Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Karta kredytowa i książeczka oszczędnościowa

Napisany przez Gededon
Cześć, jak się macie? Mam nadzieję, że jestem tutaj w odpowiednim miejscu, ale jak już sam tytuł wskazuje, chcę założyć kartę kredytową i książeczkę oszczędnościową na przyszły rok. Obecnie jestem klientem Sparkasse i pomyślałem, że zanim spotkam się z ekspertem, który może manipulować moimi słowami, aby mi coś sprzedać, lepiej najpierw zapytam tutaj, czy może powiedzieć mi, na co powinienem zwrócić uwagę. Czy to wszystko wiąże się z ukrytymi kosztami, a może są jakieś specjalne oferty, z których mogę skorzystać? Czy może u innego dostawcy są nawet lepsze oferty, których mogę skorzystać? A ponieważ zdaję sobie sprawę, że wszystko to może mieć znaczenie, oto moje najważniejsze dane: jestem pełnoletni, singiel, bez rodziny, pracuję na pełny etat, nie mam negatywnej historii finansowej. Z góry dziękuję wszystkim.

Napisany przez Malapascua
1. Książeczka oszczędnościowa: Dzisiaj całkowicie bezużyteczna i nieprzydatna. Załóż [url]konto[/url] oszczędnościowe, które ma w miarę akceptowalne oprocentowanie.

2. Karta kredytowa: Jeśli nie dokonujesz regularnych wpłat gotówkowych, możesz zrezygnować z konta w Sparkasse. Jest droga i nieprzydatna. Załóż [url]konto[/url] w porządny banku, jak DKB, Comdirect lub Santander. Tam otrzymasz także jedną lub kilka kart kredytowych za darmo. Pamiętaj jednak, aby korzystać z jednego konta, w przeciwnym razie twoja historia kredytowa w Schufa może ucierpieć.

Napisany przez peer
Z wypowiedzią Malapascua powiedziano już prawie wszystko. ING należałoby jeszcze dodać do listy polecanych banków i wyrzucić Santander. Ale poza tym: 1. [url]konto[/url] oszczędnościowe zamiast książeczki oszczędnościowej. 2. Rozsądne darmowe [url]konto[/url] osobiste z darmową kartą kredytową. 3. Zrezygnować z konta w Sparkasse. I: Możliwe jest korzystanie z kilku kont osobistych, nie zaszkodzi to od razu Twojej historii kredytowej. Ważne jest, aby nie zmieniać ich zbyt często!

Napisany przez Reibold
Cześć Gededon,

co do konta oszczędnościowego chciałbym dodać, że wiele dostawców kusi wysokimi stopami procentowymi, które jednak obowiązują tylko przez pierwsze miesiące. Następnie oprocentowanie spada do poziomu standardowego. Niestety oznacza to obecnie często 0,01% rocznie.

Trochę więcej można zdobyć z kont oszczędnościowych za granicą. Na przykład w bankach w Szwecji i Norwegii jest to 0,6%. Są to również konta w [url]euro[/url] i są one zabezpieczone przez odpowiednie państwo do kwoty co najmniej 90 000 € depozytu.

W internecie są dostępni niemieccy dostawcy, którzy to organizują. Nie trzeba samemu szukać zagranicznych ofert.

Pozdrawiam
Alexander Reibold
Doradztwo Finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Bambusa
"

1. Książeczka oszczędnościowa: Dzisiaj całkowicie bez sensu i nieużyteczna. Załóż [url]konto[/url] oszczędnościowe, które będzie miało jakąś sensowną stopę oprocentowania.

2. Karta kredytowa: Jeśli nie dokonujesz regularnych wpłat gotówkowych, możesz zamknąć [url]konto[/url] w Sparkasse. Droga i bezużyteczna. Załóż [url]konto[/url] w porządnej banku, takiej jak DKB, Comdirect lub Santander. Tam dostaniesz także jedną lub kilka kart kredytowych za darmo. Pamiętaj jednak, aby korzystać tylko z jednego konta, inaczej Twój wynik w Schufa będzie niski.

Cześć,

mogę tylko się zgodzić. Książeczka oszczędnościowa faktycznie nie ma już sensu. Przyjmij, że inflacja wynosi około 2% rocznie. W zasadzie po roku pieniądze na niej są warte o 2% mniej. Aby to zrównoważyć, potrzebowałbyś 2% więcej pieniędzy (z oprocentowania) z tej książeczki oszczędnościowej. Jednak obecnie książeczki oszczędnościowe nie oferują już takich odsetek.

Jeśli chodzi o kartę kredytową, zastanów się, jak często z niej korzystasz. Najlepiej używaj jej tylko podczas podróży lub podobnych sytuacji. Łatwo jest nieświadomie przecenić wielkość rat lub łączną kwotę na rachunku. Osobiście miałem kartę Barclay dla studentów. Fajne było to, że można było wybrać płatność ratalną. Trochę się na tym opierałem i za dużo zakupiłem. Od tego czasu jednak nie dokonałem porównań. Sprawdź jeszcze raz, czy nie znajdziesz odpowiedniej karty dla siebie. Ważne jest jednak, aby koszty były niskie, więc wybierz coś darmowego.

I tak, jeśli nie masz zbyt wielu kart, to wszystko jest w porządku z Schufa. Po ilu latach dane są usuwane z Schufa? Czy po 5?
"

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata