Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Propozycje finansowania mieszkania na własność i wymiana

Napisany przez rumble
Cześć,
chciałbym najpierw życzyć Wam Szczęśliwego Nowego Roku i udanego początku nowego roku.
Moja partnerka i ja zamierzamy kupić mieszkanie własnościowe. Możemy je sfinansować i już zarezerwowaliśmy.
Aktualnie nie jesteśmy pewni, w jaki sposób dokładnie będziemy je finansować. Jesteśmy również trochę zdezorientowani, ponieważ każdy mówi co innego, włącznie z bankami.
Jestem świadomy, że jest to bardzo indywidualny temat, ale chciałbym prosić o radę lub podzielić się z Wami swoimi przemyśleniami, ponieważ wciąż czujemy się nieco naiwnie w tej kwestii i jesteśmy zagubieni w nadmiarze informacji.
Być może ktoś tutaj ma jeszcze jakieś pomysły lub wiedzę, która może być pomocna.

Oto kilka istotnych informacji.

Cena zakupu mieszkania: 390 000 € z miejscem parkingowym w garażu. w okolicy Stuttgartu.
Cecha szczególna: nowe budownictwo KFW 55
Kapitał własny: Do 50 000/60 000 € (Teoretycznie możemy sięgnąć do 70 000 €. Chcemy zachować trochę na kuchnię i jako rezerwę).
Koszty dodatkowe zakupu: 7% czyli 27 300 [url]euro[/url] (bez pośrednika)
Rozpoczęcie budowy: środek 2020 roku
Zakończenie budowy: Zgodnie z umową planowane jest na początek 2021 roku. Obecnie stoi tam jeszcze stara budowla, która prawdopodobnie zostanie wyburzona wiosną.
Inne nieruchomości według doświadczeń kończyły się 5-6 miesięcy wcześniej. Prawdopodobnie będzie to środek 2020 roku, ponieważ jeden z deweloperów zamieszka w penthouseie.

O nas:
29 i 32 lata
Oboje singielami z jednym dzieckiem
Ona: obecnie na urlopie rodzicielskim do lipca 2019 roku:
Dochód: 1950 [url]euro[/url] z dodatkiem rodzinnym. Następnie planuje pracować na część etatu, zarabiając mniej więcej tyle samo.
Zawód: Specjalistka ds. kadr / stały kontrakt pracy
Ja:
Dochód: 2200 [url]euro[/url] netto
Zawód: Opiekun klienta / stały kontrakt pracy

Aktualna sytuacja mieszkaniowa:
Koszt wynajmu wraz z opłatami: 700 [url]euro[/url]
Koszty utrzymania wynoszące 1500 [url]euro[/url], ale rozważamy dodatkową kwotę zapasową do 2000 [url]euro[/url], ponieważ w odległej przyszłości planujemy kolejne dziecko.
1 samochód, którego [url]Leasing[/url] wkrótce wygasa i resztę kwoty musimy spłacić (z kapitału własnego już odliczonego)

Zachowanie finansowe: Cenimy wysoką jakość, ale ogólnie nie jesteśmy rozrzutni. Przenieślibyśmy meble do nowego mieszkania i stopniowo dokonywalibyśmy nowych zakupów. Rzadko kupujemy zbędne rzeczy lub popełniamy błędy w zakupach.
Chętnie wychodzimy od czasu do czasu na obiad i chcielibyśmy raz w roku wyjechać na wakacje.

Planujemy ratę w wysokości około 1200 [url]euro[/url].
Dałoby nam to pewną elastyczność i nie stwarzałoby presji finansowej.
W praktyce mielibyśmy dochód w wysokości 4000 [url]euro[/url] minus 1500/2000 [url]euro[/url] kosztów utrzymania i około 1200 [url]euro[/url] raty. Pozostałoby nam więc od 800 do 1300 [url]euro[/url] nadwyżki, którą planujemy przeznaczyć na dodatkowe spłaty oraz na przyjemności.

Teraz pojawiają się rozważania i niepewności.
Na początku rozmawialiśmy z niezależnym doradcą finansowym. Najpierw przedstawił nam, czy możemy sobie na to pozwolić i zaproponował rozwiązanie, które wykorzystuje obecną niską stopę procentową jako szansę.
Zaproponował nam [url]kredyt[/url] na 10 lat, z oprocentowaniem w wysokości 2,5% i stopą procentową wynoszącą 1,5%. Dzięki temu moglibyśmy uzyskać ratę w wysokości około 1200 [url]euro[/url]. Po zakończeniu okresu kredytowania moglibyśmy utrzymać wzrost stopy procentowej na poziomie 2 i 4 procent, równocześnie płacąc 1600/2000 [url]euro[/url].
Okres kredytowania: 31 lat

Następnie odwiedziliśmy banki: Südwestbank, Sparda Bank i BW Bank. W tym tygodniu planujemy jeszcze spotkanie z przedstawicielem Interhyp.

Zauważyliśmy szybko u banków, że zależy im na długoterminowej stabilności oprocentowania, umowach oszczędnościowych i innych zabezpieczeniach.
Zgłosiliśmy się również o oferty z długimi oraz krótkimi okresami kredytowania, tj. 10 i 15 lat.

Teraz dochodzą do tego jeszcze środki pomocowe. Mamy wrażenie, że banki niechętnie na nie patrzą. W naszym przypadku byłyby to środki kredytowe KFW 55 do 100 000 [url]euro[/url] oraz ewentualnie wsparcie na mieszkanie/budowę w wysokości 50 000 [url]euro[/url] ze względu na niższe dochody z poprzednich lat, gdyż jesteśmy nieco poniżej 90 000 [url]euro[/url].
Banki zaproponowały różne rozwiązania, które nieco nas niepokoją.

Trafiłem na to forum i chciałbym usłyszeć Wasze spojrzenie na sprawę oraz ewentualne sugestie dotyczące naszej sytuacji, aby skorzystać z Waszego doświadczenia.

Napisany przez Hilfe
Cześć, Spłata w wysokości 2,5% wydaje się rozsądna. To, co jednak brzmi nieco gorzej, to 10-letni okres zobowiązania. Nadal będziesz miał do uregulowania stosunkowo wysoki pozostały zadłużenie. Dlatego proponuję rozważyć ofertę z zobowiązaniem na 15 lub nawet 20 lat. Uważam, że oszczędnościowo-[url]kredytowy[/url] plan oszczędnościowy (BSV) jest zbyt drogi.

Napisany przez rumble
Dziękuję za Twoją opinię. W myślach odchodzimy już od 10 lat, ponieważ chcielibyśmy mieć trochę pewności i nie chcemy polegać zbyt bardzo na niskim oprocentowaniu. Według mojej wiedzy, moglibyśmy mimo długiego okresu spłaty skorzystać z wcześniejszej spłaty po 10 latach, jeśli oprocentowanie byłoby niższe, jeśli się nie mylę. Czy w naszej sytuacji mają sens środki pomocowe? Wtedy mielibyśmy praktycznie trzy [url]kredyty[/url]. Czy w innym poście czytałem coś o połączonych kredytach z różnymi okresami spłaty. Czy to byłby rodzaj pożyczki, która stanowiłaby połączenie długoterminowej pożyczki i krótkoterminowego [url]kredytu[/url] z niskim oprocentowaniem?

Napisany przez hausbauwest
Przy kwocie finansowania 370 tys. [url]euro[/url], spłacie w wysokości 2,5% i oprocentowaniu powiedzmy 2%, rata wynosi 1390,00 [url]euro[/url].
Przy spłacie 2,5% nigdy nie osiągniesz 1200 [url]euro[/url].
Do tych 1390,00 [url]euro[/url] dochodzą tzw. koszty eksploatacyjne w przypadku Wspólnoty Własnościowej (WEG). Nie można ich lekceważyć... opłaty zarządcy, konserwacja itp... Powiedzmy, że to około 200,00 [url]euro[/url].
Już jesteś przy 1590,00 [url]euro[/url]. A to przy oprocentowaniu 2%... Więc nie ma mowy o finansowaniu przez 20 lat i tak dalej.
Do tego dochodzą jeszcze opłaty dodatkowe... Powiedzmy 300,00 [url]euro[/url]. A więc na mieszkanie już wydasz 1890,00 [url]euro[/url].
Jeśli zarabiacie 4150,00 [url]euro[/url] z dodatkiem na dziecko, pozostaje wam 2260,00 [url]euro[/url] na życie dla dwóch dorosłych osób i dziecka.
Można to zrobić, ale na pewno nie ma już dużych luksusów do wykorzystania.
Jeśli któryś z was straci pracę, albo będzie dłużej chory... no cóż, powietrze stanie się rzadkie.

Napisany przez Hilfe

Dziękuję za twoją opinię. W myślach oddaliliśmy się od 10 lat, ponieważ chcemy trochę bezpieczeństwa i nie chcemy polegać zbyt mocno na niskim oprocentowaniu. O ile mi wiadomo, w przypadku dłuższej okresu oprocentowania nadal moglibyśmy skorzystać z odstąpienia specjalnego po 10 latach, jeśli się nie mylę.
Czy w naszej sytuacji mają sens środki pomocowe? Mieliśmyby wtedy praktycznie 3 [url]kredyty[/url] trwające.
W innym wpisie przeczytałem także o pożyczkach kombinowanych o różnych okresach trwania. Czy byłoby to coś pomiędzy pożyczką długoterminową a krótkoterminowym kredytem z niskim oprocentowaniem, czy tak jest?

Jeśli oprocentowanie [url]kredytu[/url] pomocowego jest atrakcyjne, to tak. W przeciwnym razie, musisz uważać na różne okresy oprocentowania. To może prowadzić do problemów z refinansowaniem. Będziesz praktycznie uwięziony w banku domowym, ponieważ niechętnie widzą dwie banki, które zajmują drugorzędne miejsce

Napisany przez DaDa
Dzień dobry,
także ja życzę zdrowego nowego roku!

Problem z finansowaniem KfW polega na tym, że po wygaśnięciu 10-letniego okresu stałego oprocentowania obowiązują standardowe warunki rynkowe. Ponowne negocjacje nie są wtedy możliwe.
Jednak wydaje się, że Państwo nie mają tego problemu, ponieważ moglibyście udźwignąć wzrost oprocentowania o 2-4%.
Dlatego według mnie dobrym pomysłem jest wybranie 100 000 € dofinansowania z przewidywalnym ryzykiem i reszty z dłuższym okresem wiązania oprocentowania. Przynajmniej w pierwszych 10 latach mielibyście dzięki tej mieszanej kalkulacji ratę, która odpowiada Waszym oczekiwaniom. Banki niechętnie korzystają z funduszy pomocowych z przyczyn czysto handlowych, ponieważ stopa procentowa dla tej części [url]kredytu[/url] jest znacznie niższa. Wasze przeczucie jest naprawdę dobre.

Życzę powodzenia w znalezieniu odpowiedniego finansowania. Jestem zainteresowany, którego rozwiązania ostatecznie się Państwo zdecydują. Uważam, że te rozważania są świetne, a dla mnie jako widza byłoby miło dowiedzieć się, jaki będzie dobry finał. Proszę kontynuować dzielenie się tym z nami/mną.
Dziękuję bardzo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata