Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Rozwód - bankructwo z powodu alimentów. Czy możliwa jest prywatna upadłość?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam nadzieję, że dostanę tutaj kilka dobrych porad na forum finansowym. Mam następujący problem: Pracuję na etacie jako technik. Od 4 miesięcy jestem w trakcie rozwodu i muszę płacić około 900 euro na alimenty dla moich 3 dzieci. Dla mnie pozostaje tylko minimalna kwota wolna od zajęcia w wysokości 820 euro. Moje pytanie: Jakie warunki muszę spełnić, aby ogłosić upadłość konsumencką? Z góry dziękuję Detlef

Napisany przez ramonciko
Powinieneś koniecznie udać się na doradztwo dla dłużników. Na pewno będą w stanie dać Ci dobre rady, biorąc pod uwagę Twoją całą sytuację finansową. Cała sprawa przebiega w pełnej poufności i nie kosztuje nic. Poradnie znajdziesz między innymi u Caritas lub Diakonii. Powodzenia! ramonciko

Napisany przez wolfgang
Upadłość konsumencka jest możliwa, gdy dłużnik nie jest w stanie udowodnić, że nie może już wypełniać swoich zobowiązań finansowych. Oznacza to, że niezależnie od wysokości jego dochodów, jeśli długi są odpowiednio wysokie. W ramach postępowania upadłościowego dłużnik zostaje zwolniony z długów, które powstały przed złożeniem wniosku lub przed ustanowionym przez sąd terminem granicznym. Nie obejmuje to jednak bieżących zobowiązań płatniczych, takich jak twoje alimenty. Jeśli w ciągu 6-letniego okresu przejściowego, zw. fazą dobrego postępowania, zaciągniesz nowe długi, może to zagrażać twojemu zwolnieniu z pozostałych długów. Pozdrawiam Wolfgang

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata