Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy zakup domu bez wkładu własnego jest możliwy w całości?

Napisany przez efsjefo123
Dobry wieczór,
moja partnerka i ja rozważamy kupno własnego domu od pewnego czasu, jednak chcielibyśmy najpierw sprawdzić, czy w ogóle jest to możliwe.
Skrótowo o naszych dochodach i wydatkach.

Ja pracuję jako pielęgniarz na czas nieokreślony zgodnie z układem TVÖD-P i mam miesięczne dochody netto w wysokości około 2000 [url]euro[/url] (ze skłonnością do wzrostu z powodu stopnia tarifowego)
Moja partnerka pracuje jako pielęgniarka również zgodnie z TVÖD-P na 75% etatu i osiąga dochód netto w wysokości 1700-1800 [url]euro[/url].
Do tego dochodzi jeszcze 388 [url]euro[/url] zasiłku rodzinny oraz alimenty od byłego partnera w wysokości prawie 230 [url]euro[/url] miesięcznie.

Zatem łączny miesięczny dochód to około 4400 [url]euro[/url]

Teraz nasze wydatki:

1. Moje auto jest finansowane przez Santander Bank: 13900,71 € // Umowa: Maj 2018 // Okres: 48 miesięcy // Obciążenie miesięczne: 191€ // Pozostały kapitał: 4945,50 €

2. Auto mojej partnerki, również finansowane: 11497 € // Obciążenie miesięczne: 149,95 € // Okres: 60 miesięcy // Pierwsza rata: 01.11.18 // Pozostały kapitał: 2649,95 €

3. [url]kredyt[/url] Consor Finanz: 1080 € // Okres: 24 miesiące // Obciążenie miesięczne: 45 € // 01.11.18 //

Najem naszego mieszkania 100 m2: 636,74 €
Prąd: 75 €
Gaz: 108 €
Umowa telefoniczna: 70 € (2 osoby)
Ubezpieczenie samochodu x2: 125 €
Ubezpieczenie domu / OC / itp.: 30 € miesięcznie
Oszczędzanie: 100 €
Umowa oszczędnościowa: 55 €
Wydatki na zakupy / tankowanie / przedszkole / wycieczki / ubrania itp.: 1300 €

Łącznie: 2885 €

Kiedyś zapomnieliśmy założyć umowę oszczędnościową i teraz, od lipca 2018 roku, to nadrobiliśmy, czy można ją wykorzystać do finansowania?
Jak wygląda sprawa z funduszem na dzieci? Czy przysługuje nam?
Jako limit [url]kredytowy[/url] ustaliliśmy maksymalnie 155000 €, a co z kosztami remontu, czy można je również sfinansować (panele, farba do ścian itp.) Jeśli cena nieruchomości wynosi np. 120000€ plus koszty dodatkowe, czy to jest możliwe?
Jesteśmy świadomi ryzyka, nie chcę także słyszeć, że nie radzimy sobie z pieniędzmi, po prostu nie przewidzieliśmy, że będziemy chcieli kupić nieruchomość.

Jaka jest faktyczna szansa na uzyskanie [url]kredytu[/url], aby sfinansować koszty dodatkowe oraz remont?
Może znajdzie się tutaj ktoś, kto chciałby nas wesprzeć (doradztwo itp.)

Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez Hilfe
Zero szans. Do tej pory nie udało wam się oszczędzić żadnych środków własnych przy takim dochodzie, tylko zadłużenie

Napisany przez Dome
Cześć,
można też bez tego.
Właśnie podpisałem umowę kredytową na 500 000 €. Stopa procentowa znacznie poniżej 2 %. Dochód poniżej 100 000 [url]euro[/url], singiel, młody..... Jednak koncept z wykorzystaniem własnym i wynajmem

Napisany przez peer
W rzeczywistości 4400 € to dochód netto, który w zupełności wystarcza na utrzymanie rodziny 4-osobowej i sfinansowanie nieruchomości. Ale gdzie do tej pory ta kwota się podziała? Po odliczeniu 2885 € na wydatki, co miesiąc zostaje ponad 1500 [url]euro[/url]. Co do tej pory się z tymi pieniędzmi działo? Czy jesteście w stanie to kontrolować?
Brakuje mi informacji na temat oszczędności na oprócz tych 100 €, czy planujecie oszczędzać na wakacje? Czy odprowadzacie środki na emeryturę? Czy macie zabezpieczenie na nieprzewidziane naprawy (tzw. słynne 3 miesięczne wynagrodzenie) itp...
Jeśli wszystko to do tej pory było finansowane z pozostałych 1500, to nie są one pozostałe, ale stały element Waszych wydatków. A wtedy może być kłopot.

Jesteśmy sobie tego również świadomi, tak, dodatkowo odkładamy co miesiąc trochę. Jednak gdy spojrzę na nasze wydatki związane z mieszkaniem (co prawie jest pół domu), to razem wychodzi prawie 1000 [url]euro[/url] miesięcznie. Ale dobrze, co musielibyśmy zrobić, aby realistycznie sfinansować [url]Dom[/url]?

Napisany przez Hanomag

W rzeczywistości 4400 € to dochód netto, który w zupełności wystarcza na utrzymanie 4-osobowej rodziny oraz na sfinansowanie nieruchomości.

Prawdopodobnie jest ich 5.

Cytat od peera

Ale gdzie dotychczas poszły pieniądze? Z dochodu w wysokości 4400 [url]euro[/url] po odjęciu 2885 [url]euro[/url] na wydatki zostaje ponad 1500 [url]euro[/url] na miesiąc. Co z tym do tej pory zostało zrobione? Czy macie nad tym jakąś kontrolę?

Zauważam, że większość wydatków jest przesadzona. Dobra polisa rodzinna na rok kosztuje ledwo 60 €, a [url]ubezpieczenie[/url] majątkowe dla 100 m² nie znacznie więcej. W przypadku autora tematu jest to trzykrotność tych kwot. Podobnie jest z innymi pozycjami. Wyraźnie widać, że rodzina nie nauczyła się gospodarować finansami. A chcieć uczyć się tego teraz z trójką dzieci jest samobójstwem finansowym.

Prawdopodobnie będą to 5 głów. Zauważam, że większość wydatków jest przekroczenie. Dobra polisa rodzinna na rok kosztuje ledwie 60 €, a [url]ubezpieczenie[/url] na sprzęt domowy dla 100 m² nie dużo więcej. Autor wątku płaci potrójnie. Podobnie jest z innymi pozycjami. Najwyraźniej rodzina nie nauczyła się działać gospodarczo. Chcieć teraz nauczyć się tego z trójką dzieci jest finansowym samobójstwem.

Noh, miesięczne wydatki, szczególnie na [url]ubezpieczenie[/url] mieszkania, były około podane, na przykład [url]ubezpieczenie[/url] majątkowe płacę około 75€ rocznie. Po prostu chciałem tylko poznać opinie innych członków tutaj, dlatego szybko, nie do końca właściwie, sporządziłem listę kosztów.

Tak dokładnie obliczając, co miesiąc wychodzi mi łączna składka ubezpieczeniowa (od odpowiedzialności cywilnej, majątkowe, opłata za media publiczne) w wysokości 35€

Napisany przez Hanomag

Tak dokładnie policzone, miesięczne koszty ubezpieczenia (odpowiedzialności cywilnej, mienia, TV i radia) wynoszą 35€

Miesięcznie płacę za te same pozycje w domu o powierzchni 230 m² (gdzie TV i radio są najdroższymi pozycjami i nie ma możliwości oszczędności), tylko 31,20 €. Jednak ze względów ekonomicznych zawsze płacę rocznie (z wyjątkiem TV i radia).

Napisany przez Hilfe
[cytat=efsjefo123">
Tak dokładnie obliczone, miesięcznie wychodzi mi na ubezpieczenia (odpowiedzialności cywilnej, mienia, opłata medialna) 35€
[/cytat]
Przepraszam, ale to są grosze albo jak to się tam nazywa. Prowadź porządny domowy budżet. A oszczędność w wysokości 100€/ miesiąc jest niemal śmieszna.

Napisany przez Hilfe

Cześć,
można też bez tego.
Właśnie podpisałem umowę kredytową na 500 000 €. Stopa procentowa znacznie poniżej 2%. Dochód poniżej 100 000 [url]euro[/url], singiel, młody... Jednak koncepcja z wykorzystaniem własnym i wynajmem

Gratulacje. Ja zarabiam tylko 6 750 € miesięcznie

Więc krótko wracając do tematu:
Jesteśmy 4-osobową rodziną, oboje pracujemy według Tvöd w najniższym dotychczasowym stopniu wynagrodzenia, po około 8 latach zarabiania osiąga się netto około 2800€. Wiem, że banki to nie interesuje.

Jeśli chodzi o pieniądze, które zostają nam. Trzeba też powiedzieć, że 3 razy w roku jeździliśmy na wakacje i od czasu do czasu kupowaliśmy coś nowego. Pomysł zakupu domu pojawił się dopiero około pół roku temu.

Chciałem tylko wiedzieć, czy w ogóle jest możliwe, przy następujących warunkach, kupno własnego mieszkania.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć efsjefo123,

możliwość uzyskania finansowania w planowanej skali w ogóle nie stoi teraz na przeszkodzie. Nie rozumiem zbytnio, ponieważ jesteśmy już od dłuższego czasu w kontakcie, dlaczego decydujesz się teraz - zwłaszcza że, jak piszesz, nie chcesz czytać - że nie możecie zarządzać finansami/nie ma kapitału własnego/a ogólnie -.

Inaczej byłoby, gdybyś był ewentualnie przekonany, że ten plan nie jest dla was wykonalny, jest zbyt ryzykowny, za drogi lub niemożliwy do zrealizowania, ale przecież nie chcesz tego!

Do tej pory nie miałeś obiektu, albo zawsze już go nie było, masz przed sobą 6 obliczeń, a teraz pytasz o coś, co już zostało wyjaśnione i uzasadnione? W zasadzie nie ma problemu, ale nie dziw się, jeśli twój plan (ewentualnie) zostanie skrytykowany lub ktokolwiek próbuje cię przed tym uchronić i chce dla ciebie dobrze, niekoniecznie oznacza to, że musisz to postrzegać w ten sposób!

Nie rozumiem tego, w ogóle, zwłaszcza że nie jesteś nowym członkiem, a forum już dobrze znasz!

Napisany przez NaTwoim13

Więc aby wrócić do tematu:
Jesteśmy 4-osobową rodziną, oboje pracujemy na podstawie Tvöd w obecnie najniższym stopniu wynagrodzenia, po około 8 latach osiągamy wynagrodzenie netto w wysokości około 2800€. Wiem, że to nie interesuje banków.

Co się tyczy pieniędzy, które pozostały nam. Trzeba teraz też powiedzieć, że jeździliśmy na wakacje 3 razy w roku i tu kupowaliśmy coś nowego, tam coś nowego. Myśl o zakupie domu istnieje dopiero od około pół roku.

Chciałem po prostu wiedzieć, czy w ogóle jest możliwe, przy następujących warunkach, zakup własnego mieszkania.

Powiedz mi szczerze!!! Naprawdę nie wiesz tego po 6 obliczeniach i ponad 70 mailach???

Napisany przez NaTwoim13

Być może jest tutaj ktoś, kto chciałby nas wesprzeć (doradztwo, itp.)

Pozdrowienia

????? Czy nie było lub nie ma? Co tu jest nie tak?

Cześć Thomas, oczywiście że tak, istnieje on, jednak nie byłem pewien, jak to ma działać na odległość, skoro nie siedzimy razem, a wszystko ma działać za pośrednictwem mediów.

Napisany przez NaTwoim13
To przychodzi Ci do głowy po 80 e-mailach, a przede wszystkim, czy myślisz, że któryś z ekspertów przyjdzie osobiście i powie Ci zrezygnuj?

Ponadto, odległość nie była problemem w ponad 80 finansowaniach z forum, a jeśli potrzebujesz kogoś na miejscu, kto podtrzyma Ci rękę, to też w porządku, ale w takim razie znajdź eksperta na miejscu w książce telefonicznej, w Internecie lub udaj się do banków.

Napisany przez NaTwoim13

Gratulacje. Zarabiam tylko 6750€/ miesiąc

Pomocniku, zapomniałeś o zero z tyłu i nie zarabiasz nic, otrzymujesz coś

Tak, jesteśmy bardzo zadowoleni z Ciebie, jeśli odpowiedni [url]Dom[/url] albo przynajmniej własne mieszkanie w naszej okolicy będzie dostępne. Jestem w tym bardzo niedoświadczony.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, rozumiem, że decyzje podejmiecie sami, jak chcecie osiągnąć cel, ale z waszej aktualnej sytuacji nie można oczekiwać zbyt wiele, co było jasne już w twoim pierwszym wpisie. Znam wszystkie wasze liczby, chcecie nabyć [url]Dom[/url] własny i nie zrezygnujecie z tego pomysłu, wiecie, co was czeka i na co się piszecie. Dlatego nie spodziewaj się zbyt wielu pochwał, przynajmniej jeśli chodzi o twój cel i twoją upartość. W innym przypadku powinieneś zmienić pytanie lub wstępny post, bo zadajesz pytanie, czy to jest możliwe, i nie chcesz słyszeć żadnych oskarżeń czy podobnych. Jednak z uwagi na brak wkładu własnego i kilka [url]kredytów[/url], ta sytuacja nie wydaje się optymalna, a znając historię tego forum, wiadomo, że niewielu będzie się cieszyć. Nie oznacza to, że krytycy są niepożądani lub nie powinni ostrzegać czy próbować odwieść od planów, ale to nie był i nie jest twój cel. Dlatego byłem zaskoczony i mogłem tylko przypuszczać, że nudziło ci się i chciałeś trochę emocji.

Napisany przez Hilfe
No dobrze, ci właściwi się poszukali, ale jeszcze się nie (razem) znaleźli. No jasne, kiedy życzenie istnieje tylko pół roku, fajnie zabezpieczyć 2 auta i założyć mały plan kapitałowy. Konsumpcja to nic złego. Jednakże wiecie, że z własnym domem musicie się ograniczyć? Nie widzę dużo miejsca na konsumpcję. Raczej wakacje w gartinien

Napisany przez Hilfe
I mogę Cię absolutnie zrozumieć. Kto po 80 e-mailach nadal nie ufa Tomaszowi, powinien posłuchać swojego zmysłu. Są doradcy i sprzedawcy. Sprzedawca sprzeda Ci wszystko, jeśli cena będzie odpowiednia.

Napisany przez NaTwoim13

Absolutnie rozumiem cię. Jeśli po 80 e-mailach ktoś wciąż nie ufa Tomaszowi, powinni posłuchać swoich instynktów. Są konsultanci i sprzedawcy. Sprzedawca sprzeda ci wszystko, jeśli cena będzie odpowiednia.

Pomocy, pomóż mi szybko, w skrócie wyjaśnij:

1) gdzie ktoś nie ufia komuś?
2) gdzie ktoś sprzedaje coś komuś?
3) jeśli cena będzie odpowiednia, mój produkt również zostanie zaakceptowany, to jest wymaganie.
4) Posiadanie własnego domu na rzecz powstrzymywania się konsumenta, czy możesz sobie coś takiego wyobrazić?
5) ile OP płaci za czynsz, jaka jest stopa procentowa i [url]zdolność kredytowa[/url], ile ma lat i kiedy coś stanie się droższe w związku z realizacją projektu?

Napisany przez finanzierung
Co mamy tu znowu za typowy przypadek? Wszyscy odradzają, tylko jeden, który na tym zarabia, znowu mówi o najlepszych warunkach...... Kto się złośliwie uśmiecha?

Oczywiście Noelmaxim teraz się denerwuje, miał przecież rybę na haku, a teraz ktoś tu publicznie pyta.....

Jesteśmy świadomi ryzyka, nie chcę tutaj słyszeć od ludzi, że nie potrafią zarządzać pieniędzmi, nie spodziewaliśmy się po prostu, że będziemy chcieli kupić nieruchomość.

Nawet jeśli nie planujesz kupna domu, odpowiedzialne zarządzanie finansami polega również na tym, aby NIE wydawać wszystkiego na wakacje i przyjemne życie, ale regularnie odkładać kwotę X (oczywiście w zależności od dochodów!) każdego miesiąca. Koniec kropka...

Warto odłożyć 2-3 miesięczne wynagrodzenie netto, wtedy można np. zapłacić za samochód gotówką i nie trzeba brać małego [url]kredytu[/url] za każdym razem. Finansowanie samochodów wydaje się być także finansowaniem balonowym, co oznacza, że musicie równocześnie odkładać pieniądze na raty restrykcyjne.

Jeśli rezygnacja nie jest problemem, to od stycznia każdego miesiąca możecie odkładać 1500 EUR (4400 EUR - 2900 EUR).... Po 12 miesiącach będziesz mieć już 18 000 EUR kapitału własnego. Jeśli to zadziała, będziecie wiedzieć, że na pewno sobie poradzicie i będziecie mogli kupić nieruchomość.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, przy takim poziomie oprocentowania, szczególnie przy takim wolumenie finansowania, może być inaczej, lepiej z nimi finansować.

Nikt mnie nie naciągnie, czy naprawdę wierzysz, że ktoś, kto tak bardzo tego potrzebuje i zaczyna się teraz pocić, napisałby to tutaj? Czy nadal w to wierzysz?

Do cholery, więc napiszę do niego maila albo zadzwonię!!

Finansowanie, pomyśl trochę! Przecież się interesujesz, naprawdę pomyśl, czy sądzisz, że jestem tak głupi? Czy mnie, czy moją osobę nadal nie zauważasz?

Przeczytajcie to spokojnie.

Napisany przez NaTwoim13

Nawet jeśli nie planujesz kupienia domu, odpowiednie zarządzanie finansami oznacza również to, że NIE wydajesz wszystkiego na wakacje i przyjemności, lecz regularnie odkładasz pewną sumę X (oczywiście zależną od dochodów!) co miesiąc. Koniec kropka.....

Warto odkładać 2-3 netto-miesięczne zarobki, wtedy można na przykład opłacić auto gotówką i nie musisz za każdym razem brać małego [url]kredytu[/url]. Finansowanie samochodów wygląda na finansowanie balonowe, czyli musisz już wcześniej odkładać pieniądze na raty.

Kto to mówi, gdzie to jest napisane i kto to ustala?

Nie rozumiem, zupełnie nie, zwłaszcza że nie jesteś nowym członkiem i dobrze znasz forum!

I dlatego dobrze jest zapytać nie tylko tych, którzy zarabiają pieniądze na pośrednictwie w udzielaniu pożyczek, ale także tych, którzy stoją solidnie w życiu i już sfinansowali [url]Dom[/url].

Teraz OP ma na nosie różowe okulary... Zrezygnować z wakacji dla marzenia o domu, nie ma problemu... przynajmniej przez pierwszy i drugi, a może nawet trzeci rok, potem może być trudno i nadmiernie wymagająco dla małżeństwa...

Oczywiście, pod względem liczbowym taka finansowanie na poziomie 150 000 EUR jest możliwa, ale wcześniejsza praktyka oszczędzania, aby zobaczyć, czy rzeczywiście można to wytrzymać długoterminowo (napisałem teraz tylko o jednym roku), budowanie rezerwy odpowiednio wynoszącej 2-3 pensje miesięczne itp. jest zdecydowanie najlepszym pierwszym krokiem, a nie zaciągnięcie [url]kredytu[/url] mieszkaniowego, który początkowo znowu kosztuje dodatkowe pieniądze na opłaty za założenie.

Tutaj również, z jednej strony oszczędzanie maleńkiej kwoty po niskich oprocentowaniu, a z drugiej strony płacenie wyższych odsetek od [url]kredytów[/url], jest absolutnie nielogiczne.

Kto to mówi, gdzie to stoi i kto to ustala?

To po prostu zdrowy rozsądek..... (ale nie możesz o tym teraz dyskutować, też masz tu różowe okulary na nosie $$$)

Napisany przez NaTwoim13
O finansowaniu, masz tak absolutną rację! Zdefiniowałeś zdrowy rozsądek, wszystko w porządku!

On ma również swoje zdanie, jako człowiek, który już wybudował [url]Dom[/url] i dodatkowo finansował inne nieruchomości.

Ale co jest jeszcze piękniejsze i być może ważniejsze, to to, że towarzyszył w finansowaniu życiowej inwestycji ponad 1,800 osób i w dużej mierze zna ich rozwój i istnienie. To się nazywa doświadczenie

Ale co jest jeszcze piękniejsze i być może ważniejsze. To jest to, że przez ponad 1800 osób związanych z konceptem finansowym, które towarzyszyły im w inwestycji życiowej i w dużej mierze znają ich rozwój i istnienie. Doświadczenie to się nazywa

Tak jak powiedzieliby Sportfreunde Stiller: Applaus Applaus.....

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję Ci

Napisany przez Hilfe
Radzę Wam zająć się tym przedsięwzięciem i sporządzić listę przychodów i wydatków. [url]kredyt[/url] to nie wszystko. Istnieje wiele dodatkowych kosztów, które właściciel nie ponosi. Udajcie się do Waszego banku, być może dostaniecie bardziej rzetelną radę, a nie tylko sprzedaż. PS. Jak zamierzacie spłacić np. zaległość za samochód?

Napisany przez hausbauwest
@ # 9

Jaki to bełkot znowu piszesz.
Składka na [url]ubezpieczenie[/url] majątkowe zależy od ubezpieczonej sumy na metr kwadratowy.
Jeśli nie masz majątku, to nie musisz go ubezpieczać.
Są też ludzie, którzy mają naprawdę wartościowe rzeczy na metrze kwadratowym, dobra odzież w szafie itd.... Twój komentarz to kompletna bzdura.

Napisany przez Hanomag

Co za bzdury znowu wypisujesz.

Robisz się niepotrzebnie ważny. Ja i TE podaliśmy metry kwadratowe, ponieważ się po nich zapytali. Więc po co ta bzdura?

Cytat od hausbauwest

Składka na [url]ubezpieczenie[/url] mienia domowego zależy od sumy ubezpieczonej na metr kwadratowy.

Przynajmniej branża ubezpieczeniowa określa wartość 650 € za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej. Oczywiście nie zawsze jest to prawidłowe i dlatego można je dostosować do rzeczywistości. Jeśli jednak ma być zmniejszone, osoba ubezpieczona musi udowodnić w momencie szkody, że nie jest niedostatecznie ubezpieczona. W takim przypadku może być konieczne posiadanie listy wartościowego sprzętu domowego (od skarpetki do kosiarki rzędowej). Zamiast płacić 10 € więcej rocznie w moim ubezpieczeniu - nadal mniej niż inni z wyższą sumą ubezpieczenia w droższej firmie - wolę nie wymieniać wszystkiego drobiazgów w razie szkody.

Cytat od hausbauwest

Jeśli nie masz mienia domowego, nie musisz niczego ubezpieczać.

Nawet jeśli wartości są wysokie, nie musisz ich ubezpieczać. Z wyjątkiem ubezpieczenia OC w przypadku pojazdu - każdy ma możliwość decyzji, czy chce się ubezpieczyć czy nie. Nawet jeśli każdy jest narażony na wiele ryzyk związanych z odpowiedzialnością cywilną, nie musisz mieć ubezpieczenia OC.

Cytat od hausbauwest

Są również ludzie, którzy mają prawdziwe wartości na metr kwadratowy, dobre ubrania w szafie itp.... Twój komentarz jest kompletną bzdurą.

Po prostu chcesz się popisać?

Napisany przez Ex-Studentin

Jeśli rezygnacja nie stanowi problemu, możecie od stycznia odkładać każdego miesiąca 1 500 EUR (4 400 EUR - 2 900 EUR)..... Po 12 miesiącach będziecie mieli już 18 000 EUR kapitału własnego. Jeśli to się uda, to wiecie, że na pewno sobie poradzicie i będziecie mogli kupić nieruchomość.

Pomysł wydaje mi się dobry. Wiele osób inaczej układa sobie życie. [url]kredyt[/url] jest łatwo zaciągnąć, ale bez żadnych oszczędności szybko można popaść w problemy. Naprawa samochodu, rachunek dentystyczny, przeciekający dach itp. - wielu ludzi szybko uświadamia sobie, że finansowo się przeważyli. Ktoś, kto robi sobie 2-3 razy w roku wakacje, nie zredukuje tego do zera. Nawet tani wypoczynek w domku letniskowym nad Morzem Północnym kosztuje.

Mimo wszystko można trzymać oczy otwarte na okazję związane z nieruchomościami, jeśli coś idealnego przejdzie wam drogę. Za 150k nie potrafię sobie tego właściwie wyobrazić, ale takie rzeczy się zdarzają. W okolicy moich rodziców w ostatnich latach można było kupić domy poniżej 100k, ale były one wtedy 100-letnie i wymagały remontu. Nawet teraz nie znajdzie się nic w tej cenie, bo nawet na wsi ceny idą w górę. Nawet tam nie znajdzie się bliźniak za 675 EUR czynszu netto.

Napisany przez Bitte
W mojej okolicy wiejskiej wszystkie domy wymagają remontu, a niektóre są bliskie zawalenia kosztując ponad 200 tys. [url]euro[/url]. Dla mnie to już nie ma nic wspólnego z normą i już teraz cieszę się, gdy stopy procentowe wzrosną, co się zdarzy.

cieszę się już teraz, gdy stopy procentowe rosną.

Kiedy to będzie?

Napisany przez HannoMack

Robisz się niepotrzebnie ważny. JA i TE podaliśmy metry kwadratowe, ponieważ chcieliśmy to potwierdzić. Więc o co chodzi z tą bzdurą?
Przynajmniej branża ubezpieczeniowa podaje wartość 650 € za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej. Oczywiście nie zawsze jest to prawidłowe i dlatego może być dostosowane do rzeczywistości. Jeśli jednak ma być obniżone, osoba musi udowodnić w razie szkody, że nie jest za mało ubezpieczona. W razie potrzeby musi mieć pod ręką wartości całego majątku (od skarpetki do kosiarki). Wolę płacić 10 € więcej rocznie w moim ubezpieczeniu - i wciąż mniej niż inni z wyższą sumą ubezpieczenia w droższym towarzystwie - i nie muszę wymieniać wszystkich drobnych rzeczy w razie szkody.
Nawet gdy wartości są wysokie, nie trzeba ich ubezpieczać. O ile nie chodzi o [url]ubezpieczenie[/url] Odpowiedzialności Cywilnej OC, każdy sam decyduje, czy chce się ubezpieczyć czy nie. Chociaż każdy jest narażony na wiele ryzyk Odpowiedzialności Cywilnej, nie musi mieć ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.
Jesteś po prostu zarozumiały?

Zarozumialec, a przede wszystkim gaduła, jak zwykle jesteś ty. Oczywiście istnieją obowiązkowe ubezpieczenia OC, a ponadto [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. Gdybyś nie tracił dnia w dzień na rozmowy na forach, mógłbyś się od czasu do czasu czegoś nauczyć. Dodatkowo mogłoby to zmniejszyć stale rosnącą liczbę twoich żenujących wystąpień.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

W moim otoczeniu wiejskim wszystkie domy wymagające remontu kosztują ponad 200 tys. [url]euro[/url], a niektóre są blisko zawalenia się. Dla mnie to nie ma już nic wspólnego z normalnością i już się cieszę, że stopy procentowe idą w górę, co się zdarzy.

U nas dostaniesz domy z lat 1960-1970, 125 m kw. gotowe do zamieszkania za 100.000 EUR..... region o słabej strukturze.

Ja również polecam zarezerwować odpowiednią kwotę pieniędzy na najbliższe 12 miesięcy, żeby zobaczyć, czy i w jakiej wysokości jest to możliwe. Po tym okresie nie powinno być przeszkód w dokonaniu zakupu, jeśli na koncie znajduje się ok. 20-25 tys. EUR.

Napisany przez Hilfe

U nas dostaniesz domy z lat 1960-1970, 125 m kw. gotowe do zamieszkania za 100 000 EUR..... w regionie o słabej strukturze.

Ale także ja polecałbym zaoszczędzić odpowiednią ilość pieniędzy w ciągu najbliższych 12 miesięcy, aby zobaczyć, czy i w jakiej wysokości jest to możliwe. Po tym zakupu nie powinno być przeszkód, gdy na koncie będzie mniej więcej 20-25 tys. EUR.

U nas również, jednak słaba struktura oznacza niskie zarobki. Osoby dobrze zarabiające nie kupują zniszczonego budynku, tylko budują nowy.

Napisany przez NaTwoim13
Czy możliwe, że każdy ma swoje własne wartości i dla jednego dobrze się nadająca nieruchomość dla innego byłaby ruder

Napisany przez Alex [CryptoMod]

u nas także, ale strukturalnie słabe oznacza również niskie wynagrodzenie. Ci, którzy dobrze zarabiają, nie kupują zniszczonych domów, ale budują nowe

Jesteśmy więc wyjątkiem..... Dlaczego miałbym budować nowy [url]Dom[/url] za ponad 250 tysięcy, skoro mogę kupić [url]Dom[/url] o powierzchni 260 m2 za 90 000 EUR?

Wtedy jesteśmy wyjątkiem..... Dlaczego mam budować nowy [url]Dom[/url] za >250k, gdy mogę kupić [url]Dom[/url] o powierzchni 260m² za 90.000 EUR?