trwa do około 2032 roku. 20 lat po oprocentowaniu wynoszącym 1,1%. SLW

Napisany przez NaTwoim13
Więc pierwsze 10 lat minęły w 2022 roku, co było początkowo kluczowe.

Jednak wątpię, że w 2012 roku przez 20 lat oferowano stałą stopę oprocentowania 1,1% w Sparkasse Köln Bonn i uważam to za niemożliwe.

Jak wysokie powinny być potrzebne środki? Z jakimi stopami procentowymi przewidują Państwo w przypadku KfW? Jeśli w 2012 roku uzyskali Państwo 1,1% na 20 lat w Sparkasse Köln Bonn, dlaczego nie mogliby Państwo tego ponownie zrobić i teraz uzyskać 0,5%, zamiast korzystać z drogich [url]kredytów[/url] KfW???

Napisany przez SLW
Och, przepraszam, tutaj sam sobie zrobiłem problem. Wyraźnie pospieszyłem z wpisywaniem.
Prawda jest taka, że to 3,1%, a nie 1,1% - przepraszam.
Ale nawet ta kwota była trudna do uzyskania i to tylko dlatego, że dodano kolejną nieruchomość jako dodatkowe zabezpieczenie.

Łączna kwota potrzebna to 62.350 €, ale ja potrzebuję maksymalnie 50.000 €.
Resztę sfinansuję z własnych środków.

SLW

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku po upływie 10 lat od pełnej spłaty, plus półroczny okres wypowiedzenia, podjąłbym decyzję o zawarciu umowy [url]kredytu[/url] forwardowego na istniejący [url]kredyt[/url] i dodatkowo wziąłbym 50 000 [url]euro[/url] jako [url]kredyt[/url] natychmiastowy.

Napisany przez Flolito

Tak więc [url]Dom[/url] kosztował 620 000 € podczas zakupu. Na chwilę obecną na koncie oszczędnościowym mam około 340 000 €.
Fundusze z Kfw mają być wykorzystane na modernizacje. Nowe okna, nowe drzwi, nowy dach, częściowo nowe okna dachowe, budowa lucern zamiast okien dachowych, nowa izolacja.
Okres zabezpieczenia przy kredycie w Sparkasse Köln-Bonn trwa do około 2032 roku. 20 lat przy stopie procentowej 1,1%.

SLW

W sumie potrzebne fundusze wyniosą 62 350 €, ale potrzebuję maksymalnie 50 000 €.

Pochodząc od tego tematu, czy już jest dostępna kalkulacja kosztów od architekta, czy skąd wziąłeś kwotę na te wszystkie modernizacje?

Napisany przez SLW
Tak, mieszkanie jest już dostępne.
Ponieważ wykonałem wiele prac we własnym zakresie na obiekcie, a na przykład piwnica oraz parter są już w pełni zmodernizowane, koszty są nieco niższe niż zwykle.
Jednak moje środki finansowe zaczynają się wyczerpywać, albo były szybciej wydawane na obiekt niż wpływały z powrotem. Choć wpływy te wracają, ale trochę wolniej.
Dlatego chciałbym skorzystać z pożyczki.

Zawsze trzymałem się zasady, że nie wydaję ostatniego [url]euro[/url]. Nagle auto się psuje, czy coś z ogrzewaniem itp.
Wszystko takie wydatki trzeba pokryć.

Napisany przez Flolito
Do 50 000 € istnieje możliwość uzyskania [url]kredytu[/url] mieszkaniowego w różnych bankach. Problemem jest jednak konieczność spłaty w krótszym okresie (maksymalnie 10 lat). Czy to ma sens? Ponadto nie trzeba udowadniać każdego [url]euro[/url].

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata