Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy zawsze opłaca się składać zeznanie podatkowe w sprawie podatku od wynagrodzenia?

Napisany przez MoonKid
Czy dobrze rozumiem kwotę wolną od podatku (około 18 000 € dla osób żonatych), że opłaca się to nawet w przypadku zarobków na przykład 30 000 € rocznie? Wtedy płacę podatek tylko od 12 000 € i otrzymuję resztę z powrotem, J EŻELI złożę deklarację podatkową?

Zastanawiam się właśnie, czy całe to zamieszanie z dokumentami podatkowymi w tym roku ma w ogóle sens.

Re: Czy zawsze opłaca się składać zeznanie podatkowe w sprawie podatku od wynagrodzenia?

Napisany przez Hanomag

Czy dobrze rozumiem kwotę zwolnienia podstawowego (około 18 000 € dla małżeństw), że warto to nawet jeśli zarabiasz na przykład 30 000 € rocznie? Wtedy płacę podatek tylko od 12 000 € i w zasadzie dostaję resztę z powrotem, JEŚLI złożę swoje zeznanie podatkowe?

Kwota zwolnienia podstawowego jest już uwzględniona przez klasę podatkową. Nawet podatnicy z klasami 5 i 6 otrzymali kwotę wolną od podatku (przy użyciu innej klasy podatkowej).

Jednak istnieje wystarczająco innych powodów do zwrotu podatku. A ci, którzy nie mają wystarczająco powodów, aby złożyć swoje zeznanie podatkowe, mogą to zrobić bardzo łatwo.

Napisany przez hanes
Jestem singlem, samotnie wychowującym dwójkę dzieci, pracującym na dwóch etatach, w klasie podatkowej 1+6. To oznacza płacenie podatków bez końca. Dlatego już nie składam deklaracji podatkowej.

Napisany przez Freeliner
....bardzo fajna logika

Napisany przez 2utopus
Zawsze to robiłem - dopóki płaciłem też podatki - zazwyczaj coś dostaje się z powrotem - jest bardzo rzadkim przypadkiem, że państwo zbyt mało odlicza z góry - a jeśli tak (klauzula postępu w przypadku zasiłku rodzicielskiego/zasiłku dla bezrobotnych/zasiłku chorobowego), to i tak jest się zobowiązanym. W przypadku małżeństw różnica jest również wyrównywana - jeśli oboje zarabiają różne kwoty. Szczególnie osoby, które dużo płacą podatków, powinny składać zeznanie podatkowe - aby nadpłacona kwota została zwrócona.

Napisany przez Bitte
Ktoś mi kiedyś powiedział, że rozliczenie podatku dochodowego nie jest dobre dla każdego!! Niektórzy mogą nawet dostać dodatkową należność, dlatego zawsze warto sprawdzić to w sposób niezobowiązujący, aby zobaczyć, czy warto.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata