Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Prawa dłużnika w przypadku zwłoki w płatnościach / postępowanie w sprawie przypomnień

Napisany przez Roko
Cześć,

nie zapłaciłem dwóch, trzech rachunków, jestem w opóźnieniu w płatnościach / pozasądowej procedurze windykacyjnej. Mam mało gotówki i po prostu potrzebuję więcej czasu. Nie jest łatwo uzgodnić się z wierzycielami. Jakie prawa / możliwości ma dłużnik, aby tymczasowo zawiesić procedurę windykacyjną? Chcę koniecznie uniknąć, aby sprawa trafiła do sądu, czy też aby otrzymać wpisy w Biurze Informacji Gospodarczej.

Kto może pomóc?

Re: Prawa dłużnika w przypadku zwłoki w płatnościach / postępowanie w sprawie przypomnień

Napisany przez 2utopus
Chwilowo korzystać z debetu? Wziąć [url]kredyt[/url] w banku? Poproś krewnych/przyjaciół o krótkoterminowe wsparcie? Skorzystać z doradztwa dla dłużników? Uzgodnić raty z wierzycielami? Zgłosić upadłość osobistą? Nie kupować już nic na [url]kredyt[/url]? Oszczędzać koszty (porównywać ceny ubezpieczeń/telefonu/energii/abonamentów - i ewentualnie rezygnować?) Więcej jeździć na rowerze zamiast samochodu? 1°C mniej w temperaturze pomieszczenia = 6% mniejsze koszty ogrzewania?

Napisany przez Roko
Czy zdecydować się na przekroczenie debetu? Wziąć [url]kredyt[/url] w banku? Poprosić krewnych/przyjaciół o krótkoterminowe wsparcie? Skorzystać z poradnictwa dla dłużników? Uzgodnić harmonogram spłat z wierzycielami? Złożyć wniosek o prywatne upadłości? Przestać kupować na [url]kredyt[/url]? Oszczędzać na kosztach (porównywać ceny ubezpieczeń/telefonów/kosztów energii/abonamentów - i ewentualnie je rezygnować?) Więcej jeździć rowerem niż autem? O 1°C niższa temperatura w pomieszczeniach = 6% mniejsze koszty ogrzewania?

Dziękuję za wskazówki na przyszłość, ale jakie konkretnie prawa mam teraz? Czy mam prawo do zawieszenia spłaty / tymczasowego zawieszenia, i jak mogę zyskać na czasie? Dodatkowe zadłużenie nie wchodzi w grę, a tylko pogorszy sprawę.....

Dziękuję

Napisany przez 2utopus
Czy masz może przedmioty wartościowe, które można zastawić w lombardzie - aby przetrwać ten okres? Lub dodatkową pracę, aby zarobić więcej pieniędzy?
Jeśli dłużnik nie może wypełnić swoich zobowiązań płatniczych, można powiedzieć, że jest niewypłacalny - czyli niezdolny do zapłaty - i ma obowiązek płacić kwotę powyżej kwoty zabezpieczenia - można spróbować negocjować z wierzycielami zawieszenie spłaty lub zmniejszenie rat - ale nie ma tam chyba konkretnego zobowiązania.
Można grozić upadłością - i w ten sposób ewentualnie podkreślić swoje roszczenia - ale wierzyciele mogą także wystąpić do sądu i zgłosić opóźnienia w płatnościach do Schufy.
Więcej szczegółowych porad można uzyskać przy identyfikacji wierzycieli i zobowiązań płatniczych (w €)
(ubezpieczenia/zakupy telefoniczne/prąd/sprzedaż wysyłkowa/właściciel nieruchomości itp.)

Napisany przez Hanomag

Dziękuję za wskazówki na przyszłość, ale jakie prawa mam teraz konkretnie?

Czy mam prawo do odroczenia/czasowego zawieszenia, i jak mogę zyskać czas?

Jeśli złożysz sprzeciw możliwie jak najszybciej, wierzyciel musi dochodzić swoich praw w sądzie. Może to dać Ci dodatkowe 2 - 3 miesiące, ale później będziesz musiał ponieść wyższe koszty.

Napisany przez Roko
Jeśli złożysz sprzeciw tak późno, jak to możliwe, wierzyciel musi podjąć kroki sądowe. To może Ci dać dodatkowe 2-3 miesiące, ale później będziesz musiał ponieść wyższe koszty.

Dobrze, super dzięki. Masz jeszcze jakieś pomysły, jak zyskać trochę czasu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata