- pn gru 31, 2018 7:07 am
Cześć wszystkim,
mój mąż i ja chcemy zakupić istniejącą nieruchomość, dla której mamy dostępne dwie oferty finansowania:
[url]pożyczka[/url] ratalna w porównaniu z pożyczką mieszaną składającą się z pożyczki ratalnej i umowy oszczędnościowej. Okres obowiązywania odsetek obu pożyczek ratalnych wynosi 10 lat, a przypisanie do umowy oszczędnościowej szacowane jest na 17 lat i 5 miesięcy. Planujemy skrócić okres kredytowania poprzez dodatkowe spłaty.
Zdajemy sobie sprawę, że[url]pożyczka[/url] mieszaną początkowo jest droższa, ale nie możemy pozbyć się obaw związanych z ryzykiem zmiany stóp procentowych za 10 lat. Nikt nie jest w stanie przewidzieć rozwoju stóp procentowych, ale ostatecznie pytanie brzmi, przy jakiej stopie odsetkowej refinansowania za 10 lat taka [url]pożyczka[/url] mieszaną byłaby dla nas opłacalna? Poszukuję obliczeń, które pozwolą mi symulować różne scenariusze stóp procentowych i porównać obie oferty. Czy ktoś może mi w tym pomóc?
Czy istnieją inne czynniki, które powinniśmy uwzględnić w naszych rozważaniach (np. klauzula odszkodowawcza)?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
mój mąż i ja chcemy zakupić istniejącą nieruchomość, dla której mamy dostępne dwie oferty finansowania:
Zdajemy sobie sprawę, że
Czy istnieją inne czynniki, które powinniśmy uwzględnić w naszych rozważaniach (np. klauzula odszkodowawcza)?
Z góry dziękuję za odpowiedź!