Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: dobrowolne ubezpieczenie emerytalne

Napisany przez viktor
Czy każdy może dobrowolnie płacić składki na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne przez co najmniej 5 lat bez obowiązku ubezpieczenia społecznego, aby mieć później prawo do emerytury? Jeśli zakładamy, że emerytura może być pobierana dopiero od 67 roku życia, to jak dawno trzeba było opłacić ostatnią składkę emerytalną? Innymi słowy, jak dawno może być opłata za ostatnią składkę?

Napisany przez 2utopus
https://www.finanztip.de/gesetzliche...nversicherung/

https://www.deutsche-rentenversicheru...e_vorteile.pdf

Napisany przez viktor
Dziękuję za pomocne artykuły.

Napisany przez Bitte
Kto chętnie wpłaca tam pieniądze ?? Znam kilku urzędników, którzy tego nigdy nie robią, dlaczego miałby ?? Do momentu przejścia na emeryturę, będzie tak, że trzeba będzie zredukować o 50%.

Napisany przez CaptainNoah
Jaśnie proponuję Ci prywatne zabezpieczenie emerytalne. Na przykład ja wpłacam od 25 roku życia 100 € miesięcznie i do emerytury (67 lat) uzbieram sumę 171.848,00 €. Decyduję sam, w jaki sposób będą wypłacane środki, mam też pełną elastyczność. Co roku składam również deklarację podatkową i otrzymuję zwrot aż do 65% wpłat.

Napisany przez 2tneub
Myślę, że jesteś jedyną osobą z daną stawką podatkową wynoszącą 65%

Napisany przez BenniG
Hm, kiedy składam moje zeznanie podatkowe, zawsze otrzymuję coś innego z powrotem. Raz są to 2 000 €, innym razem tylko 1 100 €. Jednak wpłata na jedno z produktów emerytalnych pozostaje zawsze taka sama - 1 200 € rocznie. Czy mogę więc powiedzieć, że otrzymuję 166% tych kwot z powrotem - według Kapitana to możliwe. Według tneuba mój podatek wynosiłby wtedy 166% - to również dziwne spojrzenie. Od tego roku opłaca się jednak szeroko stosować programy emerytalne dla pracowników.

Napisany przez CaptainNoah
tneub, przepraszam, to błąd. Właściwie wydaje mi się, że jestem tutaj jedynym z 65% ? Mój podatek wynosi prawie 17,5%

Napisany przez 2tneub
Otrzymasz 2000€ lub 1000€ nie z powodu produktu emerytalnego, ale z różnych powodów (koszty reklamy, emerytura, datki, wydatki niezwykłe, skala podatkowa podziału itp.) Dlatego 65% nie mają żadnego znaczenia, ponieważ roczne zwroty podatkowe nie mogą być odniesione do emerytury. Każdy wydatek zapewnia maksymalny zwrot w wysokości osobistej stawki podatku granicznego. Maksymalna stawka podatku granicznego w Niemczech wynosi jednak 42% plus dopłata solidarnościowa i ewentualny podatek kościelny. Nawet stopa zwrotu wynosząca 5% (po opodatkowaniu), która miałaby pozwolić uzyskać 171 848€ z 100€ na koniec 42 lat, raczej nie jest gwarantowana, a raczej opiera się na własnych założeniach lub tych przedstawionych przez sprzedawcę produktu oszczędnościowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata